Sunteti aici :: Slabire » 8 SECRETE ALE SLABIRII LA PESTE 40 DE ANI
8 SECRETE ALE SLABIRII LA PESTE 40 DE ANI
1.Cunoaste-ti noile ritmuri biologice ale corpului si adapteaza-te la ele
In timpuri indepartate, batrin nu insemna neaparat mai plinut. Dar azi, aceia dintre noi peste 40 de ani au de facut fata unei duble incercari: traim mai mult, si nu mai sintem la ora 5 dimineata afara dind fin vacilor.
Cind vine vorba de arderea caloriilor, ecuatia este destul de simpla. Ceea ce intra trebuie sa fie ars, altfel ramine pe coaste. A cistiga in greutate este absurd de usor - mincind doar 100 de calorii in plus pe zi (100 mai mult decit ceea ce corpul arde) va duce la un cistig in greutate de 5 kg in cursul unui an, spun expertii. Cit de mult inseamna 100 de calorii? Nu prea mult: o cutie de Cola contine 155 de calorii, un baton de ciocolata mai mult de 200. Desigur, cutia aceea sau prajiturica nu reprezinta probleme daca le plimbam sau alergam. Dar dupa 40 de ani nivelul activitatii noastre tinde sa incetineasca, de asemenea. Astfel incit marea incercare este sa ajungem la echilibru.
2.Trateaza tulburarile metabolismului
Te-ar surprinde sa stii ca problemele de tiroida lovesc unul din cinci adulti de peste 40 de ani? Cea mai comuna dintre acestea este hipotiroidismul - o tiroida subactiva - iar hipotiroidismul este unul din primele motive pentru care multi oameni peste 40 de ani nu pot slabi. Tiroida este o glanda mica ce produce hormoni care regleaza metabolismul, si cind este subactiva, asa este si tot restul. Gindeste-te la tiroida inceata ca la a avea termostatul tau interior fixat prea jos. Simptomele includ: senzatia de frig tot timpul, circulatie proasta in miini si in picioare, miini umede, oboseala si letargie, pierderea parului (incluzind sprincene si gene) si crestere in greutate - in ciuda incercarilor reale de a exersa si a te hrani bine.
Daca suspectezi ca o tiroida subactiva iti poate submina metabolismul, primul pas este sa suni medicul si sa ceri un test pentru tiroida. Dar sa fii avertizat: primul test de singe pentru tiroida care se face, cunoscut ca TSH, nu este, notoriu, de incredere. Si doctorii sint ocupati sa se certe despre ce este "normal" oricum. Din 2003 s-a inceput recomandarea ca pragul pentru TSH normal sa fie 3,0, fata de vechiul standard de 5,5, dar noutatile astea nu au ajuns la multe laboratoare sau la multi medici. Si multi endocrinologi considera a avea TSH intre 1 si 2 ca ideal pentru mentinerea greutatii si functionarii normale a corpului.
Daca rezultatul tau TSH este peste 3,0, asigura-te ca medicul tau cunoaste noile recomandari. Si solicita testarea in continuare; exista un numar de testari aditionale pe care multi experti le considera a da citiri mai precise ale functiei tiroidei.
3.Ajusteaza-ti obiceiurile alimentare pentru energie maxima
Scopul tau in acest stadiu al vietii este sa continui sa te simti plin fara a ceda tentatiei de a minca asa cum puteai la 20 de ani. O strategie recomandata este de a minca mai frecvent, dar a consuma mai putin la fiecare sedere la masa. Un beneficiu in plus al mincatului in acest fel este ca e mai usor sa mentii zaharul din singe stabil, astfel incit sa nu ai puncte de minimum si de maximum care contribuie la oboseala.
Iata regula: incearca sa maninci 5-6 mese mici pe zi, si nu sta mai mult de 3 sau 4 ore fara sa maninci. De exemplu, poti minca un mic dejun sanatos inainte de a pleca la lucru, apoi sa maninci un iaurt degresat dimineata tirziu. Apoi in loc de a minca multe paste la prinz si a-ti petrece dupa-amiaza intr-o stare de stupoare, maninca un prinz usor si petrece-ti restul pauzei de prinz plimbindu-te in ritm alert. O gustare de dupa-amiaza cu un amestec de legume si un mar va preveni necesitatea de la 4 p.m. pentru o tratatie dulce si face mai usor sa eviti supraincarcarea la cina.
Scopul tau este opusul infometarii ca dieta - vrei sa-ti pacalesti organismul in a se simti satisfacut si bine hranit tot timpul, desi cantitatea totala pe care o maninci este mai mica.
4.Imparte timpul dintre mese astfel incit sa profiti de ritmurile naturale ale corpului tau
Expertii sint siguri de un lucru: gustarea (sau cina) dupa ora 9 p.m. inseamna ca tot ce maninci se duce direct la solduri si stomac. Din fericire, si opusul este adevarat - ceea ce maninci diminetile, cind metabolismul tau este treaz si la viteza de operare optima, este mult mai probabil sa fie depus eficient.
Nu-ti place sa maninci micul dejun? Ne pare rau, dar nu este nici o cale de a ocoli asta; mincatul unui mic dejun bun este unul din obiceiurile cheie identificate de experti care-i pastreaza slabi pe cei slabi. Cind au fost testati oameni care au mentinut o scadere in greutate de 15 kg pentru o perioada intre 1 si 6 ani, 78% au raspuns ca maninca micul dejun in fiecare zi si aproape 90% au spus ca maninca micul dejun cel putin 5 zile pe saptamina. Asta a fost unul dintre putinele lucruri in comun pe care le-au avut cei testati.
5.Pacaleste-ti metabolismul cu alimente care combat grasimea
Stiu ca ai mai auzit asta, dar este adevarat: intr-adevar nu este numai cit de mult maninci, dar cit de mult din ce anume alimente. Sint o multime de alimente sanatoase din care poti minca oricit vrei - si asta nu inseamna sa iti umpli frigiderul cu tulpini de telina. In schimb, fa citeva adaptari simple ale dietei tale, incorporind alimente care chiar se lupta cu grasimea in locul celor care o declanseaza. Apoi maninca alte mincaruri cu moderatie si ar trebui sa fii in ordine.
6.Fa muschii un aliat in campania ta de slabire
Exista un lucru pe care guru exercitiilor l-au nimerit exact: cu cit ai mai multa masa musculara, cu atit mai eficient arde caloriile metabolismul tau. Dar cu tristete trebuie sa spunem ca o tendinta naturala a imbatrinirii este de a pierde muschi, inlocuindu-i treptat cu grasime. Asa ca pentru a inregistra abilitatile de ardere a caloriilor de catre muschi trebuie sa muncim.
O conceptie gresita comuna, totusi, este de a amesteca dezvoltareaa masei musculare cu exercitiul aerobic. Toate sint bune, dar partea aerobica- desi arde calorii- nu este ceea ce avem in vedere aici. Pe ceea ce trebuie intr-adevar sa va concentrati pentru beneficiu pe termen lung este antrenamentul de forta de baza. Cumparati greutati de mina, o bara si ceva benzi extensibile si aduceti-va aminte de profesorul de sport din liceu. Faceti acest lucru cit mai placut posibil; exersati in timp ce priviti stirile de seara sau serialul vostru comic preferat. Incet si treptat construiti-va acei bicepsi, abs, deltoizi si gluti, si veti avea ceva aliati in lupta voastra de a preveni ingrasarea legata de virsta.
7.Claditi o relatie sanatoasa cu placerea pentru ceva dulce
Daca muriti dupa ceva dulce, faceti-va placerea, savurind incet astfel incit sa se inregistreze pe deplin la senzorii de placere ai creierului. Un truc pe care multi experti il recomanda: taiati tratatia in jumatate inainte de a incepe sa mincati, infasurind cu grija cealalta jumatate "de pastrat pentru mai tirziu". Puteti sau nu sa o mai vreti - uneori daca mincati prima jumatate incet si suficient de constiincios, va veti simti satisfacuti. Dar stiind ca este acolo daca o mai vreti joaca o festa draguta creierului vostru, care are tendinta sa tinjeasca dupa lucruri pe care le percepe a fi in cantitati insuficiente.
De asemenea, nu incercati sa substituiti dulciurile cu zaharurile artificiale. Cercetatorii au descoperit recent ca indulcitorii artificiali nu reusesc sa declanseze raspunsul natural de satisfactie al organismului. Asa ca mincind acea prajitura de 100 de calorii indulcita artificial nu face decit sa adauge la problemele pe care le aveti; veti continua sa va doriti prajitura adevarata, asa ca cele 100 de calorii pe care tocmai le-ati mincat au fost in van.
8.Uitati de dieta. In schimb, concentrati-va pe raportul vostru combustibil-energie
Daca, precum cei mai multi de peste 40 de ani, ati depus citeva kg in plus, ati luat numeroase decizii de a tine o dieta. De asemenea v-ati dat seama pina la acest punct in viata voastra ca dietele merg arareori, si nici inceputul brusc al unui nou program de exercitii severe nu rezolva problema. Exista un motiv intemeiat pentru care schimbarile bruste, drastice nu duc la slabire pe termen lung, si pot chiar duce la o recadere.
Ati observat ca greutatea voastra are tendinta de a ramina aproape constanta saptamina de saptamina, chiar daca intr-o zi mincati numai prostii, si ziua urmatoare va simtiti destul de bine? Natura ne-a construit cu abilitati optime de a mentine o rata metabolica stabila, pentru ca ne ajuta fie cind sint lipsuri de alimente, fie cind sint cereri nesteptate de cheltuiala din energia noastra.
Din nefericire, asta inseamna ca daca ai crescut treptat in greutate in timp, corpul s-a adaptat noii greutati si face tot posibilul sa o mentina. Asa ca iata ce faceti: faceti ajustari incet, gradat la fiecare capat al ecuatiei. Si numai voi puteti decide la care capat al ecuatiei sa accentuati, la combustibil-intra sau la energie-iese.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 79461 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024
Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.