Sunteti aici :: Slabire » "TRUCURI" ALIMENTARE PENTRU SLABIRE
"TRUCURI" ALIMENTARE PENTRU SLABIRE
De multe ducem lipsa, insa nu si de idei pentru diete de slabire. Orice revista ai deschide este apoape imposibil sa nu descoperi un regim "extraordinar", cu ajutorul caruia slabesti zeci de kilograme doar in cateva zile. Am inceput sa deschid cu teama chiar si revistele despre masini... daca la pagina 42 gasesc un regim de slabire? Oricum am da-o, pana la urma cheia scaderii in greutate consta in manipularea aportului caloric. Aceasta se bazeaza pe prima lege a termodinamicii; aduci in organism mai putine calorii decat consumi prin efort fizic, rezultatul este scaderea in greutate. Totusi problema nu este chiar atat de simpla, fiindca nu toate caloriile sunt "egale", pentru simplul fapt ca diferitele tipuri de alimente au efecte diferite in organism. Am sa aduc in discutie cateva probleme de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alcatuiti regimul alimentar.
Inlocuiti grasimile saturate cu grasimi nesaturate. Grasimile saturate (care se gasesc in principal in carne si produse de origine animala) au o multime de efecte negative asupra corpului nostru. Nu numai ca acestea cresc riscul aparitiei cancerului si bolilor cardiace, dar sunt depozitate la nivelul celulelor de unde sunt foarte greu mobilizate pentru a fi consumate ca substrat energetic. Grasimile nesaturate au din fericire efectul contrar. Ele mentin celulele active din punct de vedere metabolic si accelereaza procesele de ardere. Un tip anume de lipide nesaturate, cele numite acizi grasi omega 3 (care se gasesc in nuci, soia, somon si sardine) sunt in mod particular benefice pentru motivele enumerate anterior. De aceea este bine pentru sanatatea voastra sa evitati alimentele grase, in special carnea si sa optati pentru produse dietetice. In plus, consumati alimente considerate surse bogate de acizi grasi omega 3.
Cresteti aportul de fibre. Fibrele reprezinta unii dintre cei mai importanti nutrienti atunci cand vine vorba de scadere in greutate, datorita unor efecte pe care le vom discuta in continuare. In primul rand induc starea de satietate. Cu numai 14 grame de fibre veti obtine o reducere cu 10% a aportului energetic. Mai mult, fibrele formeaza un fel de gel in intestin care inglobeaza nutrientii pe care ii elimina fara a fi absorbiti. S-a aratat ca prin simpla dublare a cantitatii de fibre din dieta voastra veti reduce aportul caloric zilnic cu mai mult de 100 kcal! Eu cred ca este un aspect ce nu ar trebui neglijat. Obiectivul vostru ar trebui sa fie consumarea zilnica a 30 grame de fibre pe zi provenind din alimente bogare in fibre, cum ar fi produse din cereale integrale, legume si fructe. Daca din diverse motive nu puteti consuma atat de multe cereale, fructe si legume, atunci ar trebui sa recurgeti la un supliment nutritiv bogat in fibre.
Mentineti un aport optim de proteine. Sunt convins ca stiti faptul ca in timpul unui regim de slabire organismul consuma nu numai lipidele, dar si structurile proteice, cum ar fi proteinele din tesutul muscular. Muschii sunt structuri active metabolic, de aceea este foarte important sa fie protejati de la distrugere. Pierderea masei musculare va conduce la o incetinire a metabolismului si in cele din urma se ajunge la un platou in procesul de scadere in greutate. Pentru a contracara acest fenomen nedorit este nevoie sa mentineti un aport zilnic de proteine de minim 1,2-1,5 grame.
Consumati alimente ce contin cabohidrati complecsi. Alimentele foarte procesate, ce contin mai ales glucide simple reprezinta o problema pentru organism, deoarece cresc brusc nivelele plasmatice de insulina, fara a aduce un aport optim de nutrienti. Asemenea alimente ar trebui evitate, cu atat mai mult in timpul unui regim de slabire. Orientati-va catre fructe si legume, in special cele verzi, crude. In ceea ce priveste cerealele, orientati-va catre produse de panificatie integrale, adica cele care folosesc cerealele fara a elimina o parte din ele (painea alba este un exemplu negativ in acest sens). Carbohidratii complecsi au marele avantaj ca permit eliberarea glucozei in sange intr-o maniera controlata, ceea ce mentine stabil nivelul insulinei si astfel potentialul aparitiei depozitelor adipoase este mult redus.
Cresteti frecventa meselor. Una dintre cele mai grave greseli pe care puteti sa o faceti intr-o cura de slabire este sa sariti peste unele mese. Atunci cand exista perioade lungi de timp intre doua mese, in organism se inregistreaza modificari hormonale prin care se semnalizeaza foamea si se reduce rata metabolica. Strategia cea mai eficienta este sa evitati aceste perioade si sa va impartiti alimentele pe o zi in mai multe mese. In acest fel veti oferi in mod constant organismului surse de energie si veti evita raspunsul metabolic la infometare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 59188 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii