Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONCEPTUL DE ANTIAGING SAU TINERETE VESNICA
SARMALE
Victor Vlad (maratonist)
TULBURARI DE NUTRITIE LA COPIII MICI
Exercitii pentru muschii cvadriceps 2


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CORP ACTIV PENTRU O MINTE ACTIVA
FEBRA MUSCULARA - CATEVA IDEI PRACTICE
EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL
Impins de la ceafa cu haltera
MENTINEREA SCADERII IN GREUTATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Te ajuta CARNITINA sa slabesti? Fierbinte
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » SPANACUL

SPANACUL


SPANACUL_51073.jpgAceasta planta legumicola este foarte vestita pentru continutul ridicat de fier, fiind recomandata in special persoanelor care sufera de anemie. Se pare insa ca spanacul nu are un continut de fier deosebit de mare, in comparatie cu alte alimente. Ceea ce-l face totusi special este combinatia unor componente ale sale, care duce la cresterea numarului de globule rosii din sange, luptand astfel intr-adevar cu anemia.


Continut


Spanacul contine o substanta numita saponina, care faciliteaza absorbtia fierului si iodului din continut, dovedind astfel o eficienta ridicata in lupta cu anemia la copii, astenici sau in cazul femeilor cu o menstruatie puternica. Mai mult decat atat, saponina este foarte benefica pentru sistemul digestiv, stimuland si imbunatatind functionarea propice a acestuia.


De asemenea, spanacul are un continut ridicat de acid folic (vitamina B9) si vitamina B12, subtante care ajuta la cresterea numarului de globule rosii in sange. Alte saruri minerale constituente sunt calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, iar printre vitamine se mai numara vitamina A, B2, B6, C, E si K. In plus, mai contine clorofila, beta-caroten si luteina.


Beneficii

- Intareste sistemul imunitar, lupta cu anemia si astenia fizica sau nervoasa, prin continutul de fier, saponina, acid folic si vitamina B12
- Beta-carotenul si luteina din compozitie duc la imbunatirea vederii.
- Continutul de minerale din spanac ajuta la remineralizarea organismului si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la tonifierea miocardului si la stimularea activitatii inimii. De asemenea, scade nivelul colesterolului. Este recomandat astfel pentru cu afectiuni cardiace si hipertensiune arteriala.
- Este o sursa importanta de vitamina K, compus care ajuta la absorbia calciului in oase, iar in combinatie cu minerale precum zincul si fosforul poate preveni osteoporoza, intarind oasele.
- Datorita continutului de saponina, consumul frevcent de spanac va ajuta la regenerarea si curatirea sistemului digestiv, avand efect laxativ. In plus, stimuleaza secretiile gastrice si biliare.
- S-a dovedit ca un consum frecvent de spanac scade riscul de cancer de san si de colon, precum si riscul de diabet datorita continutului de magneziu.


Recomandari de preparare


Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati. Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt, iar daca spanacul capata o culoare verde-galbuie, este indicat sa nu-l consumam.

Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.

Uz extern

Se poate folosi sub forma de cataplasma in calmarea arsurilor, fierband cateva frunze in ulei de masline.

Contraindicatii


Se recomanda consumul moderat de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continutului de oxalati de potasiu si de calciu. De asemenea, persoanele care sufera de litiaza trebuie sa evite consumul excesiv deoarece contine acid uric.



AnaMaria Plesca

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 80004 ori.



Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.


Beneficiile semintelor de susan

14 Noiembrie 2023

Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.

In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii