Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Abductia piciorului la aparat (din pozitia stand in picioare)
TIROIDA IN CULTURISM
YOGILATES, O COMBINATIE INTRE YOGA SI PILATES
TRUCURI PENTRU A SLABI SANATOS
SUCURILE SI OBEZITATEA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE
CONCURS!
LEGATURA DINTRE BOLI SI VIATA INTRAUTERINA
ARDE GRASIMEA EFICIENT
KICKBOXING IN APA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » TRAIM PENTRU A MANCA SAU MANCAM PENTRU A TRAI?

TRAIM PENTRU A MANCA SAU MANCAM PENTRU A TRAI?


TRAIM_PENTRU_A_MANCA_40304.jpgUna din cele mai importante surse ale supraponderalitatii este alimentatia inadecvata ce are la origine aspecte, impulsuri emotionale. Aparent, aceasta tinde a se caracteriza printr-o hranire fara motive evidente precum "Intotdeauna am crezut ca imi place mancarea si am avut probleme in a da jos din greutate insa doar pentru ca eram lacom(a), pofticio(a)s(a)."

Contrar acestor asteptari, ea poate lua forme si semnificatii multiple precum cea a unei recompense in urma unei activitati sau poate reprezenta modalitatea de a evada din calea stresului, singuratatii ce conduc la puternice sentimente de culpabilitate, frustrare, anxietate, depresie. Iar daca noi nu ne apreciem, nu putem sa le cerem celor din jurul nostru sa o faca. In acest context viata insasi devine o lupta permanenta urand, iubind, fiind obsedati de mancare.


Multe persoane se intreaba cum pot isi pot da seama de faptul ca mananca excesiv, fiind dependenti emotional de alimente. Acest lucru poate fi usor identificat deoarece exista simptoame specifice si semne care pot fi cautate chiar de noi insine. Un factor ce contribuie la renuntarea la un astfel de regim alimentar este acumularea de informatii adecvate privind acest fenomen avand ca scop constientizarea semnificatiilor profunde ale acestor comportamente disfunctionale. Ceea ce ingreuneaza acest proces de control al cantitatii si componentelor alimentare este faptul ca spre deosebire de celelalte "vicii" care la un moment dat renunti pur si simplu, acest lucru nu este posibil in cazul nutritiei avand rol esential in supravietuire. Un aport semnificativ este adus si de atitudinea celor din jur care daca ne vor sabota eforturile tachinandu-ne exact cu sortimentele de mancare la care trebuie sa renuntam nu ne sunt de mare folos. Avem nevoie de parteneri loiali pentru a reusi.

Daca una din urmatoarele afirmatii ti se potrivesc atunci se pare ca te confrunti cu un mancat de tip emotional ce poate culmina cu o tulburare bulimica. In caz contrar insa, aceste situatii relateaza faptul ca experimentezi o simpla foame biologica.

1. Foamea apare deodata.

De regula, foamea fizica se instaleaza treptat comparativ cu cea cauzata de mancatul emotional care de cele mai multe ori survine brusc.

2. Tanjitul pentru anumite feluri de mancare

Pofta pentru feluri specifice de mancare, de obicei nesanatoase este un semn al mancatului de factura emotionala. De cele mai multe ori oamenilor le place cursa, fuga pe care o urmeaza cu scopul de a-si satisface propriile pofte. Tocmai aceasta alergatura satisface foamea emotionala.


3. Foamea are caracter urgent - persoanele fiind dispuse sa faca orice: abatandu-se de la sarcini, urcandu-se tarziu in masina sau chiar luand din portiile celor din jurul meu.

Foamea ca si trebuinta bazala, exceptand cazul in care nu ai mancat demult timp, este de obicei destul de rabdatoare. Te asteapta pentru procurarea hranei. Acest lucru nu este insa valabil pentru foamea de factura emotionala care va cere sa fie indestulata imediat. Cateodata esti tentat de ceva si te decizi sa il mananci pentru a nu te mai confrunta cu aceasta "ispita", insa totdeauna vei gasi imediat altceva care te va tenta, fiind un cerc vicios din care nu poti iesi.

4. Nemancatul este deseori asociat cu o emotie suparatoare.

Daca derulezi evenimentele cu cateva zile sau ore vei gasi de cele mai multe ori un eveniment suparator care a declansat acest impuls. Este situatia cand te simti suparat ori te confrunti cu un esec sau te apropii prea mult de o persoana si consumi fara sa te opresti dulciuri. Foamea care este asociata cu o emotie negativa sau situatie suparatoare este cu siguranta o foame emotionala tinand cont de faptul ca cea fizica nu este declansata de emotii, impulsuri, stari afective. Practic aceasta este ultima manifestare a unui lant de evenimente. Dietele ajuta insa nu au nici o legatura cu problemele emotionale ce trebuie rezolvate. Scopul mancatului obsesiv este de a bloca sau obstructiona aceste emotii.

5. Obiceiurile in ceea ce priveste hrana presupun o alimentare inconstienta.

Un exemplu elocvent in acest sens ar fi ca dintr-o data mananci inghetata si intreg recipientul este golit rapid. Atunci cand mancam pentru a supravietui, cu scopul de a lua aportul de vitamine si energie, suntem pe deplin constienti de ceea ce facem. Insa daca te surprinzi pe tine insuti mancand fara motiv, atunci este cel mai probabil ca ai acest comportament din motive afective.

6. Nu ma alimentez pentru a ma simti satul ci doresc sa simt cat mai intens aroma hranei.

Foamea ca cerinta bazala nu trebuie sa fie excesiva pentru a fi indeplinita. Foamea emotionala insa cere tot mai multa hrana pentru a fi satisfacuta.


7. Foamea de tip emotional nu este localizata in stomac.

Macar o data ne-am surprins pe noi insine simtind gustul unui fel de mancare in gura sau neputandu-ne stapani gandul la mancare. Fiindu-ti foame in acest fel este un indicator al foamei emotionale care se concentreaza pe gusturi cat mai variate si texturi specifice.

8. Dupa ce imi potolesc foamea deseori sunt coplesit de un sentiment de vina sau regret.

Hranindu-ti corpul cu ceea ce are nevoie nu este un aspect de care sa ne simtim vinovati. In cazul in care te simti culpabil dupa ce mananci, este posibil pentru ca o parte din tine constientizeaza ca nu mananci doar pentru a-ti satisface foamea fizica. Acest lucru se produce de cele mai multe ori pe ascuns, fiind singuri, departe de ochii celorlalti, ascunzand ambalajele.


Asadar, primii pasi in a incerca sa depasim aceste impedimente este acela de a recunoaste ca ne confruntam cu o problema si sa o definim in mod corect. Este necesar acest lucru deoarece o definire corecta a acesteia, in cazul nostru o dependenta emotionala de mancare, atrage dupa sine o solutionare corecta. Recunoasterea faptului ca ne confruntam cu o problema, sinceritatea deci, induce determinare si entuziasm in a ne aventura in programe complexe, personalizate care ne vor ajuta sa triumfam asupra ceea ce ne supara poate de ani de zile.



Codruta Mihalcea

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(28 Iulie 2009 23:28) Tania Teaca a spus

E interesant articolul pentru ca abordeaza o tema de actualitate. Cred ca sunt din ce in ce mai multe persoane afectate de foamea emotionala, persoane care ar fi bine sa constientizeze problema cu care se confrunta. E un prim pas in a incepe sa faca ceva cu scopul de a-si schimba comportamentul alimentar, si viata, in general. Te felicit, Codruta, pentru articolul acesta. Iti doresc mult succes in demersul tau profesional, si nu numai.
Te pu, Tania

(28 Iulie 2009 22:17) Alexandru a spus

Acest articol observ a se regasi in categoria 'slabire. Si asta in timp ce totusi exista o a 2-a categorie de persoane care se confrunta cu problema ingrasarii. Astept cu interes sfaturi si recomandari si pentru cea de-a doua categorie.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii