Sunteti aici :: Nutritie » HRISCA, ALIMENT SI MEDICAMENT
HRISCA, ALIMENT SI MEDICAMENT
"Cine" este hrisca?
Hrisca este adesea confundata cu cerealele. De fapt este un nume generic dat unor plante ierboase, in mare majoritate anuale, care apartin familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba (reventul), stevia creata. Denumirea stiintifica pentru hrisca comuna, cea mai des consumata (in engleaza buckwheat) este Fagopyrum esculentum, pentru ca sunt mai multe specii apartinand genului Fagopyrum (sp. tataricum - hrisca tatarasca, amara, cea perena cymosum, etc.).
Hrisca a fost "domesticita" si cultivata pentru prima oara, se pare, in Asia de sud-est, acum cca 8000 de ani. S-a raspandit cu rapiditate in Asia Centrala si in Extremul Orient. Alte surse plaseaza origine ei in Tibet, iar in Balcani prezenta ei este datata cu cca 6000 de ani in urma. Creste pe terenuri putin fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate. De asemenea, nu ii priesc zonele cu temperaturi ridicate.
Compusii din hrisca
70-80% din masa fructelor de hrisca este reprezentata de amidon, in care 25% este amiloza si 75% amilopectina. Proteinele se afla intr-un raport de 18% (dintre care cele cu aport biologic deosebit sunt peste 90%), printre care se numara gluteina si globulina, si se evidentiaza concentratia deosebita de aminoacizi esentiali precum arginina, lyzina, threonina, triptofanul, cysteina.
Continutul in minerale este de asemenea ridicat: fier, zinc, seleniu. Compusii aromatici (cei care au la baza un nucleu benzenic) si care intr-adevar dau "aroma", parfumul caracteristic pentru hrisca sunt in principal reprezentati de salicilaldehida (2-hidroxibenzenaldehida.
Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile. Hrisca a constituit mult timp sursa principala de extragere a rutinului din care se obtine rutozidul.
Un alt compus important este fagopyrina, subtstanta toxica ce provoaca la unele persoane fenomenul de fotosensibilizare.
Hrisca - aliment important
Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lisina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii. Sunt celebri taieteii japonezi soba, care constituie alaturi de orez un aliment de baza in arhipelagul nipon. Nu mai putin gustoase sunt galetele frantuzesti facute din "faina neagra - ble noire". In Japonia, hrisca este la mare pret, fiind o adevarata arta sa se prepare taieteii soba de diferite dimensiuni. Japonezii consuma cu mare placere si planta verde, in special in primele stadii de dezvoltare. De asemenea, Korea este un mare consummator de hrisca, din faina fiind obtinute nenumarate tipuri de taietei, supe si jeleuri. In Rusia si Polonia hrisca este inclusa de asemenea in numeroase retete.
Din faina de hrisca se poate face paine, se fac prajituri si biscuiti.
Mierea obtinuta din florile de hrisca este bruna si extrem de parfumata.
Inca un "medicament" oferit de mama natura: hrisca
Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica)
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.
Terciul de hrisca cu lapte are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator - dopamina - cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte pentru fermentat) este extrem de eficace.
Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.
Contraindicatii si precautii in consum
Sunt doua probleme legate de consumul de hrisca. Prima problema este fagopyrismul, o afectiune care consta in fotosensibilizarea acuta a pielii, datorata consumului de planta verde in cantitati mai mari, sau a sucului extras din planta verde. Boala este datorata compusului denumit fagopyrina, persoanele cu pielea mai alba avand in mod evident cel mai mult de suferit. Apar pete rosii, care pot dura cateva zile, iar senzatiile de arsura, durere sunt persistente. Pielea devine dureroasa la atingere. Simptomele pot sa dispara in cateva zile.
A doua problema este cauzata de alergiile la hrisca. Ea insasi este un alergen fatal, in special pentru populatiile asiatice, cu predominanta in Japonia si Koreea, provocand soc anafilactic.
Hrisca este o planta cu multiple utilizari, iar viitorul va dezvalui noi valente.
Pentru pescari, se foloseste la pescuitul de crap, singura, sau in amestec cu porumb sau in, cu rezultate deosebite.
Datorita compozitiei sale hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate, in dietele multor boli, iar recent a fost inclusa in curele de slabire. Este recomandata pentru cei care sufera de afectiuni cardio-vasculare in general si atreoscleroza si hipertensiune arteriala in special, celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, combate hemoragiile.
Toate cele prezenatate pana acum ne indeamna sa acceptam valoarea alimentara dar si terapeutica a acestei plante mai putin folosite la noi: hrisca.
Dr. Cristina Radulian

Acest articol a fost vizualizat de 607457 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.
Adauga un comentariu Acest articol are 44 comentarii.
Eu sufar de esofagita tip A si am si niste zgaraieturi pe esofag care imi dau durere puternica ce iradiaza spre torace.Vreau sa stiu este bine sa consum hrisca side cate ori pe saptamana .Multumesc anticipat
pasta cu faina de hrisca.ingrediente,3linguri faina de hrisca integrala,1ceapa de apa, 150g unt,1cescuta suc de rosii,1/2 lingurita pulbere din seminte de ardei gras, 1/4 lingurita pulbere din plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita pulbere de alge,tarate,1 legatura de verdeturi.faina de hrisca se inmoaie cu sucul de rosii sau apa,se amesteca cu ceapa taiata marunt,odata cu verdeturile,pulberile,untul frecat spuma si tarate(cat cuprinde)pana se ingroasa cat este necesar.se aseaza pe farfurie si se taseaza frumos.se decoreaza dupa fantezia gospodinei cu produsele ce le are la indemana.pofta buna.posed 26 de retete, daca exista interese, voi reveni.
As dori o lamurire in privinta faptului ca la compozitia inscrisa de dvs. in articol amidonul apare in proportie de 70-80 %, in timp ce la adresa http://dieta.romedic.ro/aliment/hrisca, hrisca prezinta 71,5% carbohidrati, din care 10% fibre si 0% amidon. Ambele informatii nutritionale vin de la specialist in medicina. Care este adevarul, contine sau nu amidon ?
:) la inmuiat hrisca??? nu e fasole boabe....:: spalata bine si se fierbe in 10-12 minute!!! e fff gustoasa...in orice se poate adauga!!! - am gatit azi o tocanita de mazare cu praz si hrisca!!! terminata cu smantana dulce si usturoi!! <3 super buna!! :)
Eu am o nedumerire. Am cumparat de doua ori hrisca si nu era la fel. Continutul din prima punga ce am cumparat-o era mai inchis la culoare si a trebuit sa il tin la inmuiat peste noapte si apoi s ail fierb, iar aroma a fost intensa. A doua oara am procedat la fel, am tinut la inmuiat boabele peste noapte si s-au fiert mult mai repede ca intaia oara, cantitatea de apa care fusese aceasi in cele doua dati acum era prea multa si nu am mai obtinut un produs fiert in apa putina si astfel sa fie felul doi, ci a fiert mai repede, a ramas apa in exces si nu a p[utut fi garnitura la friptura, ci zeama, fiertura iar gustul era fad, nici jumate ca aroma fata de ce intalnisem intaia oara. Acum sa stiti ca nu cantitatea de apa ramasa in exces a modificat in rau aroma ei, ci pur si simplu era alt produs, mult mai putin intens si avea si culoarea mai slaba. Deci, poate sunt soiuri diverse, poate e si vechimea plantei... Dar la fasole daca e proaspata fata de una de doi ani nu i se modifica gustul... Asta e experienta mea cu hrisca. Prima cea intensa la gust mi-a placut mult mai mult, a doua serie cumparata parca ar fi fost intai inmuiata si extrase principiile active si dp iar uscata si pusa in vanzare, era o diferenta de timpi in gatirea ei ca la orezul hidratat, ins anu speciifca in indicatiile de gatire. Cert e ca se poate face supa ca pe cartofi, sau fierbe in apa putina - cf indicatiilor exacte d epe ambalaj pt a obtine un fel doi grozav. Eu sunt acum dezamagita si nu am mai consumat hrisca.
hrisca se gaseste in piata, ocolo la vinzari de seminte . hrisca se mai face si prajita in tigaieA cu putin unt.
e grozavaa mai ales pentru scaderea senzatiei de foame si a poftei de mancare.Se poate consuma cruda, lasata peste noapte in kefir sau iaurt.
de la plafar si farmaci .
De unde se cumpara hrisca?
Interesant articolul despre hrisca.As dori daca stiti mai multe retete de preparare.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii