Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam TIPURILE SOMATICE
SEMINAR DE NUTRTIE LA COLEGIUL ELENA CUZA
EFECTELE BENEFICE ALE PORTOCALELOR
CSID - Riscurile colesterolului crescut la tineri
ANDROSTENEDION - UN HORMON "IN UMBRA" TESTOSTERONULUI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Diana Andreea Acumurloae
CSID - Cum si cat trebuie sa mananci in perioada de post
CONCURS!
TATA SI FIICA, O RELATIE NEGLIJATA
TRUCURI PENTRU SCADERE IN GRUTATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta antiinflamatoare Fierbinte
Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DHEA - dehidroepiandrosteron

DHEA - dehidroepiandrosteron


Fara indoiala, arena suplimentelor nutritive folosite in culturism este intr-o continua crestere sI pe zi ce trece oamenii obisnuitI sunt mai incurcatI sI nu mai stiu ce sa aleaga.Numarul produselor scoase pe piata este atat de mare incat chiar sI specialistii implicati in studiul suplimentelor trebuie sa se gandeasca un timp inainte sa fie capabili sa dea un raspuns corect, privind calitatile sau defectele acestor produse.Nu trebuie sa va simtItI prost daca nu mai intelegeti nimic. Confuzia oamenilor este intretinuta sI de companiile producatoare, care nu obisnuiesc sa dea prea multe explicatii ; rapoartele sI studiile lor sunt incomplete sau pur sI simplu nu se obosesc sa dea publicitatii detaliile adevararate.

DHEA (dehidroepiandrosteron) este un supliment de curand introdus, iar datele neclare in legatura cu el, abunda.Comunitatea culturistilor si a practicantilor de fitness a dovedit o recepticitate predictibila in legatura cu noua "stea" care se ridica pe firmamentul productiei de suplimente nutritive.Produsele nou introduse, potential folositoare pentru culturisti aproape totdeauna sufera de un exces de incredere sau din contra, un exces de scepticism, iar in unele cazuri de ambele.DHEA, un androgen "slab", in mod natural produs in glandele suprarenale, este un metabolit intermediar al colesterolului sI un precursor al mult mai potentului steroid natural, testosteronul.

Testosteronul este acel hormon care dupa cum bine stitI defineste caracterele secundare masculine. DHEA participa la conversia estrogenilor. Statutul lui de intermediar in productia de testosteron i-a facut pe unii oameni de stiinta, dar sI unele companii producatoare sa creada ca el ar putea avea beneficii pe care culturistii le cauta la steriozii anabolizanti.Ce spun expertii si oamenii de stiinta despre DHEA ?

La fel ca sI in alte multe subiecte din biologia umana, sI despre DHEA exista foarte multe opinii. Despre efectele acestui hormon s-a afirmat ca "te face sa te simtI puternic sI plin de energie", iar unii recomandau un aport zilnic de 200-250 mg, pentru uzul culturistilor.

Beneficiile potentiale ale DHEA pentru culturisti includ anabolismul, recuperarea rapida, forta mai mare, scadere in greutate, cresterea masei musculare si ameliorarea starii generale de sanatate.

De sigur, daca ceva este "potential bun", nu inseamna ca este garantat sigur pentru succes. E ca sI cum ai spune ca Michael Jackson ar putea in mod "potential" sa arate ca Shawn Ray, dar acest lucru in mod sigur nu se va intampla nici intr-o mie de ani.Exista totusI o mare cantitate de informatii despre DHEA, cu care mai totI expertii sunt de acord.DHEA este un hormon steroid produs in principal in corticosuprarenale sI in mici cantitati de testicul. El are aproximativ 5% din efectele androgene ale testosteronului de aceea este denumit androgen "slab". Productia de DHEA la 20 de ani se gaseste intre valorile 7-15 mg/zi sI scade in mod gradat cu inaintarea in varsta (la fel ca sI altI hormoni de crestere si IGF1). La varsta de 60 de ani, nivelul saguin de DHEA este 75% din cel de tinerete. La 80 de ani nivelul DHEA scade cu 95%.Iata un fapt care trebuie luat in seama !

Cea mai mare parte din DHEA aflata in organism se gaseste sub o forma sulfatata, adica are o molecula de sulfat atasata (DHEA-S). Acest proces se produce in ficat. DHEAS este considerata a fi mai putin activa in procesele fiziologice. Nivelul de DHEA din sange poate fi crescut sI prin manipularea dietei, insa cele mai bune rezultate s-au obtinut prin suplimentatrea cu produse sintetice (farmaceutice).Nivelul sangvin de DHEA scade nu numai cu varsta, dar sI in aproape orice afectiune sistemica, ca de exemplu lupus eritematos diseminat sau poliartrita reumatioida. In unele cazuri s-au obtinut succese clinice prin administrare de DHEA. In experimente pe animale s-a aratat ca DHEA are un rol protectiv impotriva unor forme de cancer sI incetineste dezvoltarea unor tumori. Mecanismul exact nu a putut fi inca explicat sI probabil se vor mai face multe cercetari pana sa se afle. S-a aratat ca DHEA inhiba intr-un anumit grad o enzima care este activa in special in proliferarea canceroasa: glucozo-6-fosfatdehidrogenaza. AceeasI enzima mai este implicata in mod activ in producerea obezitatatii sI diabetului, fapt care I-a facut pe cercetatori sa intrevada o raza de speranta in incercarea de vindecare a acestor boli.

Asa cum se intampla de multe ori, modelele experimentale obtinute pe animale nu au putut fi reproduse la oameni. La fel s-a intamplat cu utilizarea DHEA in tratamentul obezitatii. DHEA era foarte eficienta in controlul obezitatii la soareci, insa la oameni doar o doza extrem de mare, 1500 mg/zi, s-au dovedit cat de cat folositoare. Chiar obtinandu-se aceste rezultate modeste, anumite grupuri, ca al celor care isi doresc longevitatea sau cei ce practica medicina alternativa, au continuat sa foloseasca aceasta substanta.De exemplu, pacientii in varsta care luau DHEA au raspuns mult mai bine la vacinul impotriva gripei. Altii au raportat o mai buna reactie in fata stresului, crestea calitatii somnului, diminuarea durerilor articulare, ameliorarea mobilitatii articulare, iar per total o accentuare a starii de bine general.

Efectul impotriva imbartanirii ramane inca sub observatie. Bolile inimii sunt asociate in mod particular cu nivelele scazute de DHEA. Un risc crescut de deces apare atunci cand nivelul sanguin de DHEA scade foarte mult. Suplimentarea cu DHEA la varstnici este benefica, dar nu s-a dovedit ca acest hormon ar putea corecta disfunctiile legate de inaintarea in varsta. In asemenea cazuri, multI oameni incearca in mod incorect sa realizeze o relatie tip "cauza-efect" fara a avea suficiente date.O alta speculatie interesanta este aceea ca DHEA ar fi una dintre "rotitele" ceasului ipotetic ce masoara scurgerea vietii din organism. Aceasta pentru ca DHEA este un hormon care scade cu imbatranirea sI semnalizeaza astfel declinul organismului spre etapa finala.

Deci ce poate face DHEA pentru musculatura mea ?

Stiu ce ganditi in acest moment :"Deci DHEA poate ameliora sanatatea unui batran bolnav si salveaza soarecii de la tumori cerebrale, dar poate transforma un culturist de nivel mediu intr-o adevarata masina de ridicat greutatI ?" Ei bine... s-ar putea.

MultI sunt de acord ca DHEA are un mic, dar real potential anabolizant, insa nu exista consens in legatura cu rolul sau in scaderea in greutate sau cu rolul sau de anticatabolit. Exista patru cai prin care DHEA poate imbunatatii raportul tesut muscular - tesut adipos la atleti.

Aceste mecanisme sunt :

- modificarea nivelului de insulina sI raspunsul la insulina

- reducerea aportului alimentar

- reducerea aportului de grasime

- accelerarea termogenezei

Un al 5-lea potential mecanism ar fi efectul DHEA asupra nivelului cortizolului din sange.

DesI dovezile clinice privind efectul DHEA asupra obezitatii sunt inca neconcludente, exista totusI cateva date care sugereaza ca hormonul are efect cand este in combinatie cu alte produse folosite la scaderea in greutate.

Un studiu a dovedit ca utilizarea a unei cantitati de 1600 mg/zi de DHEA la barbatii obezi, nu a avut nici un rezultat. Insa barbatii cu greutate normala au suferit o usoara scadere in greutate, pentru scurt timp.Alt studiu a raportat rezultatele administrarii timp de o luna a 300 mg zilnic, la 22 de barbatI cu varsta cuprinsa intre 55 sI 59 de ani. Nivelul insulinei a scazut cu 27 %, IGF1 cu 89 %, adipozitatea corporala cu 14 %, iar masa musculara a crescut cu 7,8 %. TotI subiectii s-au simtit mai bine dupa acest tratament, mai plini de viata, iar la unii dintre ei nivelele de LDL sI colesterol total au scazut. Nici acesta nu este un lucru de neglijat !

Utilizarea insuluinei exogene a devenit un subiect "fierbinte" printre culturisti, sI nu mai este un secret ca multI culturisti se joaca cu viata administrandu-si insulina exogena in combinatie cu alte medicamente precum hormon de crestere (GH) sI steroizi.Nivelul DHEA este invers proportional cu nivelul insulinei sI poate acesta este motivul pentru care unii indivizi scad in greutate cand isI administreaza acest hormon. A fost aratat ca DHEA creste sensibilitatea celulelor umane la insulina. S-a descoperit , de asemenea ca nivelele inalte de insulina scad cantitatea de DHEA din circulatie (prin transformarea in acizi grasI sI depozitarea in tesuturi).

Exista rapoarte cu iz anecdotic in legatura cu efectul DHEA de scadere a aportului de hrana. Din nefericire, nu exista experimente decat pe animale; administrarea de DHEA la soareci a aratat o scadere a cantitatii de grasimi sI proteine pe care animalele la consumau in mod voluntar. Dar dupa ce se oprea administrarea DHEA animalele testate reincepeau sa manance dupa pofta.In combinatie cu un alt foarte popular medicament, fenfluramina (Minifage, o amfetamina care reduce considerabil pofta de mancare, care a fost folosita in tratamentele de scurta durata pentru obezitate severa), DHEA are un efect cu adevarat spectaculos asupra consumului alimentar. Administrate impreuna 4 saptamani , cele 2 componente par sa nu dea nici un fel de dependenta; in plus se stia ca fenfluramina luata singura incepe sa nu mai aiba efect dupa 14 zile. Cercetatorii afirma : "animalele consumau cu 66% mai putine calorii decat subiectii martor, iar animalele obeze aproape nu mai aveau nevoie de hrana".

Consumul de lipide se reducea radical pana la cantitatI extrem de mici, in timp ce consumul de proteine si glucide incepea sa se reduca doar la doze mari de combinatie. Nici unul dintre cele doua componente luate separat nu modificau proportia de neurotransmitatori spre centrii foamei sI ai satietatii din hipotalamus, insa combinatia modifica aceasta proportie.

TotusI, ca sa tragem o concluzie preliminara, exista multe alte cai mai sigure de scadere in greutate decat consumul de fenfluramina.In sfarsit, DHEA poate creste termogeneza prin alterarea productiei de energie in ficat. Cei mai multI componentI termogenici stimuleaza receptori care sunt fie agonisti beta-adrenergici, fie antagonisti alfa-adrenergici. DHEA directioneaza utilizarea glucozei intr-un ciclu de producere a energiei. Aceasta ar putea fi explicatia pentru ameliorarea starii generale sI senzatia de energie pe care o raporteaza de obicei indivizii care iau DHEA.

Ce se poate spune despre cortizol ?

Relatia dintre DHEA sI nivelul hormonului de stress, cortizol  ar putea fi punctul in care se incruciseaza beneficiile DHEA pentru culturisti sI beneficiile pentru populatia varstnica. Aproape toti culturistii zilelelor noastre cunosc faptul ca nivelele de cortizol obtinute dupa un efort de durata diminua masa musculara, supreseaza sistemul imun sI cresc tendinta de depunere a grasimii peste masa musculara.Productia de cortizol se dovedeste a fi un marker interesant al imbartanirii, secretia lui fiind invers corelata cu productia de DHEA (DHEA pare sa aiba efecte contraregulatorii fata de cortizol). Capacitatea de a mentine sinteza acestor hormoni echilibrata se numeste raspuns adaptativ sau raspuns la stress.

Se cunoaste ca aceasta capacitate de raspuns la stress se diminueaza odata cu avansarea in varsta. Stressul frecvent sI necontrolat scade nivelele de DHEA productia este limitata prin scaderea ratei de conversie din colesterol - sI astfel tot mecanismul de feedback dintre corticosuprarenale sI hipotalamus este afectat.In acest moment probabil ca nu mai intelegeti nimic sI va vine sa strigatI : "sa-mi traduca si mie cineva in romaneste toata pasareasca asta !" Pe intelesul tuturor : nivelele crescute de cortizol datorate supraantrenarii, stresului, imbolnavirilor sau altor factori, sunt nocive pentru cei care vor sa puna muschi sau sa dea jos grasime. Nu ced ca am spus vreo noutate pentru culturistii care se documenteaza.

Prin imbatranire, raportul dintre DHEA sI cortizol se dezechilibreaza in favoarea cortizolului. Utilizarea steroizilor este un alt factor care pare a reduce forma circulanta a DHEA. O perioada de 6 saptamani trebuie sa treaca pana ce nivelul de DHEA revine la normal dupa intreruperea steroizilor. Cercetatorii au aratat ca DHEA poate actiona ca un component estrogenic la barbatI; ei au mai sugerat ca DHEA poate ocupa receptorii testosteronului.

Evident, pentru culturisti nu este deloc benefic ca un hormon "slab" sa ocupe locul unui hormon "puternic", care are efecte androgenice serioase.Cum putem deci cumula aceste date, pentru a evalua DHEA ca supliment util pentru culturisti ?Pozitiile opuse ale cercetatorilor fac ca nici o concluzie ferma sa nu poata fi trasa. De fapt, este inca prea devreme sa stim exact daca DHEA este sau nu util pentru atleti.

DHEA ar fi mai folositor pentru femeile culturiste, asigurandu-le un nivel mai crescut de androgeni circulantI, dar fara a avea efectele secundare pe care la au androgenii "puternici". Un sfat pentru femeile ce se gandesc sa ia DHEA : este recomandabil sa va administratI in acelasi timp sI medicamentul Proscar (folosit in adenom de prostata; este o 5 alfa reductaza). Proscarul are capacitatea de a contracara orice crestere potentiala a testosteronului.DHEA este probabil eficienta in unele stari de boala sI posibil folositoare pentru atletii in varsta.

Pentru culturistii sub 40 de ani DHEA nu poate fi de prea mare folos. Daca esti un culturist sub 40 de ani, mai bine antreneaza-te puternic, mananca bine si foloseste suplimentele despre care s-a dovedit ca sunt eficiente.Intre timp poate cercetatorii vor afla daca DHEA este recomandata pentru culturisti sau nu !


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 120451 ori.



Dieta antiinflamatoare

13 Ianuarie 2025

Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.

Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.

Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.


7 Strategii Puternice pentru Combaterea Stresului

6 Ianuarie 2025

Te-ai simțit vreodată copleșit de stres, fără să știi cum să-l gestionezi? Stresul poate să ne afecteze pe toți, dar vestea bună este că există soluții simple și eficiente pentru a-l controla. În acest videoclip, îți prezint 8 metode pe care le folosesc eu personal pentru a reduce stresul și pentru a avea o stare de bine mai bună în fiecare zi.

Vei afla: ✨ De ce mișcarea este un instrument magic în combaterea stresului și cum poți să o integrezi ușor în rutina ta zilnică. Chiar și 10-15 minute de exerciții fizice pot face o diferență uriașă pentru mintea ta. ✨ Importanța alimentației echilibrate în gestionarea stresului: ce alimente pot contribui la starea ta de calm și de ce este bine să eviți excesele de zahăr și cafeină. ✨ Tehnici de respirație profundă și meditație pentru a te relaxa rapid și pentru a-ți calma sistemul nervos. Acestea sunt metode pe care le poți folosi oricând, chiar și atunci când ai doar câteva minute la dispoziție. ✨ Cum timpul petrecut în natură poate să-ți reducă nivelul de stres. O plimbare prin parc sau o escapadă în natură pot face minuni pentru starea ta mentală. ✨ Beneficiile suplimentelor precum Ashwagandha KSM-66 în reducerea stresului și a anxietății. Voi explica cum funcționează acest adaptogen, ce efecte are asupra corpului și cum poate contribui la un somn mai bun. ✨ De ce relațiile sociale sunt esențiale în lupta cu stresul. Petrecerea timpului cu prietenii sau familia nu doar că te ajută să te relaxezi, dar contribuie și la o stare de bine generală. ✨ Rolul somnului de calitate în reducerea stresului și cum să-ți creezi un mediu ideal pentru odihnă. Somnul insuficient poate amplifica nivelul de stres, dar există soluții pentru a îmbunătăți acest aspect. ✨ Impactul activităților creative și a hobby-urilor asupra reducerii stresului. Descoperă cum pasiunea pentru un hobby poate deveni un instrument puternic pentru relaxare.


Dieta cu dulciuri? Cum e posibil?

30 Decembrie 2024

Când vrei să slăbești, consumul de dulciuri poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă ai obiceiul să le incluzi în rutina zilnică. Totuși, nu este nevoie să le elimini complet, ci să găsești un echilibru care să-ți permită să te bucuri de ele fără să-ți afecteze progresul. Este important să înțelegi că moderația este cheia – porții mai mici și alegerea unor alternative mai sănătoase, precum ciocolata neagră sau deserturile fără zahăr adăugat, pot face diferența.

Un alt aspect important este să fii atent la momentul în care mănânci dulciurile. De exemplu, este mai bine să le consumi după o masă principală decât pe stomacul gol, deoarece asta poate preveni fluctuațiile bruște ale glicemiei. În plus, satisfacerea poftelor prin înlocuitori naturali, cum ar fi fructele proaspete sau iaurturile cu puțină miere, poate fi la fel de plăcută, dar mult mai benefică pentru sănătatea ta. De multe ori, pofta de dulce poate ascunde alte nevoi ale organismului, precum lipsa unui aport suficient de nutrienți sau chiar deshidratarea.

Așadar, asigură-te că dieta ta include proteine, fibre și grăsimi sănătoase, care îți pot menține nivelul de sațietate mai ridicat și îți reduc dorința de a ronțăi ceva dulce. Nu uita să bei suficientă apă pe parcursul zilei, pentru că uneori setea poate fi confundată cu foamea. În final, nu te învinovăți dacă cedezi ocazional unei prăjituri sau unui baton de ciocolată. Slăbitul nu este despre perfecțiune, ci despre un stil de viață echilibrat și sustenabil. Bucură-te de momentele de răsfăț, dar fii conștient de alegerile tale și amintește-ți că fiecare pas mic contează în călătoria spre obiectivul tău.



Articole din aceeasi categorie

CUM II INVATAM PE COPII SA MANANCE SANATOS? CUM II INVATAM PE COPII SA MANANCE SANATOS?
Micutul tau a ajuns la varsta la care poate sa ...
ALIMENTATIA IN COLECISTITA ALIMENTATIA IN COLECISTITA
Colecistitele cronice sunt inflamatii ale veziculei biliare care pot, in ...


SPANACUL SPANACUL
Aceasta planta legumicola este foarte vestita pentru continutul ridicat de ...
FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE
Stiu ca este o tema mult adusa in discutie in ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 7 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii