Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CALCULATOR - NECESAR ZILNIC DE APA
Valori nutritionale peste si preparate din peste
O METODA "ANTI-FOAME"?
DE CE MINTIM?
CSID - Ce trebuie sa faca subponderalii pentru a creste in greutate?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
SALATA DE OREZ CU LEGUME SI ULEI DE CANEPA
FOLOSESTE TONING BALLS
BICICLETA STATIONARA - MIC GHID DE ALEGERE SI UTILIZARE
PRACTICA QIGONG - ALTE BENEFICII, EXPERIMENTE SI RISCURI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DIETA IN HIPERTENSIUNEA ARTERIALA

DIETA IN HIPERTENSIUNEA ARTERIALA


DIETA_IN_HIPERTENSIU_77664.jpgUrmarile pe care hipertensiunea arteriala le are asupra intregului organism sunt foarte grave. Pericolele care il ameninta pe un bolnav hipertensiv trebuie bine cunoscute de catre bolnavul insusi, pe de o parte deoarece evitarea lor intra in posibilitatile de tratament prin regimul alimentar si pe de alta parte fiindca teama de ele va fi un bun sfatuitor pentru luarea in serios a prescriptiilor dietetice.

Una dintre principalele urmari pe care hipertensiunea arteriala le are este suprasolicitarea inimii. Ea va duce cu timpul la insuficienta cardiaca. Un alt organ care sufera in cursul hipertensiunii arteriale este rinichiul care, mai curand sau mai tarziu, devine incapabil sa mai fie eficient in munca lui de eliminare a deseurilor din organism. Se ajunge astfel la un anumit grad de insuficienta renala, care este cu atat mai grava cu cat, adeseori, se asociaza si cu o insuficienta a inimii. In sfarsit, vasele sanguine supuse unei presiuni arteriale constant crescute sufera un proces de degenerare progresiva: hipertensiunea duce la aparitia timpurie a aterosclerozei cu tot cortegiul sau de complicatii generale sau ale anumitor organe.

In regimul din hipertensiunea arteriala reducerea sau suprimarea sarii de bucatarie din alimentatie va fi prima si cea mai importanta masura. In legatura cu reducerea consumului de sare de bucatarie (5 g pe zi) se va limita si aportul de lichide.

Simpla restrangere a aportului de lichide, chiar fara o mare reducere a cantitatii de sare de bucatarie din alimente, duce adesea la scaderea valorilor tensiunii arteriale. Problema restrictiei de lichide nu este, insa, tocmai atat de simpla cum pare la prima vedere.

Consumul mare de grasime produce si el o acumulare de apa in corp. Un om cu o greutate corporala de 70 kg introduce in mod normal in corp cam 1 kg de apa zilnic prin bauturile pe care le consuma. O cantitate la fel de mare se introduce in fiecare zi odata cu alimentele consumate. La aceste 2 kg lichid se mai adauga aproximativ ½ kg apa ce provine din arderile alimentelor in corp. Se poate deduce ca in hipertensiune, simpla inlocuire a grasimilor animale cu grasimi vegetale nu este suficienta.

Va trebui limitata cantitatea totala de grasimi, deoarece numai in felul acesta se va putea contribui, si pe aceasta cale, la reducerea cantitatii de lichide din organism, crutand efortul care se cere inimii in orice moment. Obezitatea se combate reducand aportul de calorii pentru a obtine o scadere progresiva in greutate, daca bolnavul este obez, si pentru a-l mentine la greutatea normala, in caz ca nu este obez. In acest scop se va restrange cu strictete aportul de glucide. Acesta trebuie sa fie moderat, mai ales daca se constata si o tendinta la cresterea cantitatii de zahar in sange in cursul supraincarcarilor glucidice, asa cum se intampla adesea la persoanele hipertensive obeze.

Se va pune accentul pe un regim bogat in vegetale, care, pe langa faptul ca aduc in organism vitaminele si mineralele necesare, prezinta avantajul de a fi sarace in sodiu si de a exercita o actiune de accelerare a tranzitului intestinal. Rezultatul acestei accelerari a pasajului alimentelor prin tubul digestiv va fi pe de o parte o resorbtie mai mica de materii grase din alimentele ingerate si pe de alta asigurarea unui scaun regulat. Aportul de proteine trebuie sa acopere minimul necesar organismului. In cazul hipertensiunii arteriale simple, necomplicate, proteinele se vor administra in proportie de 1-1,5 g pe 1 kg greutate corporala si pe zi, dintre care cel mult 50% vor fi de origine animala (aceasta cantitate se poate asigura consumand patru pahare de lapte pe zi).

Grasimile, sub forma de grasimi vegetale, se vor consuma in functie de aportul de calorii urmarit. Daca bolnavul nu poate renunta la consumul untului, cantitatea lui pe zi nu trebuie sa depaseasca 25 g. Glucidele se vor administra pana la completarea ratiei de calorii permise pe zi, daca nu exista o tendinta la diabet zaharat. Painea va fi de preferinta fara sare, intermediara. Legumele se consuma in cantitate moderata, pentru a se evita starile de plenitudine care pot fi rau tolerate de hipertensivi.

Se vor elimina fasolea uscata, mazarea, lintea. Ouale ca atare nu sunt recomandate. Se pot folosi albusurile la pregatirea alimentelor (budinci, bezele). Fructele sunt permise in cadrul ratiei zilnice de glucide, fiind repartizate la fiecare masa (nu este bine sa fie consumate toate la o singura masa). Se vor evita compoturile care aduc un surplus de lichid in organism.

Se elimina condimentele tari sau excitantele sistemului nervos central (cafeaua). Alcoolul se poate consuma in doze mici, sub forma unui pahar de vin taiat cu apa. Excesul poate produce insa grave accidente cerebrale si paralizii. Restrictia de sare trebuie riguros respectata. Cantitatea de lichide nu trebuie sa depaseasca pe zi 1,5 l in care sa fie calculate ceaiul, supa, compotul, apa de baut. Ultima masa, de seara, va fi servita cu aproximativ patru ore inainte de culcare.



Dr. Roxana Popescu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52426 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(14 Iulie 2010 16:55) Panait Floarea a spus

Articolul este f. util. Multumin.


Articole din aceeasi categorie

ALIMENTATIA IN COLECISTITA ALIMENTATIA IN COLECISTITA
Colecistitele cronice sunt inflamatii ale veziculei biliare care pot, in ...
SPANACUL SPANACUL
Aceasta planta legumicola este foarte vestita pentru continutul ridicat de ...


FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE
Stiu ca este o tema mult adusa in discutie in ...
ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE
Constipatia este o boala in care materiile fecale (scaunul) sunt ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 7 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii