Sunteti aici :: Slabire » "TRUCURI" ALIMENTARE PENTRU SLABIRE
"TRUCURI" ALIMENTARE PENTRU SLABIRE
De multe ducem lipsa, insa nu si de idei pentru diete de slabire. Orice revista ai deschide este apoape imposibil sa nu descoperi un regim "extraordinar", cu ajutorul caruia slabesti zeci de kilograme doar in cateva zile. Am inceput sa deschid cu teama chiar si revistele despre masini... daca la pagina 42 gasesc un regim de slabire? Oricum am da-o, pana la urma cheia scaderii in greutate consta in manipularea aportului caloric. Aceasta se bazeaza pe prima lege a termodinamicii; aduci in organism mai putine calorii decat consumi prin efort fizic, rezultatul este scaderea in greutate. Totusi problema nu este chiar atat de simpla, fiindca nu toate caloriile sunt "egale", pentru simplul fapt ca diferitele tipuri de alimente au efecte diferite in organism. Am sa aduc in discutie cateva probleme de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alcatuiti regimul alimentar.
Inlocuiti grasimile saturate cu grasimi nesaturate. Grasimile saturate (care se gasesc in principal in carne si produse de origine animala) au o multime de efecte negative asupra corpului nostru. Nu numai ca acestea cresc riscul aparitiei cancerului si bolilor cardiace, dar sunt depozitate la nivelul celulelor de unde sunt foarte greu mobilizate pentru a fi consumate ca substrat energetic. Grasimile nesaturate au din fericire efectul contrar. Ele mentin celulele active din punct de vedere metabolic si accelereaza procesele de ardere. Un tip anume de lipide nesaturate, cele numite acizi grasi omega 3 (care se gasesc in nuci, soia, somon si sardine) sunt in mod particular benefice pentru motivele enumerate anterior. De aceea este bine pentru sanatatea voastra sa evitati alimentele grase, in special carnea si sa optati pentru produse dietetice. In plus, consumati alimente considerate surse bogate de acizi grasi omega 3.
Cresteti aportul de fibre. Fibrele reprezinta unii dintre cei mai importanti nutrienti atunci cand vine vorba de scadere in greutate, datorita unor efecte pe care le vom discuta in continuare. In primul rand induc starea de satietate. Cu numai 14 grame de fibre veti obtine o reducere cu 10% a aportului energetic. Mai mult, fibrele formeaza un fel de gel in intestin care inglobeaza nutrientii pe care ii elimina fara a fi absorbiti. S-a aratat ca prin simpla dublare a cantitatii de fibre din dieta voastra veti reduce aportul caloric zilnic cu mai mult de 100 kcal! Eu cred ca este un aspect ce nu ar trebui neglijat. Obiectivul vostru ar trebui sa fie consumarea zilnica a 30 grame de fibre pe zi provenind din alimente bogare in fibre, cum ar fi produse din cereale integrale, legume si fructe. Daca din diverse motive nu puteti consuma atat de multe cereale, fructe si legume, atunci ar trebui sa recurgeti la un supliment nutritiv bogat in fibre.
Mentineti un aport optim de proteine. Sunt convins ca stiti faptul ca in timpul unui regim de slabire organismul consuma nu numai lipidele, dar si structurile proteice, cum ar fi proteinele din tesutul muscular. Muschii sunt structuri active metabolic, de aceea este foarte important sa fie protejati de la distrugere. Pierderea masei musculare va conduce la o incetinire a metabolismului si in cele din urma se ajunge la un platou in procesul de scadere in greutate. Pentru a contracara acest fenomen nedorit este nevoie sa mentineti un aport zilnic de proteine de minim 1,2-1,5 grame.
Consumati alimente ce contin cabohidrati complecsi. Alimentele foarte procesate, ce contin mai ales glucide simple reprezinta o problema pentru organism, deoarece cresc brusc nivelele plasmatice de insulina, fara a aduce un aport optim de nutrienti. Asemenea alimente ar trebui evitate, cu atat mai mult in timpul unui regim de slabire. Orientati-va catre fructe si legume, in special cele verzi, crude. In ceea ce priveste cerealele, orientati-va catre produse de panificatie integrale, adica cele care folosesc cerealele fara a elimina o parte din ele (painea alba este un exemplu negativ in acest sens). Carbohidratii complecsi au marele avantaj ca permit eliberarea glucozei in sange intr-o maniera controlata, ceea ce mentine stabil nivelul insulinei si astfel potentialul aparitiei depozitelor adipoase este mult redus.
Cresteti frecventa meselor. Una dintre cele mai grave greseli pe care puteti sa o faceti intr-o cura de slabire este sa sariti peste unele mese. Atunci cand exista perioade lungi de timp intre doua mese, in organism se inregistreaza modificari hormonale prin care se semnalizeaza foamea si se reduce rata metabolica. Strategia cea mai eficienta este sa evitati aceste perioade si sa va impartiti alimentele pe o zi in mai multe mese. In acest fel veti oferi in mod constant organismului surse de energie si veti evita raspunsul metabolic la infometare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 60068 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii