Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SCADEREA IN GREUTATE IMBUNATATESTE CALITATEA VIETII SEXUALE
Ridicarea bratelor in lateral cu gantere, din stand
Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
CONCURSUL DA JOS BURTA, editia 2006


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Stretching - spate - exercitii set 4
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
POFTITI LA SLABIT! ELENA
PRIMAVARA SI TENUL
DONEAZA 50 DE CUVINTE ONLINE CA SA POTI ALEGE UN MEDIC BUN PENTRU TINE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » ANOREXIA NERVOASA

ANOREXIA NERVOASA


Anorexia nervoasa sau psihogena este denumirea unei afectiuni psihiatrice caracterizate prin masa corporala extrem de redusa, asociata cu frica obsesiva de a creste in greutate. Tulburarea comportamentului alimentar se caracterizeaza prin refuzul pacentului de a-si recunoaste boala, desi efectele ei sunt vizibile la nivelul intregului organism.


ANOREXIA_NERVOASA_20903.jpgBoala afecteaza de obicei, dar nu exclusiv, persoanele tinere, de sex feminin (in 90 % din cazuri). Acestea vor face orice sacrificiu pentru a-si putea controla greutatea si aportul alimentar, astfel incat sa nu se "ingrase". Pentru anorexici, oricat ar fi de slabi, orice crestere in greutate, oricat de mica, ii face sa simta ca s-au "ingrasat". Obsesia slabitului se accentueaza, la fel ca si aceea a evitarii totale a alimentelor bogate in calorii. Aversiunea fata de mancare este mai degraba mentala decat fizica, iar dorinta de evitare a alimentarii domina orice pofta sau durere provocata de foame. Pacientii isi controleaza greutatea prin infometare, exercitii fizice excesive, pastile de slabit, diuretice.


Toate acestea determina diverse consecinte la nivelul organismului, spre exemplu: amenoree (absenta menstruatiei), scaderea tensiunii arteriale si a frecventei pulsului, eroziuni ale smaltului dentar, disfunctii endocrine, osteoporoza si fracturi osoase. Concomitent cu acestea anorexia nervoasa are si efecte psihologice profunde. Relatiile personale se deterioreaza, determinand izolarea sociala si slabe perspective de angajare si de studii. In ciuda degradarii fizice evidente, pacientii neaga adesea boala de care sufera. Afectiunea e complexa, incluzand factori neurobiologici, psihologici si sociali si poate duce la deces in cazurile cele mai grave.

 

Cauze si factori de risc

Cauzele rezida intr-o combinatie de factori biologici, sociali, nutritionali si psihologici. Unii experti sunt de parere ca anorexia nervoasa are si o componenta genetica, intrucat boala apare mai frecvent in randul celor care au rude ce sufera de aceeasi problema. Dintre cei biologici, se pare ca la pacientii anorexici s-au observat nivele crescute de serotonina, un neurohormon implicat si in controlul anxietatii. Dintre cei sociali, cel mai important este promovarea femeii extrem de slabe ca pe un ideal de forma, fapt dovedit de incidenta mai mare a bolii in tarile occidentale fata de tarile care nu au "fobia" supraponderalitatii, sau de frecventa crescuta a anorexiei in randul dansatoarelor si fotomodelelor. Profilul psihologic al pacientilor este dominat de o perceptie negativa asupra imaginii proprii, de lipsa increderii si a respectului de sine. Pacientii sunt de obicei anxiosi, pesimisti, depresivi, perfectionisti, cu o tendinta marcata de a-si subestima calitatile si o preocupare exagerata pentru silueta si mentinerea greutatii.

 

Cum diagnosticam anorexia nervoasa?

Din pacate, nu exista teste diagnostice de laborator pentru diagnosticarea anorexiei psihogene. Diagnosticul este bazat pe o combinatie intre comportamentul alimentar si caracteristicile fizice ale pacientului si este de obicei pus de un medic psihiatru. Comportamentul alimentar include frica excesiva de a lua in greutate, chiar daca pacientul e subponderal, refuzul de a-si mentine o greutate normala pentru varsta si inaltimea lui, ca si o perceptie deformata asupra propriului corp (pacientul nu-si recunoaste boala). Caracteristicile fizice includ:

- indice de masa corporala sub limitele normale

- intarzierea cresterii (daca boala a debutat in perioada de crestere)

- tulburari endocrine: amenoree la femei, scaderea libidoului si impotenta la barbati

- bradicardie si hipotensiune arteriala, uneori aritmii

- hipotermie, senzatie permanenta de frig

- anemie si anomalii ale nivelelor de minerale si electroliti

- par subtire, fin si pufos (lanugo) crescut pe tot corpul

- piele uscata, unghii friabile

- eroziuni ale smaltului dentar

- osteoporoza, cracmente osoase

- constipatie

- edeme periferice

- extremitati reci, cu parestezii (furnicaturi)

- fatigabilitate extrema

- deficit de concentrare si memorie

Asadar, trebuie testate nivelurile de electoliti din sange, hemoleucograma, functia hepatica. De asemenea se efectueaza o electrocardiograma. Cu toate astea, diagnosticul de anorexie psihogena nu poate fi pus pana nu sunt excluse alte cauze de pierdere ponderala: boli digestive, metabolice, neoplazii.

 

Vindecarea

Refacerea nu presupune numai cresterea in greutate, desi aceasta este prima linie de tratament. Cea mai mare provocare pentru medic este sa convinga pacientul ca are o tulburare de comportament alimentar. Restabilirea unei greutati normale prin alimentatie adecvata si psihoterapie este esentiala pentru cresterea increderii in propria persoana. Anorexia nervoasa este poate afectiunea psihiatrica ce beneficiaza cel mai putin de tratament medicamentos. S-au incercat tratamente cu antidepresive, in special cu Prozac, un inhibitor de serotonina, datorita rolului presupus al acestei substante in patogenia anorexiei. Din pacate rezultatele nu sunt spectaculoase. Pacientii necesita insa suplimente de minerale, aportul medicamentos de zinc fiind initiat de rutina. Alte substante necesare sunt potasiul, calciul si fierul, ca si un complex de vitamine A, B, D si E. Pacientii cu malnutritie severa necesita hranirea prin perfuzii. In cazurile extreme poate fi necesara spitalizarea de urgenta: in caz de aritmii severe, deficit marcat de potasiu, status mental alterat, tendinte suicidare, emaciere, esec al tratamentului. Urmatorul pas este consilierea psihologica, care poate dura luni sau ani, dar este esentiala pentru ca pacientul sa-si constientizeze si imbunatateasca imaginea despre propriul trup.


Cu toate acestea, chiar si dupa un oarecare castig in greutate, pacientii cu anorexie nervoasa au un risc crescut de recaderi. Aceasta se datoreaza in parte si familiei sau celor din jur, care admira persoanele slabe sau refuza la randul lor sa accepte boala pacientului. De aceea psihoterapia trebuie sa vizeze comunicarea intre psihoterapeut, pacient si familia acestuia. Deoarece anorexia nervoasa este o boala cronica complexa, tratamentul trebuie realizat de personal medical cu experienta in cazuri de tulburari alimentare, in stransa legatura cu un psihoterapeut care cunoaste dezvoltarea psihologica normala a adolescentului.

 

Statisticile arata ca 10 % din cazurile de anorexie nervoasa duc la moartea pacientului, iar incidenta bolii e in continua crestere. Poate ca cea mai buna terapie este preventia bolii, prin insusirea unor obiceiuri alimentare sanatoase inca din copilarie, alaturi de formarea unei imagini realiste asupra propriului trup. Nu va lasati prinsi in plasa valorilor culturale care pun pret pe "normele" fizice silfide. Si asigurati-va ca atat voi cat si copiii vostri ati inteles cat de amenintatoare poate fi anorexia nervoasa si cat de dramatice consecintele ei.



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii