Sunteti aici :: Sanatate » TOTUL DESPRE TORTICOLIS
TOTUL DESPRE TORTICOLIS
Torticolisul este o afectiune cunoscuta sub numele de "gat stramb", in care capul pacientului este inclinat. Barbia este indreptata spre unul din umeri, in timp ce capul este inclinat spre celalalt umar.
La inceput apare o senzatie de discomfort si rigiditate a gatului, apoi capul se inclina intr-o parte datorita contractiei spastice unilaterale a muschiului sternocleidomastoidian. Aceasta contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului limiteaza miscarile de rotatie a capului.
Uneori, aceasta contractura este asociata cu cea a muschilor de la nivelul umarului din partea opusa sau poate aparea un spasm muscular in jurul gurii. Durerea se instaleaza in muschii cervicali si de-a lungul unor linii de pe piept si spate. Simptomele dispar in timpul somnului.
Clasificare
Exista mai multe tipuri de torticolis:
1. Torticolis banal - care apare dupa o miscare brusca si fortata a gatului, dupa o pozitie inadecvata in timpul somnului. Idealul este, fie ca dormim pe o parte sau pe spate, ca perna pe care dormim sa urmeze linia axei gatului. Daca avem probleme cervicale e necesara o perna consistenta.
2. Torticolis muscular congenital - prezent de la nastere, cauzat de o dezvoltare insuficienta a muschiului responsabil de extensia gatului: sterno-cleido-mastoidian. In acest caz, torticolisul este permanent si nedureros. Nu se cunoaste cauza scurtarii muschiului sterno-cleido-mastoidian. Unii medici considera ca muschiul poate fi intins sau rupt in timpul nasterii. Leziunea produce hemoragie care apoi se absoarbe, ducand la aparitia unei cicatrici ce scurteaza muschiul. Unele cazuri de torticolis congenital sunt produse de o afectiune osoasa a partii superioare a maduvei spinarii (coloana cervicala). Aceasta afectiune este cunoscuta ca malformatie congenitala a coloanei cervicale.
Este important ca parintii, imediat ce au observat prezenta torticolisului, sa consulte un medic, deoarece si alte afectiuni pot cauza aceasta pozitie vicioasa. Medicul va examina copilul, va face o anamneza (istoric) minutioasa a nasterii, va indica o radiografie a coloanei cervicale pentru a decela eventuale probleme osoase si va analiza soldurile copilului. Dezvoltarea anormala a soldurilor ( displazia de sold ) apare la 1 din 5 copii cu torticolis congenital.
3. Torticolis spasmodic - de cauza necunoscuta, este clasificat printre distonii ( boli in decursul carora contracturile provoaca pozitii anormale ale corpului ). Se observa accese de dureri si de redoare a gatului, in timpul carora survin contracturi succesive. Capul poate fi in rotatie (torticolis), in inclinatie pe o parte (laterocolis), in flexie spre in fata (antecolis) sau in extensie spre spate (retrocolis).
4. Torticolis simptomatic - nu este decat unul dintre simptomele unei boli cauzale. Multe leziuni ale coloanei vertebrale cervicale sau ale regiunii cefei pot provoca un torticolis.
Tratament
Torticolisul obisnuit sau banal dispare in mai putin de 3 zile dupa odihna si dupa administrare de medicamente analgezice si miorelaxante (decontracturante musculare), in pomada sau pe cale orala.
Tratamentul torticolisului congenital este necesar pentru a preveni cresterea asimetrica a copilului si pentru a corecta mobilitatea limitata a gatului si capului. Torticolisul congenital este tratat prin exercitii fizice menite sa intinda muschiul gatului. Fizioterapeutul va invata parintii aceste exercitii, astfel incat sa poate fi efectuate la domiciliu de cateva ori pe zi. Exercitiile fizice pot fi incluse si in joaca, prin plasarea jucariilor sau a altor obiecte in anumite locuri ce solicita copilul sa indrepte capul spre ele, intinzand astfel muschiul gatului. Daca starea copilului nu se amelioreaza in 2 sau 3 luni atunci trebuie contactat medicul, deoarece poate exista si alta problema sau este necesara interventia chirurgicala pentru intinderea si alungirea muschiului. Chiar daca torticolisul congenital nu este produs de scurtarea muschiului gatului, ci de o anomalie a coloanei cervicale, si aceasta poate fi tratata in unele cazuri.
Tratamentul torticolisului spasmodic consta in kineziterapie, care vizeaza intarirea muschilor antagonisti muschilor atinsi. Acesteia i se adauga acelasi tratament de baza ca si pentru torticolisul banal sau injectii locale, cu doze infime, de toxina botulinica (botulismul fiind o intoxicatie alimentara caracterizata prin paralizii); se obtine astfel paralizia muschilor prea activi.
Tratamentul torticolisului simptomatic este cel al durerii si al contracturii, ca pentru un torticolis banal, completat cu tratamentul, uneori chirurgical, al cauzei, daca ea este cunoscuta.
Acupunctura poate avea efecte excelente in cazurile de torticolis.
Dr. Alin Popescu
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 7 comentarii.
Bună ziua acum 17 ani m-a operat un dr la spitalul Budimex din București de torticolis pe partea dreapta. Acum a inceput sa mă țină acea vena și îmi palpeaza mai rău ca altele. Am dureri de de spate . simt și la ochiul drept ceva straniu. S-ar putea lega o durerea de o alta?
Buna, noi suntem din Voluntari si Iana are torticolis. A fost diagnosticata destul de tarziu pentru ca noi nu observaseram (prima pediatra nici atat) multumita medicului de familie nr. 2 (de treaba si atenta cu copiii) care, dupa ce a fost operata de craniostenoza, ne-a sfatuit sa mergem la un chirurg bun, sa "vada" ce e cu ea de isi tine capul intr-o parte. Noi nici nu observaseram, prea preocupati fiind de starea craniului ei. Am privit toate fotografiile facute de la nastere, in pozitie verticala si intr-adevar in toate tinea capul putin aplecat spre stanga. Sunt cateva lucruri care se fac pentru bebeii cu torticolis.Unul, ar fi un guler (iti recomanda chirurgul de unde sa il iei si ce forma trebuie sa aiba. Am fost si la un cabinet pentru copii in Bucuresti (vezi kinetomedica . ro) unde i se facea masaj si gimnastica. Am facut masaj si acasa, (nu e recomandabil ca am facut mai rau – asa mi a zis medicul) Acum nu mai mergem la cabinet dar vine o kinetoterapeuta buna acasa (tot de la cabinet cineva - ei vin si acasa) si ii face ea masaj de doua - trei ori pe saptamana, cate 30-40 min. Si gimnastica facem tot acasa sau la locul de joaca. Acum stie ce vreau sa spun si cand ii atrag atentia sa tina capul drept si se straduieste saraca. Solutii sunt, depinde doar cat de grav e acest torticolis la copilul tau. Sunt foarte rare cazurile in care trebuie operat. Sanatate multa
Am facut o întindere la gat după ce m-am aplecat brusc sa iau o jucărie a copilului de pe jos!!!Nu am mai putut sa misc gâtul pe partea stângă sau sa ma uit în sus !!Am avut niste dureri îngrozitoare, la fiecare miscare a gâtului simteam cum se incalecau venele si pret de 5 secunde parcă ma strangea cineva de gât! !Am luat de la farmacie mydocalm pastile si sindolor unguent dar tot nu m-a lăsat durerea!!Cum noaptea nu am putut de durere,am fost a doua zi am plecat la Spitalul Sf Ioan la camera de garda! !După ce am stat acolo 3ore fara sa ma bage nimeni in seama ,am plecat la un spital privat din titan, la camera de garda pt urgențe, deoarece nu mai puteam îndura încă o noapte de chin !Consultatia m-a costat 160 lei !Medicul de garda mi-a facut de urgenta o injecție in vena !!ÃŽn 2ore puteam sa îmi misc gâtul in orice direcție vroiam fara probleme!!Precizez ca injecție a costat 80 lei! !Data viitoare nu voi mai sta pe gânduri inainte sa ma duc la doctor in regim de urgenta! !!!Va urez sanatate!!!
Eu am o fetita de 5 ani si a avut si ea torticolis de cateva ori ,/dar a ramas cu noduli , ce ma sfatuiti ,,,,
Eu am facut o intindere a muschilor,la gat,partea stanga,dar am niste dureri groaznice de 2 zile,nu pot sa merg imi ajunge durerea pana in genunchi,nu pot sa dorm,pe pat nu pot sa stau absolut deloc,iar durerile sunt din ce in ce mai insuportabile,tin sa precizez ca fac injectii, ma dau cu creme,dar durerea parca se accentueaza si devine tot mai insuportabila,ce sa fac?:((
Bebelusul meu Matei acum in varsta de 3 luni s-a nascut cu probleme la capusor diagnosticat cu torticolis spasmodic. Am fost la un pediatru foarte bun de la spitalul Budimex la Dr. Petrescu si mi- a zis sa nu ma sperii ca se recupereaza si nu este de operat. Mi a recomandat un centru din Bucuresti care este specializat in gimnastica recuperaratorie - kinetoterapie si am facut 3 abonamente de gimnastica si acum Matei se simte foarte bine . Nu stiu daca am voie dar va dau site-ul lor www.kinetomedica.ro - au 5 centre in diferite zone din Bucuresti. Daca doriti informatii suplimentare puteti sa-mi scrieti la *** . Mult succes! Pupici!
Contractia dureroasa a muschiului stang al cefei a aparut noaptea, poate datorita pozitiei capului pe perna di timpul somnului.Cum se poate interveni pe moment in acest caz?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii