Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam LUNA INTERNATIONALA A CONSTIENTIZARII CANCERULUI MAMAR
HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI
FATA NEVAZUTA A STEROIZILOR ANABOLIZANTI
INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EXERCITIILE CARDIO DE CARE AI NEVOIE
ACNEEA, O POVESTE FARA SFARSIT?
SEX SI SANATATE
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Câte dulciuri pot sa consume copiii? Fierbinte
Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE

ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE


ALIMENTATIA_CORECTA__9567.jpgIn zilele friguroase, alimentatia echilibrata ne ajuta sa ne pastram imunitatea crescuta pentru a functiona normal si pentru a fi plini de vitalitate. Alimentele sunt cele care furnizeaza organismului energia de care avem nevoie pentru a ne mentine in forma pe toata perioada sezonului rece. De aceea, este important sa stii care sunt acele alimente pe care trebuie sa le incluzi in dieta zilnica si de care sa te feresti.

Surse bune de energie: cereale integrale, leguminoase si fructe

Iarna, nevoia de energie este crescuta, motiv pentru care se recomanda consumul de glucide, provenite din cereale integrale, orez brun, paste fainoase integrale, leguminoase (mazare, fasole boabe, linte, soia, naut), fructe si legume care asigura in dieta fibre, vitamine si minerale, dar si fitonutrienti, substante necesare pentru buna functionare a organismului.
De asemenea, cerealele, legumele si fructele reprezinta o sursa importanta de fibre care ajuta in procesul de digestie si incetinesc absorbtia zaharului, grasimilor si anumitor substante toxice din alimente. Cantitatea recomandata este de aproximativ 30-40g/zi si se adauga treptat in dieta.
Pe de alta parte, specialistii sustin ca este de preferat sa se evite consumul de produse rafinate, pentru ca acestea ofera energie doar pe termen scurt. In plus, in cazul in care sunt consumate pe termen lung, pot determina surplus ponderal sau chiar perturbari metabolice.

Lipidele au rol metabolic activ

Pe langa faptul ca sunt cea mai concentrata sursa de energie, lipidele au si rol metabolic activ, fiind implicate in absorbtia anumitor vitamine sau fitonutrienti. 1 gram de lipide furnizeaza prin ardere aproximativ 9 kilocalorii, iar aportul optim zilnic trebuie sa ajunga pana la 30% din calorii.
O dieta variata include in cursul unei zile grasimi monosaturate (1/3 din ratia lipidica, prezente in ulei de masline, nuci si seminte), grasimi polinesaturate (1/3 din ratia lipidica, prezente in acizi grasi de tip omega-6 si omega 3, cum ar fi diverse uleiuri si pestele de tip oceanic) si grasimi saturate (1/3 din ratia lipidic, astfel incat aportul de colesterol sa nu depaseasca 300 mg/zi, prezente in produsele animale, lactate si derivate din lapte, galbenus de ou, produse din carne).

Atentie insa, nu sunt recomandate prajelile, excesul de uleiuri inalt procesate sau grasimile de tip trans prezente in margarinele industriale si in produsele de cofetarie si patiserie cu rol pronuntat aterogen.

Fructele oleaginoase, o sursa buna de proteine

Proteinele au rol structural si sunt vitale constituirii celulare, hormonilor, enzimelor si anticorpilor. Din punct de vedere energetic, 1 gram de proteine reprezinta 4 kilocalorii, iar aportul zilnic este de 0,8-1 gram pentru fiecare kilogram din greutatea corporala. Oamenii de specialitate ne atentioneaza ca fara o cantitate adecvata de proteine la fiecare masa, nu putem functiona normal, devenim apatici, obositi si deprimati. Pe de alta parte, excesul de proteine din alimentatie poate deveni toxic, in special la nivel hepatic si renal.

Proteinele animale sunt cele care au un continut optim de aminoacizi esentiali. Acestea se regasesc in carnea slaba (pui, curcan, peste sau fructe de mare), oua (in principal albusul) si in lactatele partial degresate.
In cazul persoanelor care nu pot consuma produse lactate, se recomanda bauturile de soia imbogatite cu calciu si vitamina D, iar pentru vegetarieni, surse bune de proteine sunt: leguminoasele, fructele oleaginoase, semintele si anumite cereale.

Cu toate acestea, este indicat sa se tina cont de faptul ca anumite alimente nu sunt tolerate de toate persoanele. In general, intoleranta alimentara se manifesta prin simptome digestive, oboseala, comportament agresiv, anxietate sau migrene. Conform statisticilor York Test Romania, una din doua persoane cu intoleranta alimentara se plang de balonare si discomfort abdominal. Majoritatea intolerantelor alimentare se dezvolta ca o reactie adversa la proteina continuta in anumite alimente pe care le consumam frecvent. De asemenea, sensibilitatea la alimente poate decurge si din deficiente enzimatice cum ar fi intoleranta la lactoza sau din reactii la aditivi alimentari, pesticide sau alimente modificate genetic.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 42546 ori.



Câte dulciuri pot sa consume copiii?

24 Iunie 2024

Consumul de dulciuri la copii este un subiect de interes atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în sănătate. Dulciurile, deși sunt atrăgătoare datorită gustului lor plăcut și culorilor vii, pot avea efecte negative asupra sănătății celor mici atunci când sunt consumate în exces. Acestea contribuie la dezvoltarea cariilor dentare, pot duce la creșterea în greutate și la apariția obezității, precum și la probleme de comportament cauzate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

In acest clip iti voi oferi o serie de sfaturi care sa te ajute sa controlezi cantitatea de dulciuri consumata de copiii tai!


Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Articole din aceeasi categorie

BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...
NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...


PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...
PRODUSELE APICOLE PRODUSELE APICOLE
Folosite inca din cele mai vechi timpuri si apreciate in ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii