Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PAR SANATOS IN SEZONUL RECE
Flexii inverse
CAND UITI DE CE NU-TI MERGE BINE
PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole LUPTA CU KILOGRAMELE IN PLUS
FAZELE INTRARII IN FORMA
Stretching - antebrate - exercitii set 2
IG MIC
Adductia picioarelor la aparat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » TRUCURI PENTRU A SLABI SANATOS

TRUCURI PENTRU A SLABI SANATOS


TRUCURI_PENTRU_A_SLA_45042.jpgDieta reprezinta in acest moment singurul remediu impotriva surplusului de kilograme. Exista si adjuvante farmacologice care faciliteaza diminuarea rezervelor, dar ele actioneaza pe un sector restrans: fie scad absortia de grasimi din intestin, fie diminueaza foamea, fie tin stomacul plin mai mult timp sau grabesc tranzitul intestinal si faciliteaza eliminarea lichidelor. Insa eficienta lor este anulata daca nu sunt combinate cu dieta. Cura de slabire nu este o modalitate de a ne testa vointa, iar nerespectarea ei nu trebuie sa ne incarce de sentimente de vinovatie, lipsa de incredere in fortele proprii sau sa ne conduca la vechile obiceiuri alimentare.


De ce dietele dau gres?
Putini stiu ca slabitul prin diete restrictive si de scurta durata produc un dezechilibru major al metabolismului. Acestea sunt valabile pe perioade scurte si au ca mecanism final tot scaderea aportului caloric deoarece ceea ce este ingerat este banal, ne confruntam cu imposibilitatea de a manca anumite alimente fara altele sau chiar disparitia completa a poftei de mancare.

Corpul nostru are ca resurse 125.000 de calorii stocate in rezervele adipoase (80-85%), sange, ficat, muschi. Acest depozit asigura o supravietuire de 40 de zile fara nici un aport alimentar. Organismul in tot acest timp pierde mai intai apa, masa musculara si abia la final grasimea. Acesta este si motivul pentru care slabitul prin metode extreme are loc prin deshidratare si topirea muschilor. In conditiile unei diete hipocalorice (slaba in calorii) respectata de-a lungul a catorva luni, grasimea se pierde progresiv necesitand o economie de 7000 kcal. Cum restrictia zilnica nu poate fi mai mare de 500 - 800 calorii se va pierde in mod corect 1 kg la 7-10 zile.

Orice dieta este perceputa de organism ca o amenintare, care daca are caracter repetitiv declanseaza un mecanism de aparare pentru supravietuire: astfel cu cat il alimentam mai putin cu atat corpul se obisnuieste sa consume mai putin si in consecinta nu vom mai slabi nici cu o dieta extrem de stricta, 700-800 calorii/zi. In concluzie, pierdem eficient din grasime mai mult cu dieta saraca in calorii decat prin infometare. Dupa cure de slabire repetate aportul de grasime din corp creste, desi numarul de kilograme de pe cantar ramane constant.


Usor de slabit, greu de mentinut.
Lobul temporal al creierului detine memoria si proiectia imaginii corporale. Aici este localizat si sediul receptionarii impulsurilor vizuale, auditive si tactile ce asigura perceptia propriei persoane. Acest tip de memorie are o perioada de latenta de trei luni.

Avantajul consta in posibilitatea de a varia de la forma ideala, fara a exista repercursiuni. Se intampla acest lucru deoarece dupa ce ne-am satisfacut poftele organismul isi regleaza metabolismul astfel incat adoptarea regimului alimentar obisnuit sa conduca la pierderea kilogramelor acumulate. Acest aspect este valabil si in sens invers: daca slabim din cauza stresului, corpul nostru va sti cum sa-si revina la greutatea initiala.

Dezavantajul apare atunci cand dorim sa schimbam o greutate pe care o avem de mult timp si pe care creierul nostru a perceput-o ca fiind de referinta. Asadar, avem nevoie de trei luni de mentinere constanta a noii greutati pentru a putea fi imprimata ca noua imagine de referinta. Orice kilogram in plus trebuie indepartat inainte ca noua imagine corporala sa fie integrata.


Sportul slabeste cand e facut fara efort.
Exercitiul fizic este unica modalitate de a impiedica scaderea metabolismului ce apare inevitabil in orice dieta. Secretul consta in a nu ne apuca de sport in acelasi moment cu dieta deoarece pofta de mancare va fi si mai greu de controlat, iar masa musculara va cantari si mai mult. Sportul este esential in etapa de mentinere dupa dieta pentru ca trecerea treptata de la o dieta hipocalorica la una normocalorica aduce un aport de calorii care este de dorit a fi eliminat prin miscare fizica.

Activitatea fizica invata corpul nostru sa arda mai repede caloriile pe care le primeste in timpul mesei. In plus, cu ajutorul exercitiilor fizice se poate reduce aceasta memorie de la trei la doua luni, sportul ajutand la refacerea imaginii corporale din creier.


Misiunea de a slabi la femei e mai dificila.
Ajunse la pubertate, femeile detin un numar total de celule grase de doua ori mai mare decat la barbati. Volumul acestora difera din punct de vedere al genului: la barbati sunt mai mari cele din zona umerilor (adipocitele deltoidiene si scapulare), iar la femei cele din zona soldurilor (adipocite pelviene si crurale). Acest lucru explica de ce la femei grasimea se depune preponderent pe coapse si fund in timp ce la barbati pe burta si pe torace.

In perioada fertila, estrogenii depun la femei grasimea in partea inferioara a corpului (pe fund, coapse, solduri, gambe). Este vorba despre obezitatea ginoida, cu masa adipoasa mare, determinata de alimentatie dezechilibrata (nu neaparat multa, dar dezechilibrata), asociata cel mult cu varice si dureri articulare, rezistenta la tratament dietetic, inregistrandu-se recidive. Peste aceasta grasime ginoida se depune grasimea alimentara dand nastere la celulita. Grasimea alimentara dispare prin slabit, insa cea de tip ginoid poate fi eliminata doar pe cale chirurgicala.

De asemenea, pentru ca rata metabolismului bazal este crescuta, iar apetitul si aportul de calorii se intensifica, nu este recomandat sa incepem o cura de slabire cu doua saptamani inainte de ciclul menstrual. Daca ne aflam deja la dieta, trebuie sa ne asteptam ca in aceasta perioada scaderea ponderata sa fie incetinita.


Totul vine din copilarie
. Predispozitia la obezitate se datoreaza unei dereglari innascute a centrului foamei si satietatii, fie datorita unui numar mare de adipocite prezente la nastere. Insa si influenta mediului isi pune amprenta, numarul de adipocite multiplicandu-se pana la pubertate. Celulele grase nu mor si nu imbatranesc niciodata, numarul lor ramanand constant pe toata perioada vietii adultului.

Concluzionand, este de dorit sa nu ne "programam ca incepem" o dieta deoarece acest lucru implica si faptul ca ea trebuie finalizata. Este vorba de decizia de a adopa un mod de alimentatie sanatos si echilibrat pe viata. Nu trebuie sa renuntam la toate placerile noastre ci este de preferat sa facem alegerile corecte.

 

Sursa: Bilic Mihaela. (2007). Traiesc, deci ma abtin. Coreus Publishing: Bucuresti



Codruta Mihalcea

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii