Sunteti aici :: Sanatate » UN MAR PE ZI TE FACE MAI SANATOS SI MAI FERICIT
UN MAR PE ZI TE FACE MAI SANATOS SI MAI FERICIT
Un mar pe zi tine doctorul departe. Copil fiind, ai auzit probabil de multe ori aceasta vorba. Daca ai studiat engleza de mic, e foarte probabil sa fi auzit o varianta si mai amuzanta a acestui (sa-i spunem) proverb: "An apple a day keeps the doctor away, an onion a day keeps everybody away". ("Un mar pe zi tine doctorul departe, o ceapa pe zi ii tine pe toti departe.") In calitate de adult, e la fel de probabil sa auzi si mai des indemnele din mass-media care te incurajeaza sa consumi fucte si legume in fiecare zi, pentru a-ti mentine sanatatea la un nivel optim. Cat de mult crezi in aceste sfaturi sau abilitati ale fructelor si legumelor de a te mentine sanatos?
MERELE TE FAC MAI FERICIT
Potrivit unui studiu recent care vine tocmai de peste ocean, s-ar parea ca tinerii care aleg sa manance multe fructe si legume in fiecare zi sunt mai fericiti, mai calmi si mai plini de energie. S-ar parea, asadar, ca se poate identifica o legatura directa intre emotiile pe care le traiesti in fiecare zi si mancarea pe care o alegi.
Un numar total de 281 de adulti tineri cu o varsta medie de 20 de ani au participat la acest experiment. Acestia au tinut o dieta vreme de 3 saptamani, iar inainte de a incepe dieta propriu-zisa, au furnizat o serie de informatii cu privire la varsta, sex, greutate, inaltime si etnie. Cei care au raportat un istoric al unor tulburari de alimentatie au fost exclusi din studiu.
In fiecare din cele 21 de zile, participantii s-au folosit de un jurnal virtual in care au utilizat 9 adjective negative si 9 adjective pozitive pentru a nota cum se simt. Au raspuns de asemenea la 5 intrebari referitoare la mancarea consumata in fiecare zi. Au fost intrebati cate portii de fructe au mancat (excluzand sucul de fructe si fructele uscate), cate portii de legume (excluzand sucurile), si ce cantitati de mancaruri nesanatoase au servit, cum ar fi prajiturile, biscuitii sau chipsurile.
Rezultatele au indicat existenta unei relatii puternice intre consumul mare de de fructe si legume si starile pozitive de spirit. Rezultate similare nu au fost observate in cazul consumului altor tipuri de alimente. Subiectii s-au simtit mai calmi, mai fericiti si mai plini de energie in acele zile in care au raportat ca au mancat mai multe fructe si legume. Pentru a intelege ce anume se intampla mai intai - starile pozitive sau consumul de mancaruri sanatoase -cercetatorii au facut niste teste mai amanuntite. Astfel, au descoperit ca subiectii care au mancat fructe si legume intr-o zi s-au bucurat de schimbari pozitive de atitudine in urmatoarea zi, sugerand astfel ca mancarea sanatoasa ar imbunatati starea de spirit. Aceste descoperiri au fost valabile indiferent de nivelul indicelui masei corporale a subiectilor.
Dupa niste analize si mai detaliate, cercetatorii au demonstrat faptul ca tinerii trebuie sa consume aproximativ 7 sau 8 portii totale de fructe si legume in fiecare zi pentru a observa niste schimbari de ordin pozitiv. O portie de fructe sau legume ar trebui sa incapa intr-o palma, sau in jumatate de cana. E recomandat ca jumatate din farfuria cu mancare sa fie ocupata de legume, iar gustarile sa iti fie compuse in principal din fructe intregi, cum ar fi merele. Mai multe cercetari trebuie sa fie realizate in acest sens, dar descoperirile de pana acum par sa fie promitatoare.
Asadar, daca mai aveam nevoie de o motivatie suplimentara pentru a incepe sa mananci mai multe fructe si legume in fiecare zi, ultimele descoperiri ar trebui sa te ajute si mai mult. Iata alte cateva beneficii ale consumului de mere.
ALTE BENEFICII ALE CONSUMULUI DE MERE
In primul rand, un mar contine circa 80 de calorii, in medie, daca vorbim de un mar cu un diametru de aproximativ 6 cm, si 22 de grame de carbohidrati, incluzand 5 grame de fibre si 16 grame de zahar.
Merele contin polifenol in coaja, care impiedica depunerea si solidificarea colesterolului pe peretii arterelor, imbunatatind astfel circulatia sangelui si prevenind unele boli coronariene. Aceste fructe delicioase pot sa mentina valori normale ale colesterolului, datorita fibrelor solubile pe care le contin. Calculii biliari sunt cauzati de prezenta unei cantitati prea mari de colesterol in bila, iar o dieta bogata in fibre este recomandata de medici pentru prevenirea acestui tip de probleme.
Boli cum ar fi Alzheimer sau Parkinson pot fi de asemenea prevenite printr-un consum regulat de mere. Potrivit unui studiu realizat pe cobai si care s-a concentrat pe o dieta care a inclus suc de mere, boala Alzheimer poate fi tinuta la distanta si cu ajutorul acestor fructe. Fibrele din mere, flavonoizii sau compusii triterpenoizi din coaja acestor fructe pot de asemenea sa reduca riscul de cancer pancreatic, de ficat, colon sau de cancer mamar.
Femeile care se afla la menopauza se pot bucura de florizina (un flavonoid care se regaseste in mere), deoarece aceasta contribuie la cresterea densitatii osoase si le protejeaza impotriva osteoporozei. Riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 poate fi micsorat cu circa 28% in cazul femeilor care mananca cel putin un mar pe zi, in comparatie cu cele care nu consuma deloc aceste fructe.
Sindromul de colon iritabil, constipatia, diareea sau hemoroizii sunt alte probleme care pot fi ameliorate sau prevenite cu ajutorul consumului regulat de mere.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 50631 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Vitaminele si mineralele din fructe ne pot ajuta sa avem o sanatate mai buna.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii