Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - fese - teorie
EXERCITIILE FIZICE REDUC TENSIUNEA ARTERIALA LA PERSOANELE HIPERTENSIVE
Emisiunea Topsport - Alimentele de protectie
Programul de control al greutatii
ACTIVITATEA FIZICA MODERATA REDUCE SIMPTOMELE REFLUXULUI GASTROESOFAGIAN


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ANTRENAMENTELE IN APA
OBICEIURI CARE PERICLITEAZA SLABIREA
ANTRENAMENTUL TIP ODIHNA-PAUZA
ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE
Impins de la piept cu haltera (priza ingusta)
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » REMEDII PRIN MUZICA

REMEDII PRIN MUZICA


REMEDII_PRIN_MUZICA_18029.jpgUleiul de cuisoare este benefic pentru durerile de dinti. Urzica este buna pentru alergii precum stranutul, ochii iritati si rosii. Musetelul este folosit pentru a linisti durerile la nivelul ochilor. Ceaiul negru indulcit cu zahar si murele sunt bune atunci cand suferiti de diaree. Gheata functioneaza foarte bine ca un analgezic. Dar muzica?! La ce este buna?

Ei bine, muzica este folosita in meloterapie. Sunetele si ritmul devin instrumente cu ajutorul carora se dezvolta creativitatea, sa intra in contact cu sinele si se trateaza diverse probleme de sanatate (anxietate, durere cronica, hipertensiune, dificultati de invatare, etc.). Datorita efectului sau asupra sistemului nervos central, muzica este un factor important care ajuta la relaxare si la reducerea stresului. Ca instrument de dezvoltare personala, muzica poate contribui la cresterea capacitatilor cognitive (atentie, memorie), psihomotorii (agilitate, coordinare, mobilitate) si socio-afective. In plus, pentru a obtine beneficiile oferite de meloterapie, nu avem nevoie de cultura muzicala!

In functie de personalitatea, de afectiunile si de obiectivele pacientilor, meloterapeutul poate alege una din cele doua forme ale terapiei:

- meloterapia activa - consta in practica unui instrument, compunerea de melodii, executarea de miscari ritmice pe sunetele muzicii si favorizeaza in special exprimarea sinelui.
- meloterapia receptiva - ascultarea muzicii poate stimula energia creativa si contribui la cresterea capacitatii de concentrare si a memoriei. Muzica scoate la iveala emotii, uneori uitate sau ascunse cu mult timp in urma.

Desi la inceput meloterapia a fost utilizata cu precadere in psihoterapie, aplicatiile sale terapeutice au fost extinse cu timpul. Muzica s-a dovedit deosebit de eficienta pentru scoaterea din izolare a persoanelor cu probleme de comunicare. La copiii care sufera de autism, de exemplu, s-a constatat ca stimulii sonori diminueaza anxietatea legata de realitatea exterioara, amelioreaza comportamentul socio-afectiv si creste increderea in sine. In mod asemanator, la copiii cu dificultati de vorbire, muzica si cantecele contribuie la ameliorarea articularii cuvintelor.
Datorita efectului sau fiziologic, o muzica relaxanta poate atenua durerea si anxietatea micsorand nivelul de cortizol (un hormon asociat cu stresul) si eliberand endorfina, care are proprietati calmante, analgezice si euforice.

Beneficiile meloterapiei

Efectele benefice ale terapiei prin muzica au fost puse in evidenta de numeroase studii. Insa evaluarea masurii in care aceste efecte pot fi atribuite in mod direct meloterapiei este dificil de facut.

In general, oamenii de stiinta sunt de acord ca meloterapia:

> amelioreaza starea de spirit a individului, lucru care s-a observat atat la pacientii internati in spital cat si la ceilalti membri ai familiei;
> reduce starea de neliniste si incordarea provocate de diferite proceduri medicale;
> contribuie la calmarea durerilor durerilor atat trupesti cat si sufletesti. Muzica duce la o toleranta a perceptiei durerii. Multe din studii au evidentiat o reducere a simptomelor precum artrita reumatoida, artroza, durerea cronica, durerea de spate sau de cap. Meloterapia a fost utilizata de medici chiar in timpul interventiilor chirurgicale sau a altor proceduri medicale.
> amelioreaza calitatea vietii bolnavilor de schizofrenie. Unele studii au demonstrat ca persoanele izolate au fost mai sociabile si au avut o capacitate de vorbire si gandire mai bine dezvoltata dupa tratarea prin muzica.
> contribuie la diminuarea unor simptome legate de autism. Meloterapia a adus beneficii la nivelul vocabularului individului si i-a permis acestuia o mai buna intelegere, i-a sporit atentia in actul comunicarii si a redus repetarea automata a frazelor pe care acesta le spunea. Studiile au scos la iveala ca exista o ameliorare a coordonarii si contientizarii corpului.
> dezvolta un somn de o mai buna calitate. Daca ascultati o muzica lenta, instrumentala sau vocala, atunci aveti sanse sa obtineti un somn mai linistit, studiu observat la toate categoriile de varsta. Meloterapia poate facilita adormirea, deci nu mai trebuie sa numarati oile care sar gardul, poate diminua numarul trezirilor in timpul somnului si deci, va creste durata orelor de odihna.
> contribuie la dezvoltarea normala a copiilor si la facilitatea ingrijirilor nou-nascutilor. Meloterapia ocupa unul din cele mai importante locuri in ceea ce priveste grija acordata sugarilor si copiilor cu nevoi speciale. Mai mult, ea poate stimula dezvoltarea limbajului si diminueaza anxietatea.
> imbunatateste performantele fizice si cognitive. Spre exemplu, daca in timpul alergarii ascultati muzica la casti veti simti o diminuare a senzatiilor de dificultate si stabileste o toleranta la efortul fizic.
> reduce unele simptome cauzate de depresie.

Muzica si medicina

Chiar inainte de a ne naste, cam din a 16-a saptamana de sarcina, putem percepe anumite zgomote interne, cum ar fi bataile inimii sau curgerea sangelui. Nu spunem ca nici cele din afara nu ne influenteaza. Organismul nostru invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei - ritm, dinamica, melodie - cu atat mai mult dupa nastere. Chiar in clipa cand un copil incepe sa silabiseasca primele cuvinte, canta sau tipa, putem spune ca denota o muzica primara a carei experienta ii ghideaza intreaga viata. De aceea, preocuparea muzicala inca din prima copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.

Tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere, toate sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Cand esti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica usor. Insa daca ti-e frica, te doare ceva sau esti stresat, ritmul cardiac ramane "inghetat" pe o anumita frecventa.

Prin diferite teste efectuate, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 19% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. De aceea s-a luat in considerare acest fapt si s-a folosit in medicina.

De exemplu, femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica, pacientii care asculta muzica inainte de o operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atat de incarcat si activitatea cerebrala se desfasoara mai linistit. Urmarea este ca se folosesc mai putine medicamente,dar mai multa energie electrica.

Ar fi bine daca v-ati folosi de efectul calmant al muzicii in fiecare zi. Puteti fi propriul dumneavoastra muzicoterapeut, cu un program absolut personal. Pentru linistire sau in situatii stresante ascultati cel mai bine muzica clasica, melodii romantice sau cantece de inima albastra ( blues). Daca vreti sa scapati de emotiile unui examen sau sa va pregatiti pentru un interviu important, poate sa fie si ceva mai animat. Cel mai bine este sa va pueti pur si simplu discul preferat si efectul antistres apare imediat. Caci terapeutii subliniaza: ceea ce va actioneaza cel mai bine si cel mai intens.

Ultima descoperire a profesionistilor: o combinatie de aromaterapie - cateva picaturi de ulei parfumat intr-o lampa speciala - si o muzica special compusa, cu efecte linistitoare, invioratoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru aceasta meditatie muzicala are insa nevoie de cel putin o jumatate de ora de timp liber. Si poate ca am facut-o cu totii din instinct sau ca am vazut cand am fost la cineva in vizita, dar niciodata nu ne-am dat seama ca are de-a face cu medicina noastra cea de toate zilele.

Tratarea afectiunilor prin meloterapie

Studiile de psihologie efectuate pana acum in diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:

pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner

pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis

pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg

pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak

pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner

pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart

pentru calmarea marilor suferinte care apa in urma unor intamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski

Napoleon Bonaparte spunea ca, dintre toate artele, muzica are influenta cea mai directa si puternica asupra psihicului, fiind parte integranta a existentei umane. Intr-adevar, muzica ne insoteste de-a lungul intregii noastre vieti, indiferent daca suntem sau nu constienti de aceasta realitate. Fie ca fredonam "melc melc, codobelc", un cantec de dragoste in adolescenta, varsta primelor iubiri, arii celebre ale marilor clasici mai tarziu... nu putem trai fara muzica!



Irina Enea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 53312 ori.



Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii