Sunteti aici :: Sanatate » GASTRITA, IN CATEVA IDEI
GASTRITA, IN CATEVA IDEI
Ce este gastrita?
Gastrita in forma ei acuta sau cronica, este o inflamatie a mucoasei stomacului. Tot o inflamatie a mucoasei, de aceasta data a celei a esofagului, este esofagita de reflux.
Care sunt simptomele gastritei?
Daca in cazul gastritei, in afara de arsuri in stomac, ti-e greata, prezinti varsaturi acide si inapetenta, cand intervine esofagita de reflux, este vorba despre o senzatie care duce pana la insuportabilitatea de a te alimenta.
Bolul alimentar parca merge pe o rana vie, iar actiunea de a inghiti ceva devine un calvar.
Cum se diagnosticheaza gastrita?
Pentru inlaturarea oricarui dubiu in ceea ce priveste diagnosticul, se recomanda endosopie gastric si/sau tranzit barital.
Se poate intampla ca unele persoane sa acuze dureri abdominale de tip ulceros, iar de vina sa fi fost un infarct care mima foarte bine durerea de stomac.
De aceea nu trebuie sa te tratezi de unul singur.
Alte cazuri nefericite sunt complicatiile, cand survin mai ales cand pacientul neglijeaza boala si merge la doctor destul de tarziu.
Tratamentul gastritei trebuie sa inceapa cu reeducarea modului de alimentatie si cu schimbarea regimului de viata.
Odihna este de baza iar stresul trebuie evitat pe cat posibil.
Abia apoi urmeaza, obligatoriu, un tratament medicamentos de pana la trei luni, care, consta in pansamente gastrice, antisecretorii, antiacide si antiseptice.
Se poate interveni si cu tratamente alternative, precum acupunctura, fitoterapia, ceaiuri din diverse plante.
In ultimii ani s-au inmultit simtitor cazurile de gastrita, in special pe segmental de varsta 16-30 de ani.
Cu precadere, femeile sunt predispuse la aceasta boala, cauzata de alimentatie deficitara, dezordonata, fara un orar stabil.
Ce alimente trebuie sa eviti?
Dusmanii stomacului nostru sunt conservele cu aditivi, sucurile cu coloranti, tutunul, cafeaua, alcoolul, stresul, oboseala.
Odata instalata boala, trebuie evitate cele de mai sus, plus alimentele care cresc aciditatea, cum sunt afumaturile, muraturile, prajelile, produsele tip fast-food.
Savantii au descoperit ca pentru anumiti bolnavi, ardeiul iute, este cel mai "fierbinte" condiment, este un adevarat elixir, intrucat capsicina continuta de el este un protector al peretilor gastrici si regleaza productia de secretie acida.
Trebuie sa elimini din alimentatie zaharul si alimentele cu aditivi sintetici deoarece explozia de cazuri de gastrita este cauzata si de alimentele imbogatite cu E-uri. Ele "deruteaza" digestia, favorizeaza dezvoltarea helicobacteriilor in stomac si sensibilizeaza sistemul digestiv.
Cu un pic de atentie, gastrita poate fi prevenita.
_
_

Acest articol a fost vizualizat de 52095 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii