Sunteti aici :: Slabire » ANTRENAMENTELE SCURTE SI INTENSE "ARD" MAI MULTE CALORII
ANTRENAMENTELE SCURTE SI INTENSE "ARD" MAI MULTE CALORII
Cand spunem "eficienta" ne gandim la efectuarea unei actiuni cu minim de efort si cu maxim de rezultate. Daca suntem eficienti la munca inseamna ca ne vom termina treaba mai repede si cu mult mai putina bataie de cap, fiind astfel mai odihniti si avand timp mai mult pentru distractie sau odihna. Eficienta se dobandeste prin antrenament. Daca ai avea de construit o lada, sa zicem, si faci asta pentru prima data in viata, atunci sigur iti va lua destul timp si vei depune ceva efort, dar daca asta ar fi meseria ta si ai face lazi zi de zi, dupa un timp ai deveni eficient, adica ai face miscarile necesare cu un consum redus de energie.
Dar daca discutam despre eficienta in privinta scaderii in greutate, atunci problema se pune diferit. In nici un caz nu ne dorim ca organismul nostru sa devina eficient, adica sa consume mai putina energie pentru o anume miscare sau exercitiu. Totusi acest lucru se petrece dupa o anumita perioada de timp. Solutia este varierea la intervale de timp a formei de efort fizic aerob (bicicleta, alergare, inot etc.).
In ceea ce priveste eficienta exercitiilor in privinta consumului energetic, studiile au aratat ca sedintele de antrenament aerob scurte, dar cu intensitate mare sunt mai eficiente decat cele lungi si cu intensitate redusa. Colegiul American de Medicina Sportiva este de acord cu rezultatele acestor studii.
De exemplu, o persoana de 80 kg care alearga cu o viteza de 10 km/h arde in jur de 320 kcal in 20 de minute, in timp ce aceeasi persona daca ar alerga cu viteza de 5 km/h ar arde numai 230 kcal.
Totusi, antrenamentul foarte intens nu este cea mai buna optiune pentru toata lumea. Un incepator va trebui sa ajunga treptat la astfel de antrenamente, deoarece exista riscul unor accidentari atunci cand nu sunteti pregatiti fizic pentru a face fata unor astfel de solicitari. De asemenea, antrenamentele dificile sunt greu de mentinut la intensitatea propusa, ceea ce reduce aderenta la un astfel de program.
Chiar si sportivii cu experienta trebuie sa alterneze antrenamentele intense cu cele mai usoare si sa acorde un timp mai mare de recuperare dupa antrenamentele dificile.
Daca va aflati in mijlocul unui program de slabire si ati observat ca nu mai obtineti rezultate de ceva timp, atunci ganditi-va la introducerea unor antrenamente intense, care sa stimuleze metabolismul. Daca insa va aflati la inceput, atunci atitudinea cea mai buna este adoptarea unui program de antrenament moderat ca intensitate, progresand mai lent, dar sigur.
Este recomandat ca inainte de a incepe un program de antrenament sa mergeti la un control medical, mai ales daca aveti peste 40 de ani si nu ati mai facut niciodata sport, sunteti fumator, supraponderal sau aveti o afectiune cronica (in special cardiaca).
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 33816 ori.
Articole din aceeasi categorie

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Alte articole despre Slabire
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii