Sunteti aici :: Antrenament » EXERCITIILE PE STEPPER
EXERCITIILE PE STEPPER
Daca iti doresti sa te mentii in forma, sa dai jos cateva kilograme, sau sa scapi de aspectul neplacut al partii inferioare a corpului, dar timpul si programul agitat cu care te confrunti zi de zi nu prea par sa faca echipa buna cu tine, poti opta pentru un stepper. Fie ca e cu pedale sau fix, vertical, lateral sau cu twist, stepperul a fost si va continua sa fie un aparat extrem de eficient. Pe langa calitatile sale de aparat cardio excelent, un stepper te va ajuta sa iti modelezi cu adevarat picioarele, fesele si abdomenul, sa arzi calorii si sa te mentii in forma.
EXERCITII PE STEPPER
Dupa cum mentionam inainte, exista 3 tipuri de stepper, cel vertical, cel orizontal si cel cu twist. Pretul unui stepper nu este foarte piperat, si vestea buna e ca exista si alternativa homemade: poti sa iti confectionezi singur un stepper fix in mai putin de 5 minute, singura diferenta dintre stepperul "de casa" si cel "de magazin" fiind ca cel confectionat acasa nu iti va permite bineinteles sa iti setezi o anumite dificultate, sa iti numeri caloriile sau numarul de pasi, in mod automat. Totusi, cel putin ultima problema se poate rezolva foarte usor recurgand la numararea "in gand" a pasilor. Poti folosi un cronometru si poti sa iti stabilesti un anumit ritm de lucru (sau program de exercitii personalizat) astfel incat sa nu simti foarte tare lipsa unui ecran de calculator. Ideea principala e sa faci cat mai multi pasi pe stepper, si sa incerci sa maresti gradat dificultatea exercitiilor astfel incat sa obtii rezultate dintre cele mai bune.
Nu ai nevoie de un spatiu mare de desfasurare, si poti sa iti creezi o atmosfera cat mai placuta in timp ce folosesti aparatul. Porneste televizorul si uita-te la un film interesant sau asculta cateva melodii antrenante si cu siguranta cheful de exercitii isi va face simtita prezenta, iar cele 10, 20 sau 30 de minute petrecute pe stepper vor trece pe nesimtite.
Stepperul vertical este varianta cea mai cunoscuta a aparatului si permite miscarile obisnuite mersului, iar cel lateral sau twist sunt asemanatoare, dar permit miscari ceva mai complexe in partile laterale si verticale. Toate aparatele vizeaza multe grupe de muschi atunci cand sunt folosite in diferite unghiuri, partea frumoasa e ca stepperele clasice permit reglarea greutatii, astfel incat pe langa modelarea picioarelor vei putea sa ai grija si de posteriorul prea putin ferm sau tonifiat, si chiar de abdomenul care va fi pus de asemenea la lucru, vrand-nevrand.
Stepperul twist sau cu corzi este o varianta mai avansata a stepperului clasic, care te ajuta sa iti tonifiezi muschii picioarelor si ai coapselor, dar si ai mainilor sau spatelui, prin intermediul corzilor elastice pe care le poti folosi concomitent cu antrenarea picioarelor. Antrenamentele pe un astfel de stepper sunt mult mai variate, iar prin intermediul mini-calculatorului vei reusi sa vezi numarul exact de pasi executati, caloriile arse si timpul petrecut pe stepper in cadrul fiecarei sesiuni de lucru.
Varianta fabricata in casa a stepperului de tip treapta presupune sa folosesti un prag mai inalt sau un cub inalt de 25-30 de cm. Daca esti incepator, circa 6-12 minute de exercitii pe stepper ar trebui sa fie suficiente pentru inceput. Iata o serie de exercitii destinate acestui tip de stepper, dar si variantei clasice de stepper fix:
Urcari si coborari simple. Incepe cu piciorul stang si executa circa 30 de de urcari si coborari, ridica mainile la ceafa sau du-le la solduri si repeta exercitiul folosind piciorul stang.
Urcari combinate. Ca si in cadrul exercitiului anterior, urca pe stepper folosindu-te de piciorul drept si ridica in acelasi timp piciorul stang la piept, de 30 de ori. Repeta urcand cu piciorul stang pe stepper si ridicand pciorul drept la piept.
Urcari cu piciorul intins. Tinand piciorul drept intins, urca pe stepper si intinde piciorul stang in lateral si mentine-l drept circa 3 secunde. Repeta de 30 de ori, apoi schimba piciorul de pe stepper.
Alergare usoara. Pentru final, poti sa alergi usor pe stepper,urcand si coborand circa 3 minute, intinzandu-ti mainile pe langa umeri.
Nu uita de incalzirea dinaintea exercitiilor, fa cateva intinderi pentru a nu risca sa-ti accidentezi muschii sau articulatiile. Echipamenul de lucru nu presupune decat niste haine cat mai lejere care sa nu iti incomodeze miscarile.
Ai grija la postura. E nevoie de un spate drept, nearcuit, si de plasarea greutatii pe toata suprafata talpii astfel incat sa te poti bucura de eficienta maxima a exercitiilor. Un ritm constant pe toata durata exercitiilor, cu perioade de fortare spre finalul exercitiilor ar trebui sa fie principala ta preocupare. Combinate cu alte exercitii eficiente pentru picioare cum ar fi fandarile, genuflexiunile sau presele, exercitiile pe stepper isi pot arata rezultatele in circa 4 saptamani. Pe masura ce avansezi si simti ca rezistenta ta devine tot mai mare, poti sa iti petreci si mai mult timp pe stepper, iar daca lucrezi 20 sau 30 de minute de 2-3 ori pe saptamana la un nivel mai avansat de dificultate cu siguranta vei fi foarte incantat de rezultate. Vei pierde circa 500-800 de calorii in cadrul unei sesiuni de lucru.
Stepperul e foarte util in zilele ploioase sau in care nu ai efectiv dispozitia necesara sa iesi din casa la alergat sau la sala, dar nici nu ai vrea sa trisezi si sa sari peste exercitiile zilnice. E acolo, la indemana, usor de folosit si nu foarte solicitant, dar un excelent aparat cardio si un modelator minunat de picioare si posterior. In plus, stepperul contribuie intr-o masura mare la o mai buna oxigenare celulara, ceea ce se traduce prin arderea unui numar mai mare de calorii, in special in cazul persoanelor care nu agreeaza foarte mult sportul in general.
Stepperul solicita foarte mult muschii inimii, reduce riscul bolilor de inima si al diabetului, dar acest aparat este contraindicat celor care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, genunchilor, gleznelor si articulatiilor in general, dar si celor care sufera de afectiuni ale inimii.

Acest articol a fost vizualizat de 169418 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii