Sunteti aici :: Psihologie » LIBERTATEA SEXUALA IN EXPANSIUNE
LIBERTATEA SEXUALA IN EXPANSIUNE
Nu pot spune cu siguranta ca femeile se confeseaza despre intimitatile lor mai mult ca barbatii. Pare-se ca si barbatii o fac. Oricum, statisticile referitoare la tema pot parea neimportante, daca nu irelevante. Totusi, unele femei fac, adesea, marturisiri jenante sau, dimpotriva, privite cu mare interes de catre prietenele lor, dezvaluind detalii ale raporturilor intime cu cel de linga ele.
Initiativa sexuala revine exclusiv barbatului?
Alte femei sint discrete, rezervate, neconcepind sa-si etaleze intimitatile. O atare confesiune mi-a ajuns la urechi la mina a doua. Cea care relata, inclinind intre haz si satisfactie malitioasa, stia ca o cunosc pe cea a carei intimplare mi se povestea. Se facea ca o colega, cunoscuta deci si mie, a venit odata la slujba suparata pe sotul ei si presata sa-si verse amarul intimitatii cu orice pret. Ea isi marturisea starea de ciuda, revolta, dispret si chiar ura fata de sotul ei, descriind, in fapt, o scena conjugala care, repetindu-se frecvent, o adusese la disperare. Sotul ei era cam navetist. Facea deplasari, intr-un fel cam nenecesare, dorite insa, si adesea cam lungi. Ea il astepta, asa cum facuse in seara precedenta, ingaduitoare si casnic grijulie. Ajungind acasa, ea il ospata, apoi facea o baie prelungita si se baga in pat. Asteptinda. El o anunta cu vorbe cu subinteles ca va face baie dupa ea. Si se imbaia si se imbaia si se tot imbaia, pina ce ea adormea. Dimineata ea se scula cu priviri otravite, pline de repros... Dupa o asemenea intimplare venise la slujba, toata foc si para. Plingerea ei, mi s-a spus, a fost inteleasa de colege, ascultata cu compatimire si empatie, producind un adevarat simpozion privind sexualitatea in cuplu. Se faceau alte marturisiri, se cautau explicatii si, bineinteles, solutii. Tot felul de date de folclor feminin erau aduse in discutie. Poate era obosit? Poate avea probleme la slujba? Poate se simtea prost? Mai firav se amintea si posibilitatea unei intruse. Dar, parea ca aceasta explicatie nu rezista. Ce sa faca? Sa-i spuna ceva? Sa-l intrebe de ce o evita? Sau poate doar i se pare ca o evita? Totusi, nu era prima data!
In sfirsit, concluzia era ca nu se pot da solutii, dar toate cadeau de acord ca abordarea directa a acestei probleme cu cel in cauza ar putea contura si defini o problema de cuplu, care poate ca era mai bine sa nu fie pusa pe tapet.
Sa fie oare aceasta o realitate a majoritatii cuplurilor? Sa fie discretia si nevorbitul, neabordarea transanta a problemelor legate de cuplu o regula? Sa fie inca valabila norma potrivit careia initiativa sexuala revine exclusiv barbatului, conform modelului traditional?
Expresivitatea sexuala a femeii neprostituate a fost reprimata
Daca am numi expresivitate sexuala acea manifestare, prin gesturi si vorbe, a unui barbat fata de sexul opus - sau invers, sau de acelasi sex -, dintr-o perspectiva cultural-istorica, vom admite ca maxima expresivitate sexuala o au prostituatele. Ele spun si fac direct, fara ascunzisuri. Pe fata. Poate de aceea, femeile si-au ascuns intentiile, dorintele, interesul fata de barbati, avind reticente asumate. Pur si simplu pentru a nu fi considerate prostituate. Pentru a-si pastra reputatia si pentru a nu fi respinse de catre barbati. Lor le plac prostituatele, dar doar ca prostituate. Orice expresivitate sexuala a femeii neprostituate a fost reprimata. Feministele sustin ca inhibitia sexuala a femeii este...
Citeste restul articolului AICI
Acest articol a fost vizualizat de 26220 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...