Sunteti aici :: Sanatate » CONSTIPATIA, O PROBLEMA FRECVENTA
CONSTIPATIA, O PROBLEMA FRECVENTA
Dupa sarbatorile de iarna numerosi oameni se confrunta cu neplacerile provocate de constipatie.
Constipatia se datoreaza in general consumului de alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea, ouale si branza, si a lipsei fibrelor vegetale. Alte cause frecvente ar fi stilul de viata si stresul sau unele medicamente administrate pe termen lung: ATROPINA, NARCOTICELE, DIUREICELE, ANTIDEPRESIVELE, SUPLIMENTELE DE FIER.
Ce este, de fapt, constipatia?
Din punct de vedere medical, constipatia este definita ca fiind o incetinire a tranzitului intestinal. Persoanele constipate resimt senzatia de incarcare abdominala, dureri intestinale, balonare, greata sau varsaturi.
De regula, bolnavilor le dispare pofta de mancare, iar din cauza reabsorbtiei substantelor toxice din intestine pot avea dureri de cap, ameteli, astenie fizica si psihica sau insomnii.
Care sunt factorii care duc la instalarea constipatiei?
Principalul factor care conduce la aparitia constiaptiei ar fi dieta saraca in fibre alimentare.
Din lipsa de timp sau din comoditate, oamenii consuma prea multe alimente rafinate sau procesate, din care fibrele naturale lipsesc ( mezelurile, conservele din carne, oua, paine alba, cascaval, branza topita, bomboane, inghetata).
O alta greseala frecvent intalnita este hidratarea necorespunzatoare, consumul insuficient de lichide ( apa, supe, ciorbe, sucuri naturale). Persoanele care au predispozitie la constipatie ar trebui sa bea minimum doi litri de lichide in fiecare zi.
Atentie, insa, sucurile care contin cofeina, bauturile tip cola si alcoolul inrautatesc simptomele constipatiei.
Solutii
Reglarea tranzitului intestinal ar trebui sa se faca prin corectarea aportului de lichide si fibre si intensificarea activitatii fizice.
O dieta cu suficiente fibre vegetale ( 20-35 g/zi) ajuta la formarea unui scaun normal.
Fibrele le putem lua din paine neagra, paine din tarate, fasole, cereale, fructe crude sau uscate, legume ( sparanghel, salata, varza, morcovi).
Cand se consuma fibre din cereale, trebuie baute cel putin 8 pahare de lichide pe zi, doarece acestea absorb apa din stomac si intestine, marindu-si astfel volumul.
Efecte negative ale constipatiei asupra organismului
Constipatia poate duce la unele complicatii cum ar fi : fisuruile anale si hemoragii.
De asemenea, constipatia duce la cresterea concentratiei de substante toxice. Toxinele stagnate in colon sunt preluate de sange si introduce in circulatie, ceea ce explica instalarea unor simptome precum oboseala, iritabilitatea, scaderea energiei, somnolenta, mirosul neplacut al gurii, al transpiratiei.
Daca primele simptome ale constipatiei sunt ignorate pot sa apara probleme de sanatate mult mai grave: afectiuni ale stomacului, boli hepatice, cardiace, renale, chiar obezitate.
Formele usoare de constipatie pot fi rezolvate doar prin schimbarea dietei si a stilului de viata.
In constipatia cronica, este necesar sa fie administrate medicamente purgative sau ceaiuri laxative sau supozitoare cu glicerina.
Persoanele care sufera de constipatie trebuie sa respecte pe termen lung urmatoarele masuri igienico-dietetice:
-crearea reflexului de evacuare la ora fixa ( fie dimineata, dupa micul dejun, fie seara, dupa cina), evitand graba; de multe ori aparitia scaunelor este favorizata de consumul de lichide si miere, dimineata, pe stomacul gol.
-activitatea fizica ( miscarea) zilnica, inclusiv gimnastica pentru muschii abdominali, nu trebuie sa lipseasca din programul unei persoane care sufera de constipatie.
Cele mai utile masuri, care pot contribui atat la vindecarea bolii, cat si la diminuarea imediata a simptomelor neplacute, sunt cele legate de alimentative:
- Evita orezul, branzeturile;
- Consuma doi litri de lichide;
- Respecta un orar regulat al meselor;
- Consuma zilnic fructe ( mere, pere, caise, portocale, struguri, smochine, alune, nuci, in functie de sezon), de exemplu doua mere zilnic.
-Fructele uscate ( prune, caise, smochine, curnale) tine-le in apa circa 3 ore inainte de a le consuma.
Iti recomand consumul de legume: salata verde, sfecla rosie, ridichi, fasole verde, dovlecei, mazare.
Sunt premise dulciurile si compoturile ( dulceata, marmelada, magiunul, mierea).
Inlocuieste ozavul cu fulgi de obaz.
Este bine ca iaurtul, laptele batut si chefirul sa fie amestecate cu miere.
Carnea este indicata in cantitati mici. Eficient in reglarea tranzitului intestinal este consumul de tarate de grau inmuiate in apa, ceai, sucuri de fructe, lapte sau iaurt.
Taratele le mai poti consuma amestecate cu miere.
Incepe cu 1-2 linguri zilnic, consumate la masa de seara, iar daca evacuarea nu se amelioreaza, dupa 7-14 zile treci la 3 linguri pe zi si dupa alte 1-2 saptamani la 4 linguri pe zi.
Persoanele care nu suporta taratele ( uneori pot provoca discomfort abdominal si balonare) le pot inlocui cu semnitele de in.
Prin cateva masuri simple si la indemana oricui, aplicate la primele simptome, se poate scapa de constipatie.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 63633 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii