Sunteti aici :: Sanatate » A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
Probabil ca va este destul de cunoscuta aceasta expresie : "a preveni este mai usor decat a trata". Multi sportivi, mai ales cei tineri, care intra pentru prima data intr-o sala de culturism si iau contact cu antrenamentul de forta nu stiu sa se antreneze corect. Din pacate, in multe situatii, cei care ar trebui sa-i supravegheze si sa-i invete forma corecta a exercitiilor si pozitiile specifice ce trebuie adoptate, astfel incat riscul accidentarilor sa fie redus la maxim, nu isi iau rolul in serios. Rolul instructorului sau antrenorului de culturism este esential; acesta trebuie sa fie mai mult decat o persoana care incaseaza banii de abonament si pazeste discurile, trebuie sa fie un ghid pentru cel care doreste sa se antreneze si nu stie cum, un sprijin, o sursa de informatii. Cei mai multi dintre incepatori nu stiu sa se antreneze si sunt de condamnat acei instructori care privesc indiferenti, eventual oferind o explicatie sau o exemplificare daca sunt solicitati. In urma unor accidentari banale, care ar putea fi evitate extrem de usor DACA sportivul ar sti ce trebuie sa faca si ce nu. Aproximativ 25% dintre accidentari ar putea fi prevenite daca sportivul ar tine cont de urmatoarele:
1. Inainte de incepe practicarea culturismului asigura-te ca esti intr-o conditie fizica buna si esti apt pentru sport. Acest lucru presupune o vizita la medicul de familie. Nu trebuie sa faci cine stie ce analize. Un examen fizic general, care sa includa obligatoriu examenul inimii si plamanilor, eventual cateva analize de sange uzuale, pot da "unda verde". Nu faci acest gest pentru altcineva, ci pentru tine. Este o mare greseala sa stii ca ai o afectiune si sa mergi la sala in ideea ca poate se vindeca de la sine... Ar fi bine daca fiecare instructor (proprietar) de sala de culturism ar introduce obligativitatea unui control medical inainte de a inscrie un sportiv.
2. Informeaza-te, citeste, invata cat mai mult despre culturism, ai curajul sa intrebi instructorul (doar de asta isi ia salariul) sau culturistii cu experienta, nu trai cu impresia ca te-ai nascut invatat, chiar nici marii campioni nu le stiu pe toate...
3. Incalzeste-te inainte de a incepe lucrul efectiv cu greutati! Exista un fel de curent printre culturistii "de duminica": e rusinos sa rotesti bratele sau sa faci aplecari de trunchi, ca la scoala generala, important este sa pui repede cat mai multe discuri pe bara si sa ii impresionezi pe cei din jur... Incalzirea este un facator esential pentru prevenirea accidentarilor. Nu "ierta" nici o articulatie, nici un muschi si pune accentul pe grupele vizate in acel antrenament si pe partile corpului care au suferit un traumatism in trecut (de ex. un umar, un genunchi).
4. Odihneste-te! Este foarte gresit sa crezi ca daca te antrenezi mai mult, vei obtine rezulate mai bune. E posibil sa obtii chiar contrariul. Exista reguli si in acesta privinta si trebuie sa le respecti.
5. Cand esti obosit sau te doare ceva, mai bine ia o pauza, fiindca s-ar putea sa te accidentezi sau sa iti agravezi starea si o sa stai "pe tusa" mai mult timp.
6. Poarta manusi, centura, chingi, benzi elastice, imbracaminte lejera si tot ce mai consideri necesar pentru a obtine cele mai bune rezulate, dar in acelasi timp ferindu-te de accidente.
7. Cere ajutorul instructorului sau unui coleg de antrenament atunci cand ti se pare ca greutatea este mare si este posibil ca la un moment dat sa nu mai faci fata. Este de preferat sa ai un partener de antrenament, cu greutate si nivel de dezvoltare apropiat de tine.
8. Adopta intotdeauna pozitiile corecte si nu face rabat de la calitate, in ceea ce priveste executarea stricta a exercitiului. Mai bine lucrezi cu greutate mai mica, decat sa lucrezi incorect. Risti sa te accidentezi si nici nu vei obtine rezulatele urmarite.
9. Concentreaza-te! Nu lasa ca zgomotul din sala sau vreo domnisoara ce face fitness sa-ti distraga atentia.
Acestea ar fi doar cateva reguli de baza, pe care daca le respectati, sansele de a va accidenta vor fi foarte mici. Spor la antrenament!
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii