Sunteti aici :: Sanatate » FIBROMUL UTERIN
FIBROMUL UTERIN
Imediat dupa cancer, bolile care le ingrozesc cel mai mult pe femei sunt fribroamele si chisturile ovariene, care trec extrem de usor din faza benigna in cea maligna.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul este o tumora benigna ce isi are originea intr-o mutatie la nivelul unei celule.
Care sunt cauzele aparitiei fibromului uterin?
Factorii care determina aparitia lui sunt multipli, insa este foarte clar ca hormonul numit foliculina este cel care determina cresterea acestor fibroame.
Odata suprimat afluxul normal de foliculina, fibromul respectiv regreseaza sau nu mai creste.
Situatia naturala se intalneste la menopauza, cand majoritatea fibroamelor regreseaza, multe chiar dispar, iar femeia nu mai are niciun fel de probleme. O a doua cale prin care poti determina retragerea fibromului este introducerea menopauzei artificial medicamentos hormonal.
Pericolele aparitiei fibromului uterin si eliminarea acestuia
Fibromul uterin nu este o tumora maligna, dar riscurile acestei formatiuni sunt ridicate.
Prin pierderile repetate de sange, adesea foarte abundente, poate induce o stare de anemie grava; o astfel de pacienta nu poate fi operata, trebuie sa i se refaca, mai intai, din punct de vedere cantitativ, sangele.
In aceasta perioada de pregatire, sangerarea fibromului poate fi oprita medicamentos, ca faza pregatitoare pentru operatie.
Se foloseste si tehnica embolizarii arteriale a fibroamelor. Embolizarea consta in introducerea pe una din arterele piciorului a unei sonde de mici dimensiuni, care ajunge pana in artera care hraneste uterul pe o parte.
Totul este urmarit pe ecran, iar in momentul in care s-a ajuns acolo se injecteaza o serie de microsfere ce blocheaza vasele de sange ale fibromului care, nefiind irigat, fie se mortifica si se elimina prin vagin, fie se micsoreaza foarte mult si nu mai provoaca simptome.
Femeia nu poate recunoaste singura aparitia unui fibrom pentru ca nu se poate autoexamina.
Care sunt femeile predispuse aparitiei fibromului uterin?
Fibromul apare in general la o femeie de peste 30 de ani, care prezinta anormalitati ale ciclului menstrual, fie in ceea ce priveste durata dintre menstre, fie cantitatea de sange pierdut la menstruatie sau aparitia unor sangerari intre 2 mesntruatii.
Simptome
Aparitia acestor sangerari anormale este de fapt cel mai frecvent simptom pe care il da fibromul.
Apar si fenomene secundare cum ar fi starea de slabiciune, ameteala, lipsa de putere de munca- simptome specifice anemiei induse de fibrom.
Alte simptome semnificative sunt durerile. Fribromul poate creste foarte repede si foarte mult.
Pe langa dureri, sangerari si anemie, fibromul poate produce si infertilitate, fiind o cauza de pierdere sa sarcinilor.
Nu orice fibrom se opreaza. Multe din ele pot fi tinute in frau prin tratament medicamentos. Metodele de tratament radicale intervin in cazul fibroamelor care dau sangerrai mari, fenomene de compresie, dureri. Aceste trebuiesc operate urgent.
Operatia are si ea mai multe variante: chirurgie clasica, cu taiere abdominala, laparoscopica sau transvaginala; in cazul acestor interventii se scoate tot uterul sau numai partea bolnava a acestuia.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 54162 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
NU ! Aceasta asa zisa "imunitate" ar presupune ca atletul ...
Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi ...
Probabil ca va este destul de cunoscuta aceasta expresie : ...
Cat de simplu se poate sfarsi o cariera sportiva si ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii