Sunteti aici :: Sanatate » 7 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE COLESTEROL
7 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE COLESTEROL
O dieta cu un continut redus de grasimi saturate, hidratarea optima si miscarea sunt principalii tai "aliati" pentru a mentine sub control nivelul colesterolului, prevenind afectiunile cardiovasculare. In afara de un meniu inteligent si mult sport exista si alti factori pe care trebuie sa ii iei in considerare pentru a fi mereu in forma, plin de energie, cu valori normale ale colesterolului. Iata care sunt factorii care pot influenta nivelul colesterolului, independent de regim sau frecventa antrenamentelor la sala:
1. Fumatul
Credeai ca fumatul presupune riscuri majore numai pentru sanatatea plamanilor? Ei bine, specialistii te avertizeaza ca fumatul reduce nivelul "colesterolului bun" (HDL) si favorizeza depunerea grasimilor pe peretii arterelor, crescand semnificativ riscul de ateroscleroza. In aceste conditii, daca renunti la tigari iti vei putea imbunatati semnificativ nivelul colesterolului. Potrivit studiilor de specialitate riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare scade cu 50% dupa primul an in care se renunta la fumat. In plus, tensiunea arteriala si pulsul scad la numai 20 de minute dupa ce ai fumat o tigara.
2. Diabetul, risc dublu
Daca urmezi un tratament special pentru diabet este important sa fii atent si la valorile colesterolului. Un nivel ridicat al glicemiei poate creste "colesterolul rau" (LDL), diminuandu-l pe cel "bun" (HDL). Ca urmare, specialistii au constatat ca 2 din 3 persoane care sufera de diabet se confrunta si cu afectiuni cardiovasculare. Cu toate acestea, rezultatele studiilor efectuate nu se aplica strict. Potrivit Asociatiei Americane pentru Sanatatea Cardiovasculara, reducerea colesterolului de tip LDL poate diminua cu pana la 50% complicatiile asociate diabetului.
3. Factorul genetic are un impact major
Pentru a lupta eficient impotriva colesterolului nu este suficient sa iti monitorizezi atent propria stare de sanatate, ci trebuie sa cunosti tipul de afectiuni cu care s-au confruntat membrii familiei tale. In acest mod vei putea preveni cresterea brusca a nivelului de colesterol. Daca in familia ta au existat numeroase cazuri de colesterol ridicat este posibil ca dieta sanatoasa si sportul sa nu fie suficiente pentru a-ti mentine colesterolul in limite normale. Din acest motiv este indicat sa discuti deschis cu medicul tau si sa ii dai cat mai multe detalii pentru a lua masuri din timp.
4. Dulapiorul cu medicamente, un pericol ascuns?
Majoritatea persoanelor au mereu la indemana medicamente pentru afectiuni minore cum sunt migrenele sau raceala. Chiar daca par inofensive, este important sa citesti fiecare prospect cu atentie pentru a fi constient care sunt efectele adverse. Diureticele, steroizii (in special prednisonul) si beta-blocantele (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale) pot creste nivelul colesterolului. Daca iei aceste medicamente este recomandat sa iti monitorizezi constant valorile colesterolului.
5. O atitudine gresita nu iti afecteaza doar starea de spirit
Potrivit studiilor de specialitate, optimismul este esential pentru a avea multa energie si a infrunta orice provocare, insa te protejeaza si impotriva afectiunilor cardiovasculare. Cercetatorii au contatat ca pesimistii prezinta un risc crescut de hipertensiune arteriala, colesterol ridicat si diabet. In plus, pesimistii au tendinta sa evite sportul, fiind mult mai expusi riscului de obezitate, care favorizeaza cresterea colesterolului. Daca vrei sa ai un colesterol "cuminte" invata sa zambesti mai des, nu te gandi numai la aspectele negative ale fiecarei situatii, ci incearca sa gasesti mereu noi satisfactii si provocari. Fii activ si schimba-ti perspectiva, uita de frustrarile cotidiene si concentreaza-te asupra lucrurilor care te relaxeaza si te ajuta sa fii bine dispus. Asculta muzica, alege carti interesante, incearca masajul de relaxare, yoga sau meditatia si vei gasi noi resurse pentru a rezolva eficient problemele zilnice, eliminand emotiile negative si stresul continuu.
6. Copiii sunt si ei expusi ricului de colesterol ridicat
Specialistii au ajuns la concluzia ca ateroscleroza (ingustarea arterelor care poate provoca afectiuni cardiovasculare) se poate declansa incepand de la varsta de 8ani. In aceste conditii Asociatia Americana a Medicilor Pediatri recomanda monitorizarea atenta a colesterolului si a tensiunii arteriale in randul copiilor supraponderali. Daca in familie au existat cazuri de afectiuni cardiovasculare se recomanda verificarea periodica a nivelului de colesterol incepand de la varsta de 2 ani.
7. Colesterolul depinde si de echilibrul endocrin
Organismul femeilor asigura o protectie naturala impotriva cresterii colesterolului datorita productiei de estrogen. Astfel, datorita faptului ca estrogenul regenereaza constant colesterolul "bun", femeile au in general valori mai bune ale colesterolului de tip HDL decat barbatii. Insa, dupa instalarea menopauzei, nivelul de colesterol poate fluctua chiar daca meniul zilnic nu se modifica deloc. Scaderea nivelului de estrogen favorizeaza cresterea colesterolului "rau".
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 52965 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
Mersul pe jos chiar poate ajuta la scaderea colesterolului intr-un timp scurt.
colesterolul poate fi tratat cu satine dacÄÆâ am 80 ani ,si aceste satine nu afecteazÄÆâ ficatul
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii