Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CREATINA - eficienta si potentiale efecte secundare
DA JOS BURTA! editia 2006
SECRETELE SLABIRII EFICIENTE
SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL
DERMATITA SEBOREICA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole METODA "HEAVY DUTY"
CONCURS!
PIEPT DE PUI CU CARTOFI IN SOS ALB
CINE TE VINDECA?
CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile scortisoarei Fierbinte
Scortisoara este disponibila sub forma de pudra, bastonase, ulei esential si intra in compozitia diferitor suplimente....
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE

FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE


FAST_FOOD_AVNATAJE_V_24287.jpgStiu ca este o tema mult adusa in discutie in ultima vreme si mai stiu ca nu o sa va spun lucruri neaparat noi sau descoperiri epocale in ceea ce priveste mancarea fast-food, dar ideea care m-a determinat sa scriu acest articol este urmatoarea: desi cu totii stim ca nu ne face bine, ca ne strica sanatatea, continuam totusi sa fim mari consumatori de fast-food, oare de ce?


Ca sa putem raspunde la aceasta intrebare trebuie sa vedem care sunt avantajele acestui tip de hrana (trebuie sa aiba destul de multe avantaje din moment ce reprezinta produse ale unei afaceri de succes) si mai apoi sa vedem care sunt dezavantajele si efectele negative asupra sanatatii noastre pe termen lung.


Daca ne gandim la avantaje, ar trebui sa facem mai intai portretul robot al cumparatorului-tinta. Este vorba in principal de oameni care nu au timp sa manance, care au un program incarcat si apreciaza ca in drumul lor, printre multele intalniri, pot lua ceva de mancare in doar cateva minute si, mai mult decat atat, nu pierd timp cu masa, acest tip de mancare pretandu-se la consumarea in masina, in metrou, in timp ce facem si alte activitati. In concluzie aceste preparate culinare au marele avantaj de a nu fi consumatoare de timp, astfel incat putem sterge mesele din programul zilnic atat de incarcat. Intr-adevar un mare avantaj in aceasta lume a vitezei, dar, daca ne-am opri putin si ne-am gandi la aspectul global al problemei poate ca am privi altfel lucrurile.


Pe langa acest mare avantaj al economiei de timp, produsele fast-food mai au si alte avantaje, mai mici, ce-i drept, dar, de multe ori foarte imbietoare. Sunt mai ieftine, de multe ori un meniu fast-food avand un bilant monetar mai mic decat o masa gatita obisnuita, ca sa nu mai vorbim de o masa cu produse bio, organice. Nu numai ca nu trebuie sa stam undeva la o masa ca sa le consumam, dar nici nu trebuie sa avem grija pregatirii unei mese, astfel incat putem vedea cum programul nostru zilnic se elibereaza mult prin sarirea acestor etape, in dauna sanatatii noastre ulterioare.


De multe ori, chiar daca nu ne dorim neaparat o masa de tip fast-food, mirosul irezistibil si imaginea impecabila a produselor ne fac sa le alegem.De asemenea, publicitatea care li se face si reclamele frumoase ne fac sa fim curiosi si sa vrem sa le incercam.


Cam atat despre avantaje, sa vorbim acum si despre multele lor dezavantaje asupra vietii noastre (sanatate, viata sociala, viata de familie) pe termen scurt si lung.


Primul dezavantaj, de multe ori vizibil si impresionant, este obezitatea. Aceste produse contin un numar enorm de calorii. Un meniu clasic fast-food (hamburger, cartofi prajiti, bautura carbogazoasa) te face sa folosesti toate caloriile necesare pentru o zi la o singura masa (explozie calorica) si nu-ti asigura principiile alimentare de care ai nevoie. Astfel incat nu e de mirare ca aportul constant de produse fast-food duce la castigarea catorva kilograme in plus si, daca nu suntem atenti, chiar la obezitate.Putem creiona un portret robot al celor care consuma constant produse fast-food: de obicei sunt persoane sedentare, obeze, deloc interesate de sanatatea lor sau de aspectul si conditia fizica.


Mancarea de tip fast-food contine in principal grasimi saturate, glucide si o cantitate mare de sare - categorii de substante care ar trebui sa fie in cantitate scazuta in dieta noastra. Acest aport exagerat de glucide si grasimi duce la perturbarea metabolismului normal si la acumulularea in depozite a acestor substante, proces ce sta la baza ulterioarelor probleme de sanatate. Consumul excesiv de sare are efecte negative mai ales asupra persoanelor hipertensive sau cu predispozitie la hipertensiune arteriala.Toate aceste categorii de substante duc la cresterea factorilor de risc cardio-vasculari: determina obezitate, dislipidemii (perturbari ale metabolismului lipidelor) si hipertensiune arteriala, crescand astfel riscul de angina si infarct miocardic acut.


Aceste efecte metabolice pe termen lung duc la adevarate probleme de sanatate, dupa cum am mai amintit: obezitate, boli cardiace, dislipidemii, hipertensiune arteriala, diabet zaharat.


Aspectul atragator este, de cele mai multe ori, o imagine falsa. Ca sa ne referim doar la fructe si legume (putinele cate sunt in aceste produse), ele pot fi frumoase la exterior, dar de cele mai multe ori, sunt obtinute prin adaugarea unor substante care sa le imbunatateasca aspectul, sa le ajusteze marimea si sa le creasca durata de viata, astfel incat prin consumarea acestora aducem mai degraba un aport de substante daunatoare decat de vitamine si minerale - cum ne-am fi asteptat.


Dar nu numai la fructe si legume se folosesc substante care sa "insele". Pentru toate aluaturile si nu numai se folosesc aditivi si coloranti care sa dea un aspect mai frumos produselor, sa le "imbunatateasca" in detrimentul sanatatii noastre.


Pe langa partea strict alimentara, aceste produse ne influenteaza viata negativ si in alte moduri. Acest tip de masa zilnica duce la alienarea in familie, pregatirea si luatul mesei nu mai sunt astfel prilejuri de intalnire si interactionare intre membrii familiei. De asemenea aspectul social poate fi invocat - nu vorbim de restaurante elegante, cu ambianta placuta si mancare sanatoasa, unde sa ne relaxam si sa luam masa cu prietenii si familia; restaurantele tip fast-food sunt locuri cu o agitatie continua, cu miros pregnant de mancare, cu conditii improprii pentru o masa mai lunga si conversatie.


In concluzie, acest tip de produse are o multime de dezavantaje pentru noi, cu implicari importante asupra sanatatii si calitatii vietii, imediate si tardive, si ar trebui consumate cel mult ocazional.



Dr. Oana Iaru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 105062 ori.



Beneficiile scortisoarei

26 Septembrie 2022

Scortisoara este disponibila sub forma de pudra, bastonase, ulei esential si intra in compozitia diferitor suplimente. Ea contine minerale - calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, vitaminele A, B, K si antioxidanti ca beta-caroten, colina, alfa-caroten, licopen. Totusi, deoarece in mancare se foloseste de obicei putina scortisoara, nutrientii nu vor avea un impact semnificativ la necesarul zilnic.

Dar oare este buna pentru slabit?


Dieta in premenopauza

21 Septembrie 2022

Premenopauza este etapa de tranziție spre menopauză, în această perioadă având loc diferite schimbări fiziologice în organismul feminin. Nivelurile de estrogen și progesteron încep să fluctueze, iar ulterior scad. Astfel, apar simptome ca: menstruații neregulate, cu schimbări ale fluxului sau frecvenței, uscăciune vaginală, bufeuri, transpirații în timpul nopții, modificări ale dispoziţiei, iritabilitate, probleme de somn.

O problema frecvent intalnita este cresterea in greutate! In acest clip vorbim despre alimentatia optima in perioada de premenopauza.


Proportiile optime intre macronutrienti

12 Septembrie 2022

Numaratul caloriilor din alimente este o strategie adoptata uneori de persoanele care vor sa slabeasca. Daca mergem mai in profunzime cu acest proces, putem lua in calcul si macronutrientii, care duc discutia un pas mai departe, spre sursa caloriilor.

Este util sa ai un anumit raport de macronutrienti daca vrei sa slabesti sau conteaza mai mult caloriile?



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii