Sunteti aici :: Slabire » COMPOZITIA CORPULUI IN PROCENTE
COMPOZITIA CORPULUI IN PROCENTE
De multe ori sunt nevoit la cabinet, in cadrul orelor de consultanta pe probleme de estetica corporala sa lamuresc pacientii in legatura cu compozitia corpului lor, astfel incat sa inteleaga de ce atunci cand isi propun sa slabeasca este mai importanta determinarea procentului de tesut adipos decat greutatea totala constatata pe cantar.
Compozitia corpului este un termen tehnic care defineste diferitele componente ale corpului, care impreuna alcatuiesc greutatea totala.Corpul omenesc este alcatuit din mai multe tipuri de tesuturi, dintre care unele sunt metabolic active cum ar fi tesutul muscular, osos sau cele de la nivelul diverselor organe, iar altele sunt metabolic inactive sau cu o activitate foarte redusa, cum ar fi tesutul adipos sau cel conjunctiv.
Cantarele nu pot face diferenta intre tesutul "slab" si cel gras, de aceea o persoana cu greutate peste normalul statuat de catre tratatele medicale ar putea fi incadrata in categoria obezilor. Un culturist poate avea tesut adipos in procent de 8% din greutatea totala a corpului, insa poate cantari cu zeci de kilograme mai mult decat ar aparea a fi normal pe un grafic al greutatii raportata la varsta si inaltime.
In special pentru atletii de performanta, este important sa se determine compozitia corpului prin metode standardizate. Standardul de aur pentru aceste determinari este hidrodensitometria. Totusi, fiindca aceasta metoda este complicata si costisitoare, multi medici recurg la masurarea pliurilor cutanate, care poate avea o acuratete de pana la 98% daca este efectuata de catre o persoana experimentata. O alta metoda utilizata este bio-impedanta, desi este destul de controversata din punct de vedere al corectitudinii rezultatelor.Valorile procentelor de grasime corporala variaza mult in cadrul unei populatii. Se considera ca un minim acceptabil (privind din perspectiva starii de sanatate) este de 5% pentru barbati si 12% pentru femei. In medie, valoarea acestui procent este de 15-18% pentru barbati si 22-25% pentru femei.
Sportivii si in special culturistii se gasesc catre limita inferioara a acestei scale. Pentru cei ce se orienteaza catre marea performanta, valorile optime sunt mult mai reduse decat pentru un individ normal. Diferenta principala intre aceste categorii este data in mare parte de catre cresterea masei slabe, adica a tesutului muscular. Studiile sugereaza ca procentul de grasime corporala este in relatie invers proportionala cu capacitatea aerobica maxima. Masa musculara este in relatie direct proportionala cu performanta in sporturile in care este nevoie de forta.
Este bine cunoscut ca prea multa tesut adipos este nesanatos si poate atrage dupa sine o multime de boli. O valoare peste 25% la femei si peste 32% la barbati se coreleaza cu un risc inalt de imbolnavire. La polul opus se afla problema unei scaderi radicale a stratului adipos, in special in cazul anorexiei, o tulburare legata de alimentatie, care se asociaza cu amenoree si osteoporoza.Trebuie spus ca desi compozitia corpului are o importanta baza genetica (cum ar fi tendinta la obezitate), cel mai important aspect ramane cel legat de stilul de viata. Dupa varsta de 16 ani, modificarile in ceea ce priveste stratul adipos provin din cresterea volumului celular si al numarului celulelor. Acestea cresc in volum prin depozitarea de lipide provenite din excesul caloric.
Cum putem schimba compozita corpului? Simplu: reducand stratul adipos si crescand masa musculara. Pentru a scapa de startul adipos este necesar sa echilibram raportul intre caloriile introduse in organsim si cele pe care organismul le "arde". Cea mai eficenta metoda este marirea nivelului de efort fizic depus. Efortul aerob este calea pentru a metaboliza lipidele, insa trebuie combinat cu antrenamentul de forta pentru a pastra sau chiar creste masa musculara, locul unde se produce "arderea" grasimilor.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 57872 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii