Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
Yohimbe
6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN
MEDICAMENTELE IN LUPTA CU OBEZITATEA
DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Oana Iaru
PIROSTRIA: PENTRU ELE - VIS, PENTRU EI - COSMAR
Stretching - umeri - exercitii set 1
SANI FRUMOSI SI SANATOSI, GHID PE VARSTE
CALCULATOR - PIERDERE DE APA IN TIMPUL EFORTULUI FIZIC
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » CINE TE AJUTA SA SLABESTI?

CINE TE AJUTA SA SLABESTI?


CINE_TE_AJUTA_SA_SLA_40518.jpgCele mai multe cazuri de exces ponderal (inclusiv obezitate) sunt provocate de dezechilibrul intre aportul energetic (respectiv hrana) si consumul caloric (efort fizic), fara insa a exista o boala de fond, in special o problema endocrina (in ciuda faptului ca multi pacienti au impresia ca "sufera cu glanda"). Doar un mic procent dintre pacientii obezi au un substrat patologic care a condus la excesul de greutate. Cei mai multi supraponderali sunt produsul unui stil de viata defectuos, marcat de o alimentatie incorecta si excesiva, precum si de lipsa activitatii fizice.

Medicul de familie

In mod normal, orice medic de familie ar trebui sa poata rezolva un caz de obezitate. In curricula de pegatire a medicilor de familie exista si capitolul "obezitate". Din pacate, prea putini medici de familie aprofundeaza abordarea practica a acestei probleme. Principiile de baza le stiu aproape toti pacientii. Ei au nevoie de solutii concrete, iar medicii de familie, fara a generaliza, nu au nici timpul, nici rabdarea si de multe ori nici priceperea de a concepe un program de scadere in greutate.

Endocrinologul

Traditional, persoanele cu obezitate sunt indrumate catre medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai in masura sa faca diferenta intre obezitatea de aport si o eventuala problema hormonala care a condus la excesul ponderal. In aceasta a doua situatie, endocrinologul are pregatirea mecesara pentru a prescrie si urmari un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar si sedentarism nu pun probleme endocrinologului si poate ca de aceea exista o tendinta de a fi vazute ca "banale" (din nou, fara a generaliza). De multe ori, pacientul pleaca acasa cu o hartie pe care sunt tiparite cateva principii generale privind un stil de viata sanatos, ceea ce nu reprezinta o rezolvare a problemei, deoarece oamenii simt nevoia unei solutii concrete, care in timp sa le rezolve problema cu greutatea si concomitent sa conduca la modificarea stilului de viata.


Medicul specialist in diabet, nutritie, boli metabolice

Acest specialist este numit in Romania "medic nutritionist" si are pe deplin pregatirea necesara pentru a trata un pacient cu exces ponderal. In cele mai multe situatii ei sunt ocupati cu cazuri mult mai solicitante - pacienti bolnavi de diabet zaharat, diverse boli metabolice.


Medicul sportiv

In lumea sportului, in special in cazul anumitor ramuri sportive, exista o legatura foarte stransa intre greutate si performanta, asa ca medicul specialist in medicina sportiva are pregatirea necesara pentru a gestiona cazurile in care se impune scaderea in greutate. Mai mult decat a recomanda un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizica a pacientilor la care efortul fizic ar putea fi contraindicat.


Nutritionistul

In alte tari, nutritionistii reprezinta o categorie profesionala de sine statatoare, formati prin studii universitare, fara a fi neaparat medici la baza (insa studiile lor se suprapun intr-o oarecare masura, cu cele ale medicilor). De asemenea, exista posibilitatea de specializare in nutritie prin programe speciale postuniversitare. O categorie aparte o reprezinta nutritia sportiva, care se adreseaza in mod particular sportivilor de performanta. In Romania, profesia de "nutritionist" nu exista in nomenclatorul profesiilor, ceea ce lasa cale libera oricui sa se autointituleze astfel, chiar daca nu are niciun fel de pregatire de specialitate. Consider ca cea mai mare parte din vina pentru aceasta situatie revine mass mediei, care nu de putine ori a promovat "personaje" fara nicio pregatire, dar care s-au autopromovat ca nutritionisti, cu tupeul specific impostorilor.

In mod normal, nutritionistul (ca profesionist acreditat de catre un organism international) este profesionistul cel mai in masura sa analizeze alimentatia unei persoane si sa faca recomandari adecvate. El va face urmarirea pe termen lung a regimului alimentar recomandat si, in colaborare cu alti profesionisti (antrenor, psiholog, medici de alte specialitati) va rezolva problemele de greutate ale pacientilor sai, oferindu-le si educatia nutritionala pentru un stil de viata sanatos.


Psihologul

Psihologul reprezinta o componenta extrem de importanta a echipei care trebuie sa se ocupe de o persoana supraponderala, insa de multe ajutorul lui deosebit de pretios este neglijat sau neacceptat de catre pacient. In multe situatii, psihologul are cea mai importanta misiune in lupta cu kilogramele - degeaba stabileste nutritionistul o dieta si antrenorul un program de antrenament, daca pacientul nu este pregatit la nivel psihic sa le accepte si sa le aplice. Multe obezi ajung in aceasta situatie pentru ca se folosesc de mancatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrari din viata lor. Psihologul, in special cel cu pregatire si experienta in consilierea pacientilor cu tulburari ale alimentatiei, ii pot ajuta pe acestia sa isi depaseasca blocajele si ii invata sa isi stapaneasca emotiile negative aflate in relatie cu mancatul (si aversiunea pentru miscare).


Antrenorul de fitness, aerobic, TaeBo, Pilates etc.

Antrenorul este o un element foarte important in "ecuatia" scaderii in greutate, acoperind partea de efort fizic, componenta esentiala si absolut necesara nu numai pentru slabire, dar si pentru mentinerea starii de sanatate. Antrenorul are pregatirea necesara pentru a conduce pacientul printr-un program de antrenament adaptat la necesitati si posibilitati. Unii antrenori au si notiuni de nutritie, insa este de preferat sa colaboreze cu specialistul nutritionist, lasandu-i acestuia in grija alimentatia pacientului.


Altii (consultanti si consilieri in nutritie)

De cele mai multe ori, sub aceasta denumire se ascund persoane fara niciun fel de studii de specialitate, profitand de lipsa de informare a publicului. Fie ca fac parte din retele de distributie a unor suplimente nutritive, fie ca si-au construit o imagine de guru profitand de naivitatea oamenilor, in cele mai multe cazuri acestia nu reprezinta surse de informare demne de a fi luate in seama si cu atat mai putin nu sunt specialisti carora ar trebui sa li se adreseze cei care au nevoie de consiliere in nutritie si scadere in greutate.



Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 9 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(2 Ianuarie 2014 14:56) norica a spus

Buna ziua d-na doctor,as vrea sa va cer o sugestie in legatura cu o prietena de a mea care are cam 180 kg,50 ani si are probleme grave de sanatate .Incearca sa slabeasca dar nu reuseste. As vrea sa va intreb daca in Romania avem vreun centru pentru slabit,unde sa te internezi,si sa nu fie prea scump. Ajutati-ma ,va rog. Multumesc.

(9 August 2010 23:47) ioana mihai a spus

buna ziu dr .as dori si eu sa slabesc am 20 de ani si 80de kg cum sa luam legatura, va las emailu meu ioana. *** ,sunt din bucuresti astept ras, va multumesc.

(19 Septembrie 2009 22:53) popescu andra a spus

buna ,as vrea si eu sa slabesc...am inaltimea 1.65 si 56 kg.si as vrea intr-o perioada cat mai scurta sa dau jos macar cateva kg(cu toate ca as vrea vreo8 sau 9)...va rog,spuneti-mi ce pot face.va multumesc

(28 August 2009 13:16) melinte karla a spus

va las si id u meu ca sa mi ziceti ce trebuie sa fac
id u meu :karlamariamelinte

(28 August 2009 13:13) melinte karla a spus

buna ma numesc karla sunnt din campulung moldovenesc si am nevoie de ajutor spune t i mi ce tr ebuie sa fac ca sa nu mai sunci pe mine sa nu mai fiu grasa am 39 de kilograame si vreau sa am un abdomen cum trebuie si sa nu m ai am burta ajutati ma va rog chiar imi doresc asta

(22 Iulie 2009 16:15) Serban Damian a spus

Draga Mara,
Poti sa iei Reductil in aceasta situatie, desi la greutatea pe care o ai consider ca nu era absolut necesar. In acest moment, mult mai important ar fi fost sa incepi sa faci mai multa miscare, pentru ca dieta nu o poti reduce la nesfarsit.
Daca vrei sa stam de vorba, vino la o consultatie.

(21 Iulie 2009 17:20) Mara a spus

Aveti dreptate. Cunosc pe cineva care a luat superslim si a slabit insa pretul pe care il plateste acum este scump , are rinichii afectati si sta mai mult prin spital .
As vrea sa stiu si eu daca Reductilul pe care m-i l-a prescris medicul endocrinolog ma poate afecta in vreun fel mai ales ca am un chist ovarian foarte mare pe care il tratez de 5 luni in urmatorul mod : primele 3 luni am luat Duphaston iar acum m-i sa prescris de 2 luni Microgynon , medicamente care ingrasa . Am avut in luna octombrie anul trecut 80 kg la o inaltime de 1,53 m si fiind hipertensiva neputand sa iau medicamente mi-am facut singura o dieta hipocalorica de care m-am tinut cu disperare.
Precizez ca acum este a doua luna in care mi-a fost prescris Reductilul pentru ca desi tin dieta hipocalorica nu am reusit sa mai slabesc din cauza medicatiei pentru HTA si ovare polichistice . De 3 luni ma mentin la 58 kg.

(23 Iunie 2009 19:48) Iulia a spus

Excelent! Atentie la "Altii"... e foarte important :D

(23 Iunie 2009 16:48) Mircea a spus

Aveti foarte mare dreptate!
Trebuie sa fii nebun ca sa te lasi pe mainile unuia care nu are nicio pregatire si face dupa ureche sau asa cum a visat el peste noapte.
Bun articolul!







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii