Sunteti aici :: Nutritie » 9 SFATURI DE NUTRITIE
9 SFATURI DE NUTRITIE
Un regim nu inseamna doar sa te abtii cateva luni de la mancarurile preferate, ci este ceea ce mananci zi de zi. In ceea ce priveste dietele, rezultatele sunt vizibile doar pe perioada in care ai redus din numarul caloriilor, insa daca iti doresti sa fii in forma tot timpul trebuie sa iti formezi un stil de viata cat mai sanatos. Ai nevoie doar de putina vointa pentru a-ti creea o dieta permanenta care sa contina cat mai multe alimente necesare bunei functionari a organismului.
Iata cateva sfaturi nutritionale!
1. Portii mici, rezultate mari
Atunci cand servesti masa in familie pune mancarea in farfurii individuale pentru fiecare membru in parte si, nu pe platou. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care sunt serviti individual si nu au posibilitatea de a mai lua mancare de pe un platou mananca pana la 35 la suta mai putin.
2. Mananca proteine la fiecare masa
Cei care mananca proteine la fiecare masa au tendinta de a pierde in greutate mai repede fata de cei care mananca mai putine proteine intr-o zi. Proteina este cel mai bun nutrient care impulsioneaza metabolismul , reduce apetitul, ajutandu-te sa mananci, ulterior, mult mai putin.
3. Alege painea din cereale integrale
Cerealele integrale sunt un aliment esential pentru mentinerea sanatatii datorita continutului de fibre, carbohidrati, antioxidanti, vitamina B si fier. Astfel, consumul regulat de cereale integrale ajuta la prevenirea unor afectiuni importante, precum diabetul, cancerul de colon, rinichi si cel mamar si diverse boli cardiovasculare.
4. Pestele: minte sanatoasa in corp sanatos
Pestele (somon, macrou, pastrav, scrumbie, cod) consumat de cel putin trei ori pe saptamana are numeroase beneficii asupra organismului. Datorita continutului de acid docosahexanoic (DHA), pestele reduce riscul bolii Alzheimer.
Potrivit unui studiu, persoanele care au avut un nivel crescut de DHA au avut flexibilitate mentala mai mare si rezultate mai bune la testele de rationament nonverbal, fata de cei care au avut un nivel scazut de DHA. De asemenea, pestele preparat la abur sau pe gratar este usor de digerat, fiind sarac in calorii.
5. Gandeste-te inainte sa bei
Lichidele nu pot lipsi din dieta ta. Si cand spun lichide ma refer la apa sau ceaiuri, nicidecum la bauturile racoritoare sau alcoolice. Sucurile contin foarte multe zaharuri, motiv pentru care numarul caloriilor este foarte mare. In ceea ce priveste bauturile alcoolice, consumul in exces duce atat la dependeta, cat si la cresterea in greutate. Totusi, un pahar de vin rosu pe zi protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare datorita efectului antioxidant pe care il detine.
6. Intrerupe orice alta activitate in timp ce mananci
Atunci cand iei masa este recomandat sa intrerupi orice alta activitate pentru a sti cand sa te opresti din mancat. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Massachusetts au descoperit ca persoanele care se uita la televizor in timpul mesei consuma cu 288 de calorii mai mult decat cei care iau masa fara a intreprinde o alta activitate.
De asemenea, si mancatul mult prea repede este un obicei nesanatos si asta pentru ca perturba procesul de digestive, conducand la o asimilare mai rapida a caloriilor. Asadar, incearca sa mananci mai incet pentru a ajunge mai repede la senzatia de satietate.
7. Mananca alimentele preferate
Nu trebuie sa te privezi de mancarea preferata, insa trebuie sa faci alegeri inteligente. De ce sa mananci un cheeseburger de 1000 de calorii, cand un burger de 500 de calorii iti va satisface papilele gustative la fel? Poti manca ceea ce iti place atata timp cat nu abuzezi.
8. Ia suplimente de zinc
Doar 15 miligrame de zinc (o pastila) pe zi va motiva celulele imunitare pentru a produce proteine care lupta impotriva infectiilor bacteriene. Suplimentele de zinc trebuie luate pe stomacul gol, pentru ca, astfel, sunt asimilate mai usor de catre organism. De asemenea, este recomandat ca zincul sa se ia impreuna cu vitamina C pentru ca rezultatele sa fie vizibile.
9. Alege alimente cu cat mai putine ingrediente
In prezent, exista mai mult de 3000 de ingrediente pe lista aditivilor alimentar si, oricare dintre acestea: conservanti, indulcitori artificiali, coloranti, se gasesc in majoritatea alimentelor din comert. Majoritatea lor nu sunt recomandate, ba chiar sunt interzise in anumite tari. Atunci cand mergi la cumparaturi nu pune in cos alimentele fara sa te uiti la etichetele lor. Cu cat au mai multi aditivi, cu atat sunt mai periculoase pentru organismul tau. Asadar, incearca sa cumperi alimente cu cat mai putine ingrediente.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 46712 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.
Foarte utile aceste sfaturi! Multumesc!
herpesul este cauzta de un virs, nicidecum de o bacterie, virusul herpetic transmitandu-se prin contact direct, prin saliva sau prin contact sexual; odata produsa infectia, virusul herpetic se localizeaza in ganglionii nervosi, de unde se reactiveaza in anumite conditii, in special la persoanele care prezinta un sistem imunitar deficitar; aici intervine zincul, care este indispensabil pentru buna functionare a sistemului imunitar
@Cristiana
Si herpesul e tot cauzat de o infectie,asa ca nu mai scrie in necunostinta de cauza
Mie mi-a recomandat medicul dermatolog zinc deoarece am/ aveam probleme legate de piele (herpes), în niciun caz "impotriva infectiilor bacteriene", da'mă rog... :-))

Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...

Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...

Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii