Sunteti aici :: Nutritie » PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE
PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE
In obezitate ratia calorica trebuie limitata cantitativ si riguros respectata. Sucurile din fructele permise (fructe crude, rar prune, struguri, pere) se prepara numai inainte de servire pentru a le pastra tot continutul de vitamine. Sucurile se beau fara a le indulci. Daca fructele sunt prea acre, se poate adauga zaharina iar cand sunt prea fade, se poate adauga lamaie. Fructele nu au un mod special de preparare pentru aceasta dieta. Este bine ca persoanele obeze sa consume cel putin 500 g fructe crude pe zi. Avand in vedere ca sunt obligate sa ingereze si o cantitate apreciabila de legume crude si ca regimul va trebui tinut pe o perioada lunga de timp, este preferabil ca fructele cu celuloza tare sa fie rase. Aceasta precautie este obligatorie pentru cei cu balonari abdominale sau pentru oamenii in varsta.
Supele de legume se prepara din legume taiate, de preferinta, ca bors de legume. Supele se dreg cu lapte smantanit, iaurt, zeama de lamaie, suc de rosii si se vitaminizeaza cu diverse sucuri de legume rase si stoarse. Nu se ingroasa cu smantana, cu sos alb, cu galbenusuri.
Ouale se prepara, in unele zile, fierte tari, servite cu diverse salate, sau ca ochiuri romanesti cu felurite soteuri de legume. Este important ca pregatirea felurilor cu oua sa nu se faca cu grasime, care creste valoarea calorica a ratiei. De altfel, grasimile in cantitatea prescrisa care vor fi de origine vegetala (ulei de floarea soarelui, ulei de germen de porumb etc) se vor pastra pentru prepararea salatelor de cruditati, precum si pentru prepararea soteurilor de legume, sosurile putandu-se pregati si fara grasime. Se intelege ca sosul de smantana, sosul de maioneza, sosul de unt, sosul de friptura de porc etc. sunt interzise in alimentatia persoanelor obeze. In schimb uneori sunt permise sosurile de rosii, castraveti, tarhon, marar, sosul marinat (de legume si otet) si cele de fructe (maces, visine si mere), fara adaos de grasime.
Legumele se prepara sub forma de "salata de cruditati". Aceasta este bine sa se prepare de preferinta dintr-o radacina (telina), o frunza (varza sau salata), un fruct (rosie, castravete). Salatele se asezoneaza cu putin ulei (15g) si cu lamaie, otet de fructe sau vin. Pentru suplimentare cu vitamine li se adauga marar si patrunjel tocat. Se poate consuma varza alba cruda, conopida, morcov, sfecla, ridichi negre, salata verde, rosii si castraveti sau legume congelate. In ceea ce priveste prepararea legumelor prin metode culinare termice, acestea se vor servi mai ales preparate ca soteuri a la grec adica inabusite in apa fierbinte amestecata cu ulei. Metoda aceasta este ideala pentru pregatirea legumelor in dieta obezitatii, deoarece ea inlocuieste folosirea grasimilor animale (unt) din prepararea obisnuita a pireurilor de legume, cu uleiuri vegetale care au un rol important in prevenirea gravelor accidente vasculare obisnuite la persoanele obeze. Condimentele au o larga intrebuintare, mai ales pentru dieta cu restrictie de sare. Condimentarea nu se face in acest regim pentru a excita pofta de mancare. De aceea piperul, boiaua iute si mustarul care accentueaza apetitul nu se vor permite decat rar. Cand sarea se limiteaza sau se exclude din alimentatie, lipsa ei se mascheaza cu adaos de cimbru, chimen, tarhon, marar, patrunjel, leustean, hasmatuchi, foi de telina.
Desertul ideal al persoanelor obeze il constituie fructele crude. Uneori insa, pentru varietate, fructele se pot servi sub forma de compot cu doua lingurite de zahar, renuntandu-se in ziua respectiva la zaharul adaugat in ceai sau cafea. Pentru varietate in regim, ele pot fi date si ca spuma de fructe cu albus sau gelatine din pireuri de fructe, indulcite cu zaharina.
Persoanele obeze trebuie sa cantareasca cantitatile de alimente prescrise. Ratia trebuie sa aduca 1,5 g albumine pe 1 kg de greutate corporala. Grasimile sunt permise in cantitate de 40-50 g pe zi, preferand pe cele de origine vegetala. Aceasta precautie este luata si pentru a preintampina tulburarile cardiovasculare si accidentele ei foarte frecvente in aceasta boala. Glucidele, provenind din fainoase, paine si dulciuri trebuie strict limitate. Ratia de glucide nu trebuie sa depaseasca 150 g pe zi si sa fie formata predominant din fructe si legume. Vitaminele se recomanda din abundenta. Necesarul zilnic va fi acoperit din fructe si legume crude, precum si din carne slaba, ou, lapte. Apa si lichidele nu trebuie reduse in cura de slabire (exceptie facand bauturile dulci si alcoolice). Nu se bea insa la masa, intre feluri, deoarece o alimentatie uscata satura mai repede. Se restrange consumul de sare atat pentru riscul retinerii de apa in organism, cat si pentru efectul stimulent asupra poftei de mancare.
Un exemplu de meniu este urmatorul:
Dimineata: 50 g branza de vaci, cafea, paine, mar sau
Ou fiert, ceai, paine, mar sau
50 g branza vaci, cafea, 2 rosii, 1 ardei gras, paine intermediara
Pranzul: Salata vinegreta (fara smantana), morcov, varza, sfecla, 1 cartof, o lingura
ulei, chimen, gratar de vaca, 200 g mere, 5 nuci sau
Bors de legume, mancare de spanac cu carne, 1 lingura ulei, salata de
fructe: mar, portocala, 2 nuci
Seara: Cartofi fierti, chimen, iaurt, fructe sau
3 felii sunca slaba de Praga, salata verde, fructe sau
Rosii umplute cu branza de vaci, salata de ardei copti, fructe
Dr. Roxana Popescu

Acest articol a fost vizualizat de 48883 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii