Sunteti aici :: Antrenament » SPORT IN PARC
SPORT IN PARC
Desi a curs destul de multa cerneala pe tema importantei miscarii si a plimbarilor in aer liber, am putea sa spunem ca tot timpul e loc de mai bine, nu? Ce-ar fi sa dezbatem atunci putin tema sportului in parc?
Fie ca stai in capitala, intr-un oras impunator sau intr-un orasel mai prafuit, cu siguranta ca te bucuri de existenta unor locuri verzi mai mult sau mai putin impresionante ca suprafata. Zone verzi sunt peste tot, iar cele in care iti este permis accesul au inceput sa fie din ce in ce mai mult presarate cu tot soiul de masinarii care de care mai ciudate si mai amuzant de incercat, atat de copii cat si de adulti, aproape intr-o egala masura. S-a investit mult in infrastructura parcurilor si s-a reusit o imbunatatire considerabila a calitatii celor oferite de edilii nostri; chiar daca nu beneficiezi de o paleta larga de optiuni, poti cu siguranta sa profiti din plin de o plimbare prin parc in fiecare weekend. Poti sa alergi, sa merg cu bicicleta, sa te dai cu skateboard-ul, cu rolele, sa sari coarda, sa joci volei, tenis sau baschet, sa faci fitness sau chiar yoga si pilates. Poti, bineinteles, sa folosesti la maximum masinariile despre care vorbeam la inceputul articolului si sa iti concepi un program de antrenament cat mai complex. Orice ai face, fa-o cu placere, relaxeaza-te si antreneaza-ti prietenii si familia in activitatile care iti fac si tie placere si timpul va zbura mai usor, nu vei mai simti ca ai depus un efort considerabil, ci, dimpotriva, te vei simti relaxat ca si dupa o zi normala de weekend petrecuta cu oameni dragi tie, in mijlocul naturii.
Biciclete statice sau diversele aparate pentru lucrarea picioarelor si a coapselor care te vor ajuta sa te modelezi cum vrei, sa arzi calorii si sa faci miscarea de care ai atata nevoie dupa o saptamana cu cel putin 40 de ore de stat la birou vor pica la tanc de fiecare data. Atata timp cat vremea va tine cu tine, adica nu va fi nici prea cald, dar nici nu va ploua, cu siguranta ca vei reusi sa stai frumos la rand, sa astepti cuminte eliberarea catorva aparate care iti tot faceau cu ochiul de fiecare data cand faceai o plimbare prin parc si sa le folosesti cum se cuvine.
Pe langa numeroasele aparate de fitness amplasate in parcurile din orasele mari, vei putea sa profiti si de eventualele terenuri special amenajate si destinate meciurilor de bashet sau volei. Daca poti sa gasesti un teren amenajat pentru beach volei, nu ar mai trebui sa stai pe ganduri si sa iti suni toti prietenii sa organizati o reuniune pe cinste, pe marginea unor partide de volei pe nisip, bineinteles. Inchideti ochii si imaginati-va ca sunteti undeva la malul marii...
Daca esti destul de norocos sa stai undeva unde un parc urias iti face cu ochiul weekend de weekend, nu ar trebui sa mai ratezi nicio ocazie si sa dai o fuga in fiecare sambata sau duminica, sa incingi o partida de fotbal cu baietii. Pistele de atletism special amenajate sau chiar banelele poteci umbrite din interiorul parcurile pot sa devina noile tale locatii preferate pentru alergare.
Printre avantajele evidente ale practicarii acestor forme de sport in parc se numara, bineinteles, faptul ca totul e gratis, incepand de la folosirea aparatelor de finess la cea a terenurilor de bachet sau tenis, cat si faptul ca totul se desfasoara in aer liber, departe de poluare si sub aripa protectiva a copacilor si plantelor de pretutindeni. Oxigenarea implicit mai buna din timpul exercitiilor, dar si faptul ca in parc toata lumea pare sa se destinda si nimanui sa nu-i pese ca ar putea sa arate caraghios "pedaland" in gol in parc nu ar trebui sa faca altceva decat sa te motiveze si mai mult sa devii un obisnuit al "casei".
Poti, bineinteles, sa te folosesti de tot ce gasesti util prin parc si sa te antrenezi. O banca pe care nu sta nimeni poate deveni noul tau camarad de nadejde. Poti sa faci stretching, poti sa o folosesti pe post de treapta sau stepper (cu conditia sa cureti banca la plecare), poti sa o folosesti pentru suport la flotari (daca are inaltimea potrivita), poti sa faci orice tip de exercitiu crezi ca e posibil. Foloseste-ti imaginatia si cu siguranta vei descoperi cum sa pui banala banca la treaba.
Poti, de asemenea, sa folosesti potecile pentru a te da cu rolele sau pentru a face jogging; poti sa te opresti langa cate un copac si sa profiti de umbra si de punctul de sprijin pe care ti-l ofera si sa faci cateva genuflexiuni sau fandari, poti sa faci sprinturi prin locurile putin impaienjenite de oameni care cauta sa se relaxeze. Poti sa profiti din plin de barcutele sau hidrobicicletele de pe eventualul lac din parc si sa pedalezi circa jumatate de ora; relaxare, apa, valuri usoare, ratuste si pesti, salcii si lume vesela, plus picioare lucrate la maximum; ce iti poti dori mai mult de la un weekend perfect?
Nu uita de hidratare, in special in zilel
de foc, nu uita sa te incalzesti inainte de a face anumite exercitii si ai grija la imbracaminte; ceva lejer din bumbac si o sapca pentru protectia capului ar trebui sa te fereasca putin de eventualele efecte ale radiatiilor, in cazul in care "plimbarea" obisnuita prin parc se va transforma in ceva mai "consistent".
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 52443 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...