Sunteti aici :: Sanatate » VARA NU-I CA IARNA!
VARA NU-I CA IARNA!
A ramas celebra aceasta afirmatie a domnului presedinte Basescu, si iata ca si in fitness se poate aplica: conform constatarilor unor cercetatori ameriani, anotimpul cel mai potrivit pentru a intra in forma este vara!
S-a constatat ca spre deosebire de anotimpul rece, in timpul verii acelasi program de exercitii si aceeasi dieta dau rezultate mai bune si mai durabile. Temperatura la care ne antrenam influenteaza cantitatea de calorii pe care o consuma organismul pentru a produce energie. In revista americana "Medicine and Science in Sports and Exercise" a fost publicat un studiu care a urmarit eficienta corpului la diferite temperaturi (minus 10 grade, 0 grade, 10 grade si 20 de grade) pentru 90 de minute de pedalare. Rezultatele au fost urmatoarele: 0,15 grame/minut lipide consumate pentru -10 si 0 grade, 0,35 grame/minut pentru 10 grade si 0,40 grame/minut pentru 20 grade Celsius. In plus, un alt studiu efectuat la Kent State University arata ca la temperaturi foarte scazute se produce o accelerare a catabolizarii proteinelor.
Animalele care hiberneaza depoziteaza grasimi in perioada de dinaintea hibernarii. Mecanismul acestui fenomen este o crestere a activitatii unor enzime, printre care cea mai importanta fiind lipoproteinlipaza (LPL), care induce si favorizeaza depozitarea grasimii. Foarte interesant, s-a descoperit ca si la oameni nivelele sanguine ale LPL variaza in functie de anotimp. Un studiu realizat la Universitatea Colorado arata ca activitatea LPL creste la nivel muscular si adipos in timpul verii si scade iarna, impreuna cu activitatea altor enzime similare si a unor hormoni.
De exemplu, nivelul cortizolului atinge cel mai redus prag vara, iar acest hormon este in stransa legatura cu stratul adipos abdominal, precum si cu o multime de probleme de sanatate, cum ar fi diabet, boli cardiace, depresie. Spre deosebire de acesta, testosteronul, hormonul care stimuleaza formarea masei musculare, are un varf al nivelului de secretie spre sfarsitul verii si scade iarna, spre primavara.
Exista si alte dovezi care vin sa sublinieze ideea ca este mai usor sa controlam pofta de mancare vara decat iarna. Unii dintre oameni se plang iarna de scadere de dispozitie, care pe plan organic se transpune intr-o reducere a nivelului serotoninei. Serotonina este un neurotransmitator, care atunci cand scade in creier sub un anumit nivel induce pe plan constient senzatia de foame si necesitatea de cautare si ingurgitare a hranei. Unii cercetatori chiar cred ca este o legatura directa intre obezitate si un nivel prea scazut de serotonina. Supraponderalii cu nivele scazute de serotonina au o nevoie compulsiva de a manca tot timpul, pentru ca atunci cand nivelul glicemiei este ridicat, creste si cel al serotoninei, ceea ce le confera senzatia de bine.
Dr. Albert Stunkard, profesor de psihiatrie la Universitatea Pennsylvania considera ca oamenii care se trezesc noaptea cu dorinta de necontrolat de a manca ceva, fac acest lucru pentru a creste nivelul serotoninei, reusind astfel sa doarma mai bine.
Deci, oamenii care se plang de stari depresive iarna ar trebui sa consume alimente bogate in carbohidrati pentru a se simti mai bine, iar concluzia finala este ca organismul uman raspunde diferit la acelasi program de antrenament si la aceeasi dieta, iarna in comparatie cu vara.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 42161 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii