Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EXERCITIUL FIZIC ESTE PRIORITATEA RECUPERARII CARDIOVASCULARE
Abductia piciorului la cablu
Ridicarea genunchilor la piept din atarnat la bara
PROGRAM DE CAMPION
PSIHOLOGIA MANCARII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Suplimente nutritive impotriva colesterolului si a stratului adipos
EXCESELE DE SARBATORI
MANINCA PASTE SI SLABESTE
Exercitii pentru muschii feselor
Extensia spre posterior a bratului cu gantera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » DIETE CLASICE - O COMPARATIE

DIETE CLASICE - O COMPARATIE


DIETE_CLASICE__O_COM_35447.jpgSlabirea pare a fi simpla ...


O calorie este o calorie: manaci prea mult, castigi in greutate, mananci mai putin, slabesti. Dar pierderea in greutate este mai mult decat o ecuatie a caloriilor; in general se investesc foarte multi bani in produse culinare si servicii profesionale care duc la scaderea rapida in greutate.


Avand atatea optiuni in alegerea dietei este dificil sa stii in care poti avea incredere. Controlul efectiv al greutatii ar putea include urmatorii pasi:


- Interventie in cadrul dietei cu stabilirea unui comportament alimentar sanatos

- Reducerea numarului de calorii consumate

- Consum scazut de grasimi

- Cresterea consumului de fructe, legume si cereale integrale

- Activitate fizica constanta de intensitate moderata sau crescuta

 

Interventie medicala, farmacologica si chirurgicala

Poate fi necesara pentru persoanele supraponderale sau obeze.


Trebuie utilizata in colaborare cu metodele prezentate mai sus.


Este important sa cauti un plan care include strategii pentru mentinerea greutatii. Nu este nimic mai rau decat sa iei in greutate din nou, dupa ce te-ai straduit atata timp sa slabesti. Majoritatea dietelor cunoscute sunt considerate "invechite". Nu este o definitie clara a acestor diete, de cele mai multe ori acestea "promit" rezultate rapide intr-un timp foarte scurt.


Modalitati de a identifica o astfel de dieta:


- pretinde scaderea rapida in greutate

- pretinde ca este prea buna ca sa fie adevarata

- mancarea este impartita in "buna’’ si " rea"

- trebuie sa consumi mai putin de 1000 calorii zilnic

- folosirea suplimentelor alimentare

- eliminarea principalelor grupe de alimente: cereale, grasimi, carne, lactate, fructe, vegetale.

- nu exista studii randomizate pe termen lung care sa demonstreze eficienta acestor metode.

- cateva astfel de diete sustin ca s-au facut cercetari ca sa le sustina scopurile, dar acestea s-au facut pe cateva persoane.

- eliminarea nutrientilor esentiali (carbohidrati, grasimi, proteine)

- nu este necesara nici o activitate fizica

- sunt scrise de cineva fara experienta in problemele de management a greutatii


Urmatorul rezumat arata avantajele si dezavantajele unora dintre cele mai populare diete; cele mai multe evidentiaza restrictia unor grupe de nutrienti. Slabirea este imposibila fara o restrictie calorica, deci fiecare dieta trebuie sa ofere mai putine calorii decat are nevoie organismul ca sa-ti menti greutatea.

Cateva planuri de dieta sunt rezumate mai jos ca sa te ajute in alegerea celui mai eficient si sigur.

Dieta Atkins

Planul dietei


Acesta dieta este una dintre cele mai cunoscute. Este o dieta cu continut crescut in proteine si grasimi si cu continut scazut in carbohidrati. A cunoscut numeroase modificari de-a lungul timpului. Iti permite sa consumi in cantitati nelimitate carne, branza, oua si te restrictioneaza in consumul carbohidratilor - zahar, paine, paste, fructe, lapte si legume.

Planul acestei diete se bazeaza pe teoria conform careia consumul de carbohidrati creste productia de insulina, un hormon secretat de pancreas, ceea ce duce la cresterea poftei de mancare si implicit la cresterea in greutate.


Etapele dietei:


Etapa 1: Inductia- limitarea carbohidratilor la maxim; dureaza in mod normal aproximativ 2 saptamani sau mai mult, in functie de vointa fiecarei persoane de a slabi cat mai mult; nu pot consuma mai mult de 20 g de carbohidrati pe zi (o felie de paine are 15 grame de carbohidrati, o portie de vegetale are 5-15 g de carbohidrati). Este foarte clar ca 20 g de carbohidrati este foarte limitata si chiar nesanatoasa si este dificil sa consumi o perioada indelungata.

Poti continua acesta faza atata timp cat sunt indeplinite urmatoarele 3 conditii:

- analizele sanguine sa fie imbunatatite sau sa ramana stabile (profil lipidic, glicemie)

- sa ai o stare buna, un nivel crescut de energie si un somn odihnitor

- sa nu fii plictisit sa mai tii dieta; plictiseala te va face sa trisezi si sa-ti subminezi eforturile

Etapa 2: Scaderea in greutate - etapa in care scadeti in greutate, cam 1-2 kilograme pe saptamana; in etapa asta se creste cantitatea de carbohidrati cu cate 5g pe saptamana. Paractic, puteti ajunge pana la 30-35 g/zi.

Etapa 3: Pre-mentinerea greutatii - Aceasta etapa trebuie demarata atunci cand depasesti cu 3-5 kilograme greutatea dorita. Etapa este conceputa ca o perioada de tranzitie in care iti poti perfectiona obiceiurile alimentare pentru un stil de viata sanatos

Etapa 4: Mentinerea greutatii pentru restul vietii


Avantaje

Versiunea cea mai recenta a acestei diete este pe departe cea mai echilibrata din punct de vedere nutritional. Pentru prima oara, dieta Atkins pune accent pe tipul de grasimi pe care trebuie sa le consumam. Dieta acesta permite de asemenea consumul de carbohidrati "buni", in loc sa restrictioneze consumul tuturor carbohidratilor. Cantitatea crescuta de proteine va fi benefica in a te simti "plin". Studiile arata ca proteinele au un impact pozitiv in cresterea satietatii, ceea ce inseamna ca te vei simti satul intre mese.


Dezavantaje

Dieta Atkins a trecut prin numeroase revizii de-a lungul timpului. Pana de curand, nu au fost studii privind siguranta si eficienta acestei diete. Studii pe termen scurt au aratat imbunatatiri in ceea ce priveste colesterolul din sange si glicemia si o scadere in greutate in primele 3-6 luni in comparatie cu dietele de control. Din nefericire, scaderea in greutate nu este sustinuta pe tot parcursul anului. Siguranta pe termen lung este necunoscuta insa pana acum. Singurul lucru pentru care faza de inductie poate fi benefica este ca te ajuta sa slabesti rapid, dar acest lucru nu este de durata si nu este nici sanatos. Orice dieta care pretinde scaderea in greutate rapida si usoara trebuie abordata cu precautie. Aceasta dieta pretinde ca vei elimina numai grasimea mancand mese regulate si mentinandu-ti nivelul de insulina scazut. Nicidecum nu poti pierde numai grasime scazand in greutate. Fiecare kilogram pe care il castigi consumand in exces este 75% grasime si 25% masa musculara si pentru fiecare kilogram pe care il pierzi este acelasi raport intre grasime si masa musculara. Afirmatia ca pierzi numai grasime nu are o baza stiintifica, in ciuda faptului ca acesta dieta pretinde ca are o baza stiintifica.


Exemplu de meniu Atkins


Micul dejun
Salata de ton (1 ceasca) - 240 calorii
O jumatate de grapefruit - 41 calorii

Cafea decafeinizata - 2 calorii

 

Pranz
Pui la gratar (carne slaba, 170 g) - 280 calorii

Salata de rosii - 80 calorii
Sos pentru salata (30 g) -170 calorii


Cina
Friptura de vita (170 g) - 490 calorii

Dovlecei (o jumatate de ceasca) - 19 calorii

Salata de rosii - 80 calorii
Sos pentru salata (30 g) -170 calorii
Apa minerala - 0 calorii

 

Gustare
Migdale (30 g) - 176 calories
Salata de varza - 174 calorii
Castraveti - 8 calorii

Principiile Pritikin

Planul diete

Acesta dieta este saraca in grasimi si bogata in carbohidrati; este o dieta bazata pe legume, fructe si cereale. Proportia grasimilor reprezinta 10% din totalul alimentelor. Dieta Pritikin se bazeaza pe teoria consumului de alimente cu continut scazut de grasimi si calorii pentru a scadea in greutate si pentru a imbunatati sau preveni bolile cardiovasculare. Consumand mancare cu continut caloric scazut iti va taia pofta de mancare si vei pierde din kilograme.


Avantaje

Cercetarile arata ca densitatea calorica a dietei tale va avea impact asupra greutatii. Densitatea calorica a unui aliment exprima cite calorii are un gram din acel aliment. Deci daca am un aliment care la 100 de grame are 375 de calorii, densitatea calorica a alimentului este de 375 / 100 = 3.75 calorii/gram. Consumul unor alimente cu densitate calorica scazuta te ajuta sa slabesti. Aceste alimente provoaca aparitia senzatiei de satietate la nivelul stomacului. Cei mai multi sunt de parere sa consumi alimente cu densitate calorica scazuta decat sa-ti calculezi caloriile. Acesta dieta incurajeaza de asemenea exercitiile fizice zilnice si tehniciile de reducere a stresului.


Dezavantaje

Cea mai controversata parte a dietei este restrictia severa de grasimi. In general se recomanda o dieta care sa contina 25%-35% calorii din grasimi. Acesta dieta solicita sa consumi mai putin de 10% din calorii din cadrul grasimilor. In afara de faptul ca da gust mancarii, grasimea din alimente mai are si alte roluri si 10% poate fi prea putin sa-ti satisfaca necesitatile. Sunt numeroase cercetari care arata beneficiile grasimilor omega-3, incluzand protectia cardiovasculara. Oamenii fara afectiuni coronariene pot consuma grasimi omega 3 din preparatele din peste de cel putin doua ori pe saptamana , iar cei cu astfel de afectiuni pot consuma un gram de omega -3 pe zi. Grasimile alimentare sunt necesare sa transporte vitaminele liposolubile A, D, E, K. In lipsa grasimilor care sa le transporte, ele nu vor fi capabile sa-si indeplinesca rolul in organism.

In alimentatia zilnica trebuie sa existe un echilibru intre proteine, carbohidrati si grasimi. Cand consumi prea putin din unii nutrienti inseamna ca consumi prea mult din altii. Majoritatea celor care urmeaza o dieta cu continut scazut in grasimi sfarsesc prin a consuma carbohidrati in exces. Prea mult dintr-o categorie de nutrienti poate cauza probleme de sanatate.


Alimentele preferate includ:
- orez integral (nedecorticat)
- mei, orz, ovaz
- larga varietate de salata verde
-
ceapa, cartofi
- sucuri naturale
- oleaginoase (ca fasole, linte, naut, mazare, etc.)
- mere, pere
-
capsuni, banane.


Unele cereale procesate, ca fulgii de ovaz, sunt acceptate. Chiar si pastele din faina alba sunt acceptate, daca se consuma cu legume, furnizand astfel o cantitate joasa de calorii.

Dieta South Beach

Planul dietei


Este o dieta bogata in proteine si scazuta in carbohidrati si grasimi.Acesta dieta sustine ca si cauza a cresterii in greutate rapiditatea cu care zaharul si amidonul pe care le consumi sunt absorbite in fluxul sanguin. Obiectivul acestei diete e sa elimini grasimile rele si carbohidratii din dieta ta zilnica.Ca multe alte diete, este impartita in mai multe faze:


Etapa 1: dureaza 14 zile

In prima etapa, care este cea mai stricta, poti manca sortimente de carne slaba (pui, curcan, peste, fructe de mare) in cantitati normale. Legumele sunt permise, la fel si nucile, branza si ouale. Scopul este sa mananci trei mese echilibrate pe zi, in cantitate suficienta, pentru a nu-ti fi foame tot timpul.


Alimentele permise: file de muschi, muschi de vita, carne de pui (fara piele), piept de curcan, toate tipurile de peste, oua, branzeturi fara grasime, arahide, fistic, legume verzi, leguminoase, ulei de masline sau rapita.

Alimentele interzise: friptura de porc, sunca, iaurturi, inghetata, lapte integral, semi-degresat sau lapte de soia, branzeturi grase, morcovi, porumb, fructe si sucuri de fructe, alcool (toate tipurile), toate fainoasele: paine, cereale, paste, aluaturi, biscuiti, orez.


Kilograme pierdute: 4 - 7 kg in 2 saptamani


Etapa 2 - dureaza pana cand atingi greutatea dorita

Poti reintroduce unele alimente interzise si consuma alimente din toate grupele principale. Poti manca alimente bogate in glucide si fibre - cereale integrale.

Alimente permise: fructe, lapte (sau alte lactate) cu 1% grasime, cereale integrale, fasole, vin rosu.

Alimente care trebuie consumate cu moderatie: produse de brutarie si patiserie, cartofi, morcovi, banane, ananas, pepene rosu si miere.


Kilograme pierdute: 1 kg pe saptamana


Etapa 3 - Mentinerea


Aceasta etapa, care este si mai permisiva, trebuie respectata tot restul vietii si are drept scop mentinerea greutatii. Este defapt un "mod de viata". In cazul in care incepi din nou sa iei in greutate, nu trebuie decat sa repeti primele doua etape ale dietei.


Avantaje

A doua si a treia faza a dietei promoveaza o dieta echilibrata care este benefica sanatatii si greutatii tale.Aceste faze promoveaza mese consistente, gustari si deserte sanatoase. Principalul avantaj al dietei South Beach este reducerea nivelului de colesterol din sange. Astfel, in urma unor teste s-a constatat o scadere insemnata a nivelului de colesterol -LDL (rau) si o crestere a colesterolului-HDL (bun). Persoanele care au incercat aceasta dieta au reusit sa slabeasca fara a trebui sa numere caloriile.


Dezavantaje

O mare parte din cele 4- 7 kg pierdute in primele doua saptamani se datoreaza restrictiei glucidelor si odata cu reintroducerea acestora in alimentatie, kilogramele sunt puse la loc.

Un alt dezavantaj al dietei South Beach este faptul ca nu ofera alternative pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza. Gustarile recomandate in dieta se bazeaza pe lactate, iar printre alimentele interzise se afla soia.


Este mai intelept insa sa consulti un nutritionist inainte de a adopta acesta dieta. O alimentatie sanatosa si un stil de viata la fel de sanatos te va ajuta sa-ti menti greutatea ideala.


Meniul tipic in dieta South Beach


Micul dejun

- 180 g suc de legume


- oua fierte
- spanac
- 2 felii file de muschi
- cafea sau ceai

Gustare
- un triunghi de branza topita cu telina

Pranz
- salata de legume cu carne slaba (curcan, muschi, etc.) si branza degresata

Gustare
- 10 rosii cherry cu branza de vaci

Cina
- peste cu sos ghimbir
- pastai
- salata de varza cu ulei de masline



Dr. Raluca Burja

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii