Sunteti aici :: Sanatate » CE AR TREBUI SA STIE ORICE CULTURIST DESPRE TRATAMENTUL MICILOR TRAUMATISME
CE AR TREBUI SA STIE ORICE CULTURIST DESPRE TRATAMENTUL MICILOR TRAUMATISME
Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi si mai ales in cazul sportivilor, a caror viata este dominata de o activitate fizica intensa. Nici culturistii nu sunt ocoliti de aceste neplaceri, care ii scot din forma prin necesitatea de a intrerupe antrenamentele pentru recuperare. Am fost intrebat de multe ori de catre sportivii de la sala unde ma antrenez, cum ar trebui sa procedeze in cazul unor traumatisme mai grave sau mai putin grave, provocate de miscari gresite sau prin fortarea unor grupe musculare. Am insistat mereu asupra necesitatii de netagaduit a incalzirii inainte de antrenament, dar nu am sa revin acum asupra acestui subiect.Exista cateva lucruri simple pe care este bine sa le cunoasca oricine si sa le aplice inainte de a se agrava situatia sau a se croniciza.Obiectivele tratarii si recuperarii la culturistii traumatizati sunt numeroase si se aplica unele concomitent, altele succesiv, in functie de situatia clinico-functionala a sportivului si de evolutia acesteia. Pentru unele afectiuni s-au alcatuit algoritmuri speciale. Aceste obiective, aplicabile in aproape toate cazurile de traumatisme sportive sunt:
- controlul procesului inflamator si al durerii;
- refacerea mobilitatii articulare si a flexibilitatii tesuturilor moi periarticulare;
- ameliorarea fortei si rezistentei musculare;
- ameliorarea rezistentei cardiovasculare, a capacitati de efort;
- stabilirea programului de intretinere.
Pentru culturistul care a avut ghinionul sa se accidenteze exista cateva lucruri simple pe care orice sportiv si antrenor trebuie sa le cunoasca si sa le poata aplica in caz de nevoie. Controlul procesului inflamator si al durerii sta la indemana oricui, dar numai in situatia unor traumatisme de mica amploare. Sfatul meu este ca in cazul traumatismelor medii sau severe, sportivul sa se adreseze de urgenta unui medic, care va stabili rezolutia terapeutica ce va fi aplicata.In cadrul traumatismelor usoare se incadreaza contuziile, entorsele usoare, intinderile ligamentare si musculare. Acestea se manifesta prin durere locala, usoara tumefactie si roseata, precum si limitarea miscarilor la nivelul respectiv. De obicei sunt descrise ca o jena locala ce nu permite efectuarea corecta a unui exercitiu.
Iata care sunt metodele cele mai la indemana:
Crioterapia - reprezinta aplicarea precoce a unei pungi cu gheata, ce are ca efect reducerea procesului inflamator, a durerii si oprirea extinderii leziunilor prin transvazare a lichidelor si in consecinta cresterea lichidului intraarticular.
Se pot utiliza diferite modalitati de aplicare :
- punga cu gheata (granule sau pisata), de exemplu, in traumatismele acute de genunchi sau in traumatismele umarului sau ale gleznei;
- imersie in apa cu gheata in leziuni acute si subacute ale gambei si piciorului;
- masaj cu gheata, in tendinite acute si subacute, inainte si dupa kinetoterapie.
Repausul si posturile - reprezinta o componenta importanta in faza inflamatorie. Multi sportivi nu inteleg ca in anumite situatii, fara o perioada de repaus adecvata organismul nu are cum sa se refaca la parametrii optimi pentru efort. Continuand sa se antreneze la acelasi nivel nu fac decat sa agraveze situatia sau in cel mai bun caz sa prelungeasca perioada de recuperare. Pentru unele traumatisme este necesara protejarea doar a regiunii respective; se pot face antrenamente usoare sau care nu solicita zona traumatizata.In leziuni traumatice la membrele inferioare, in faza acuta se impune repaus la pat cu membrele inferioare deasupra planului orizontal. Se reduce incarcarea la membrele inferioare pentru scurtarea inflamatiei.La membrele superioare se folosesc atele de imobilizare.Pentru reducerea edemelor se folosesc precoce bandaje succesive.
Medicatia antiinflamatorie
AINS (antinflamatoare nesteroidiene) - sunt foarte utile si necesare in faza initiala, pentru reducerea inflamatiei si durerilor. Uneori se recomanda, pe tot parcursul procesului de recuperare, monitorizare cu grija. Dintre antiinflamatoarele nesteroidiene, in cazul traumatismelor minore recomand cele sub forma de unguent care se aplica prin masaj bland pe zona afectata, cu conditia ca tegumentul sa fie intact. In farmaciile noastre se pot cumpara: Diclofenac, Voltaren, Fenilbutazona, Indometacin, Paduden, Ben Gay, Fastum Gel sau Apireven (contine venin de albine si se indica si pentru masajul sportivilor). Personal recomand Fastum Gel, care s-a dovedit foarte eficient in cazul micilor traumatisme produse in cadrul antrenamentelor de culturism.
In ceea ce priveste corticosteroizii, indicarea si administrarea lor trebuie facuta cu grija si diferentiat. Nu este bine sa se recurga la utilizarea lor fara avizul unui medic. Efectul antiinflamator puternic face ca dupa administrarea lor, in faza acuta a leziunilor traumatice, sa fie perturbat procesul de vindecare spontana si sa se prelungeasca durata procesului de recuperare. De exemplu, in leziunile acute ligamentare, administrarea de corticosteroizi local sau general in primele 7 zile, inrautateste situatia. In schimb, in faza proliferativa a procesului inflamator, mai ales in a 3-a saptamana, injectiile locale cu corticosteroizi in teaca tendonului, in burse sau in articulatie pot reduce rapid procesul inflamator. De exemplu: injectiile locale in bursa subacrominala combinate cu injectarea cu grija in teaca tendonului bicepsului, in santul intertubercular grabeste recuperarea, ca si injectarea tecii tendonului abductorului lung al policelui. In schimb, infiltratia cu corticoizi direct in tendon este interzisa, putand duce la rupturi de tendon (cum s-a observat, de exemplu, la tendonul ahilian). Este interzisa, de asemenea, injectarea directa in coiful rotatorilor. Nu este utila nici injectarea de corticoizi in muschii elongati, cu exceptia unor zone bine identificate de fibroza in jonctiunea muscolotendinoasa, in fazele subacuta sau cronica. In articulatiile cu leziuni osteocondrale si sinovita, corticoizii intraarticulari pot fi utili. Galvanoionoforeza cu corticosteroizi pe tesuturile moi inflamate, de exemplu, in tendinite ahiliene, ale genunchiului, ale extensorilor pumnului, in dureri ale cotului, in leziuni ale coifului rotatorilor poate fi utila si fara riscuri. In acelasi scop se poate aplica sonoforeza cu preparate corticoide.
Urmatoarele metode se pot aplica numai in cadrul unor spitale sau cabinete medicale:
Electrostimularea cu curenti pulsatili de joasa frecventa, cuplata cu crioterapia, poate contribui la combaterea edemelor precoce.
Electroterapia antialgica, posibil de aplicat in toate etapele evolutiei leziunilor traumatice, face apel la curentii de joasa si medie frecventa, cu stimularea structurilor dureroase cu impulsuri a caror frecventa este de 80 -100 Hz sau cu TENS, mai ales in durerile cronicizate, persistente, suparatoare, care impiedica mobilizarea articulara si programul de tonifiere musculara. Aceste metode actioneaza prin localizarea transmiterii stimulilor algici (mecanismul de poarta descris de Melzach si Wall), ca si prin cresterea nivelului endorfinelor produse de sistemul nervos centralsi chiar in tesuturile periferice, cum a fost constat recent.Ultrasonoterapia in inflamatii acute, persistente are efecte favorabile pentru mentinerea flexibilitatii tesuturilor moi, facilitand mobilizarea precoce.In procesele inflamatoare persistente, in fazele tardive se indica masajul periostal si baile alternante, mai ales la membrele inferioare, in leziuni ale gleznei.Acupunctura poate fi utila in controlul durerilor, pe parcursul procesului de recuperare.Controlul durerilor este necesar nu numai in faza acuta, ci si in continuare, intrucat indoloritatea este o conditie de baza pentru aplicarea programelor de kinetoterapie de recuperare. In functie de conditii, se poate face apel atat la metodele farmacologice, cat si la cele fizioterapice, scopul fiind crearea conditiilor pentru aplicarea metodelor active kineto de recuperare.
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii