Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam TE AMENINTA VREO BOALA?
PRAJITURA CU DOVLEAC (fara gluten)
10 ALIMENTE CARE ELIMINA STRESUL SI ANXIETATEA
OUL
Concurs Lysi octombrie 2012


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Metabolismul, motorul biochimic al organismului
Vitaminele
Exercitii pentru muschii cvadriceps 2
ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
CSID - Fructe de padure, prune uscate si mere autohtone pentru o imunitate de fier
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT

METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT


METABOLISMUL_MEU_EST_80749.jpgMetabolismul prea lent poate fi motivul pentru care o persoana nu poate sa scada in greutate. Totusi, metabolismul este de foarte multe ori neinteles si de aceea invinovatit prea des.


Metabolismul reprezinta conversia caloriilor in energie utilizabila.


Rata acestei conversii este numita in general metabolismul unei persoane. Este de inteles ca unele persoane sa aiba o rata de conversie mai rapida decat altele. De asemenea este de inteles ca aceia care nu convertesc rapid caloriile sunt mai predispusi sa le inmagazineze sub forma tesutului gras. In acest mecanism intervine "gena supravietuirii" care a permis omului sa supravietuiasca folosind energia inmagazinata astfel.


Inaintarea in varsta

Se spune foarte des ca oamenii au tendinta sa se ingrase pe masura ce imbatranesc nu pentru ca metabolismul ar incetini, ci pentru ca facem mai putina miscare si astfel "ardem" mai putine calorii.


Desi este adevarat ca unii dintre noi fac mai putina miscare pe masura ce inainteaza in varsta, cel mai probabil este vorba de o incetinire a metabolismului. Pe masura ce imbatranim pierdem masa musculara. Din moment ce muschii ard cele mai multe calorii, se pierd mai putine calorii la varste mai inaintate, chiar mentinand un nivel mediu de activitate fizica. Acesta este si motivul pentru care barbatii castiga mai putin in greutate decat femeile; au mai multa masa musculara de la inceput. Mai este de asmenea o incetinire a metabolismului, fiziologica, la nivel celular. Rata acestei incetiniri este de aproximativ 2% pe an iar efectele sale sunt accentuate de arderea mai putin eficienta a caloriilor la persoanele supraponderale (tesutul gras arde mai putine calorii decat tesutul muscular).


Functia tiroidei

Este posibil ca o persoana supraponderala sa aiba o tiroida cu functie redusa (hipotiroidism) care determina incetinirea ratei de conversie a caloriilor in energie utilizabila, deci incetinirea matabolismului.

Activitatea tiroidiana determina cat de mult colesterol este convertit in final la testosteron, estrogen si hormonul de stress, cortizolul. Toti acesti hormoni au o foarte mare importanta in reglarea metabolismului unei persoane.

Curele de slabire repetate cu privare importanta de calorii pot compromite productia de t3 si t4 si fiecare dieta succesiva poate accentua inhibitia activitatii metabolice/incetinirea metabolismului.

Medicamentele, stressul, tulburarile digestive, candida, consumul excesiv de zaharuri simple si carbohidrati rafinati (prajituri, gem, ciocolata), functia adrenergica compromisa prin folosirea stimulantilor, toate acestea pot afecta sanatatea tiroidei.

Steroizi anabolizanti-folosirea steroizilor anabolizanti pentru cresterea performantei sportive sau doar pentru a ajunge mai rapid la aspectul fizic dorit a crescut foarte mult in ultimele decenii. In afara efectelor dorite au fost descrise in literatura de specialitate mai multe efecte secundare: dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, ginecomastie (dezvoltarea nefiziologica a glandei mamare la barbat), virilizare, insuficienta renala. Cel mai proeminent effect a fost observat la nivelul glandei tiroide: reducerea nivelului globulinei care leaga tiroxina-o proteina foarte importanta in mentinerea nivelului optim al hormonilor tiroidieni in sange. Exista deci un real pericol daca se face abuz de aceste substante.

Medicul tau poate verifica functia tiroidei printr-o serie de teste simple, dar nu ar trebui efectuate decat dupa ce incerci sa iti modifici activitatea fizica si dieta.


Iata cum iti poti imbunatatii metabolismul


Exercitii aerobice

Cel putin 30 de minute de orice forma de exercitii aerobice (alergat pe distante lungi intr-un ritm moderat, sarit coarda) de 3 ori pe saptamana ard suficiente calorii pentru a putea scadea in greutate, in asociere cu o dieta buna. Ca si in cazul altor activitati, cu cat esti mai activ cu atat creste rata conversiei caloriilor si efectele asupra metabolismului sunt mai accentuate. Totusi nu incercati sa va dedicati la un program epuizant de exercitii aerobice. Au o mare valoare pentru accelerarea metabolismului, dar nu protejeaza masa musculara, si daca se pierde masa musculara metabolismul va incetini. Exercitiile aerobice reprezinta o parte din puzzle, dar pentru dezvoltarea masei musculare este nevoie de antrenament cu greutati (antrenament anaerobic).

Spre deosebite de exercitiile aerobice, in acest tip de antrenament metabolismul tau ramane accelerat pentru mai multe ore dupa ce ai iesit din sala. In plus, cu muschi mai dezvoltati o sa arzi mai multe calorii pe toata durata unei zile. Aceasta reprezinta o veritabila accelerare a metabolismului.


Mancarea potrivita

Consumul de carbohidrati complecsi continuti in cereale integrale si vegetale proaspete permite corpului sa arda caloriile intr-un mod mai eficient. Mancarurile indulcite, carbohidratii rafinati si grasimile saturate si hidrogenate au exact efectul opus. Zaharurile sunt mult mai usor de depozitat sub forma grasimii, decat carbohidratii complecsi.

Mancarea picanta pare sa accelereze metabolismul, ca si cafeina.


Mese mici si mai frecvente

Pentru inceput: nu sariti peste micul dejun.

Studiile arata ca mesele mai mici luate la 3-4 ore ajuta atat metabolismul cat si scaderea in greutate. Daca trec mai mult de 5 ore intre mese, metabolismul poate fi incetinit semnificativ deoarece organismul primeste semnalul de "lipsa" si incepe sa conserve caloriile in loc sa le consume. De asmenea un timp mai indelungat intre mese poate duce la alimentatie in exces. Nu uita sa te hidratezi corespunzator. Un adult are nevoie de minim 35 ml de apa/kgcorp.Este esential sa fii bine hidratat pentru a permite eliminarea toxinelor eliberate atunci cand sunt arse grasimile. Consumul inadecvat de apa poate fi un stress suplimentar asupra organismului ceea ce duce la o incetinire in plus a metabolismului.


Evitati stressul

Stressul poate contribui la cresterea in greutate prin eliberarea cortisolului care va determina incetinirea metabolismului. De asemenea cand suntem stresati mancam mai mult si de obicei ce nu trebuie: dulciuri.

Un studiu al Departamentului de Fiziologie si Biofizica din cadrul Centrului Medical Universitar din Georgetown a demonstrat pentru prima data in 2008 cum stressul cronic impreuna cu dieta dezechilibrata, pe calea neuropeptidului Y, amplifica si accelereaza instalarea obezitatii abdominale si a sindromului metabolic.

Invata sa faci fata stressului prin orice forma convenabila de relaxare zilnica. De exemplu multi dintre noi tind sa recurga deja la medicina naturista care ajuta foarte mult in protejarea organismului fata de stress. Posibilitatile sunt nenumarate, dar sunt de amintit remediile pe baza de hamei, trandafir sau menta.



Mihaela Paraschiv

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(4 Februarie 2010 20:46) Mihaela P. a spus

Uleiul esential de trandafir este folosit in aromaterapie: in aromatizatoare pentru efectul sau anxiolitic, iar in masaj pentru acelasi efect plus proprietatile
antiseptice.
Potentialul de a combate anxietatea a fost testat in comparatie cu diazepamul (Valium) iar efectele au fost foarte apropiate ca intensitate, dar cu o durata mai lunga de manifestare pentru cel al uleiului esential de trandafir.
http://www.naturalhealthweb.com/articles/TarahMichelleCech1.html

(7 Ianuarie 2010 00:32) mihaela v. a spus

mi-ar fi placut un comentariu mai amanntit despre acele remedii pe baza de hamei, trandafir sau menta, la care se face referire in finalul articolului.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii