Sunteti aici :: Slabire » OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI
OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI
Alimentele consumate in cantitate prea mare duc la dezvoltarea in exces a grasimii corporale, proces numit obezitate. Obezitatea poate avea ca si cauze factori genetici (mosteniti), dar cel mai frecvent ea este determinata de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea si calitatea alimentelor, ritmul masticatiei. Necesarul de alimente la varsta copilariei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adultilor. Astfel copiii consuma prea multa grasime animala (unt, smantana, untura), mai ales sub forma ‘ascunsa ‘ in mezeluri, prajituri, produse de patiserie, inghetata. Mananca prea multe dulciuri, beau sucuri indulcite artificial (cu zahar).
Copiii mananca multe produse bogate in calorii, in special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri). Portiile oferite de parinti sunt, uneori, prea mari. Atat copiii cat si adultii consuma alimente chimizate, care determina dereglari metabolice: margarina, bauturi racoritoare, chips, supele din plic, guma de mestecat. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie adoptata de intreaga familie, copilul trebuie ajutat si incurajat, tinandu-se cont si de preferintele culinare ale acestuia. Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc. La pregatirea mancarurilor se prefera fierberea, coacerea, pregatirea in cuptor sau la gratar.
Este indicat sa se consume, in primul rand, cereale si produse pe baza de cereale integrale (paine neagra, cu seminte, fulgi de cereale tip musli), legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat (urda, branza de vaci, cas). Carnea nu este indispensabila in alimentatie. Dintre produsele de carne se recomanda in special carne de peste si pui fara piele. Oualele se consuma in cantitate de 2-3 pe saptamana pentru copii si in cantitate de maximum 4-5 pe saptamana pentru adulti. Grasimile consumate trebuie sa fie mai ales sub forma de uleiuri vegetale iar bauturile sa fie ceaiuri de plante, apa plata, sucuri naturale de fructe.
Mancarea nu trebuie sa constituie un mijloc de educatie si astfel copiii nu trebuie sa primeasca alimente bogate in calorii (bomboane, inghetata, ciocolata) ca recompensa. Dulciurile trebuie inlocuite de fructe proaspete, care sa fie consumate inainte de masa, pentru a pregati si stimula procesele digestive. Copiii trebuie sa manance zilnic trei mese principale si doua gustari. Cele doua gustari trebuie sa fie reprezentate de fructe, legume sau lactate degresate. Micul dejun este foarte important pentru cresterea capacitatii intelectuale a copilului. Activitatea fizica, sporturile de grup trebuie stimulate. Copiii petrec prea mult timp in casa, in fata TV, a computerului, in defavoarea activitatilor fizice in aer liber.
Complicatiile obezitatii sunt urmatoarele:
Respiratorii: respiratie mai dificila.
Locomotorii : picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza, scolioza), dureri articulare
Metabolice: tulburari de transformare in organism a grasimilor si glucidelor (ex. diabet zaharat)
Cardiovasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica. Se manifesta la adulti.
Cutanate: iritatia tegumentelor la nivelul plicilor, abcese, mancarimi
Psiho-sociale: afectarea constiintei de sine, sentimente de inferioritate si respingere din partea oamenilor, frustare, depresie.
Alte modificari : dureri de cap, astenie, tulburari menstruale, acnee, constipatie, digestie dificila.
Iata cateva exemple de meniuri zilnice sanatoase :
Mic dejun :
Ou fiert si rosii (castraveti, ardei, salata verde) sau
Iaurt (sana sau chefir) si cereale (fulgi de ovaz, grau, secara) sau
Lapte si paine integrala
Pranz :
Felul 1 : Ciorba dreasa cu iaurt sau
Supa cu legume
Felul 2: Leguminoase (fasole, mazare, linte, soia) fierte cu ceapa si rosii alaturi de carne de pui (la cuptor/gratar/fiert) sau
Orez cu legume alaturi de peste (la cuptor/gratar/fiert) sau
Salata de cruditati (varza, rosii, salata verde, andive, ceapa, morcovi rasi, telina, sfecla rosie) si branza telemea sau
Paste fainoase alaturi de legume si branza sau
Salata de cartofi fierti, ou fiert, rosii, masline
Cina :
Mamaliguta cu lapte (iaurt, sana, chefir) sau cu branza telemea/ de vaci
Lapte cu paine integrala
Gustari :
Fructe proaspete, bine coapte
Alimentele pot fi preparate prin fierbere. Fierberea se realizeaza in apa la 100 grade Celsius in vas acoperit cu capac. Se foloseste in cazul mancarurilor la care se consuma si lichidul de fierbere (supe, tocanite), avand avantajul ca substantele nutritive se regasesc in acest lichid. Fierberea in oala sub presiune se poate realiza pentru a economisi timp si energie. Pentru fierberea pe aburi se utilizeaza o sita deasupra vasului in care fierbe apa. Se foloseste in cazul alimentelor care trebuie sa-si pastreze forma (peste, conopida). Substantele nutritive se pastreaza in alimentele preparate. In cazul gratarului se utilizeaza putina grasime, dar se pierd unele vitamine si minerale si se elibereaza unii produsi toxici. Prin coacerea la cuptor se pastreaza multe vitamine si saruri minerale.
Dr. Roxana Popescu
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Fac de 2 saptamani cura cu acaiberry900, fac sport in fiecare zi, mananc fara prea multicarbohidrati si se pare ca slabesc ceea ce ma bucura enorm. Acum, sper sa nu fie ceva de moment. Imi e frica de efectul yoyo pt ca am mai slabit si in alte dati, dar s-a pus la loc....
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii