Sunteti aici :: Nutritie » SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE
SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE
In ultima perioada, mass media romaneasca a adus in atentia publicului destul de frecvent cuvintele "culturism", "suplimente nutritive", "steroizi" si "doping", de cele mai multe ori in acelasi context si din pacate, dovedind o foarte superficiala cunoastere si intelegere a problemelor. Dopingul este intr-adevar o mare problema in sport, dar nu despre acest aspect doresc sa vorbesc in acest articol, ci despre nedorita confuzie ce se face intre suplimentele nutritive si steroizii anabolizanti, precum si alte substante interzise in sport.
Daca in cazul unui reporter, care scrie si despre masini, fotbal, violuri si orice altceva, putem sa spunem ca este incompetent fiindca nu se documenteaza inainte de a face afirmatii aiuristice despre suplimente, steroizi si culturism, am avut surpriza neplacuta sa constat aceasta confuzie in cazul unor oameni de la care ar trebui sa avem pretentii. Ce sa cerem atunci cuiva care nu are nici o tangenta cu sportul si care vazandu-si copilul/nepotul/colegul/prietenul ca foloseste un concentrat proteic, spre exemplu, il priveste si il trateaza ca pe cineva care se dopeaza si incepe sa-i dea sfaturi legate de potenta, transformarea muschilor in grasime dupa ce se lasa de sport si alte aberatii de genul acesta...
Haideti sa lamurim ce sunt aceste suplimente nutritive! Sunt convins ca voi, cititorii nostri cunoasteti aceste aspecte, dar poate ca nu strica sa aveti cateva date in plus cu ajutorul carora sa combateti ideile preconcepute sau "prost-concepute" ale unora, de care s-ar putea sa va loviti candva. In primul rand trebuie sa stiti ca exista un cadru legislativ care coordoneaza activitatea de productie, import si comercializare a suplimentelor nutritive si acesta este Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 282 din 11.05.2001.
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro- si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit.
Categoriile de suplimente nutritive aprobate prin acest ordin de catre Ministerul Sanatatii vi le prezentam in tabelul 1. Acestea, indiferent daca sunt produse in tara sau aduse din import, pot fi comercializate pentru consumul uman, numai dupa ce sunt avizate de catre MSF, prin Directia generala de sanatate publica. Aceasta avizare are drept scop "asigurarea protectiei sanatatii populatiei prin desfacerea pe piata a unor produse care intrunesc caracteristicile privind calitatea si siguranta acestora", dupa cum se precizeaza normele stipulate de Ordinul 282.
Asadar, este bine ca atunci cand cumparati un supliment nutritiv sa verificati daca are inscris pe el avizul MSF. In plus, orice supliment ar trebui sa aiba pe eticheta:
- denumirea suplimentului si a substantei/substantelor active din punct de vedere nutritional sau metabolic;
- informatiile necesare pentru consumul corect al suplimentului nutritiv;
- o invitatie de a parcurge cu atentie informatiile inscrise pe ambalaj sau in prospect, referitoare la compozitie, modul de administrare, termenul de valabilitate, conditiile de pastrare;
- atentionarea ca produsele fac parte din categoria suplimentelor nutritive.
Ca un principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de adminstrare si indicatiile lui), iar beneficiile lui pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.
In contrast cu suplimentele nutritive exista substantele interzise in sport, considerate substante dopante. Utilizarea acestora este reglementata prin Ordinul nr.199 din 16.12.2003, "Masuri de prevenire, control si reprimare a folosirii substantelor interzise si a metodelor neregulamentare destinate sa mareasca in mod artificial capacitatea fizica a sportivilor sau sa modifice rezultatele competitiilor", emis de Agentia Nationala pentru Sport. In tabelul 2 sunt enumerate principalele clase de substante interzise, cu cateva exemple la fiecare categorie. Acestea sunt in marea majoritate medicamente utilizate in terapie si se folosesc numai cu recomandare medicala si numai in cazul unor afectiuni, sub urmarire de specialitate si in doze stabilite de medic.
Este foarte grava confuzia intre suplimentele nutritive si substantele interzise in sport, denota ignoranta si consider ca singura metoda de a rezolva aceasta problema este informarea corecta a publicului.
In ceea ce priveste suplimentele nutritive, desi acestea se pot procura de la magazin sau sali de fitness fara nici un fel de problema, este bine sa va informati inainte de a le folosi, sa intrebati pe cei care pot oferi informatii coerente si reale sau cel putin sa respectati indicatiile de utilizare oferite de producator..
Tabelul 1
SUPLIMENTE NUTRITIVE
1. Vitamine si elemente minerale in cantitati care pe unitatea de consum (tableta, capsula, drajeu, lingurita etc.) nu depasesc de 3 ori dozele fiziologice zilnice recomandate pentru o persoana in cazul vitaminelor hidrosolubile si de 1,5 ori in cazul vitaminelor liposolubile si al elementelor minerale.
2. Proteine pure sau sub forma de concentrate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora.
3. Uleiuri alimentare considerate dietetice (de exemplu: uleiuri din germeni de seminte de cereale, uleiuri din ficat de peste) si acizi grasi polinesaturati esentiali
4. Fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi
5. Fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi
6. Lapte pentru copii, indiferent de varsta de administrare, dar fara indicatii terapeutice
7. Produse pentru copii: lapte cu cereale si/sau fructe
8. Indulcitori sintetici alimentari
9. Produse pentru slabit si pentru mentinerea greutatii corporale, fara indicatii terapeutice
10. Produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente functionale care regleaza flora microbiana intestinala
11. Produse pentru sportivi care contin vitamine, elemente minerale, proteine, hidrolizate proteice, aminoacizi, glucide usor asimilabile, acizi grasi esentiali si alti nutrienti cu rol in sustinerea efortului sportiv, in refacerea postefort, in dezvoltarea si mentinerea masei musculare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 67157 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022
Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022
Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Ceva efecte secundare ai avut cu produsul Vigrax? Ma bate gandul si pe mine sa incerc macar o cutie din suplimentul asta, pentru ca e posibil sa functioneze pe metabolismul meu!
(5 Iunie 2014 13:59)Filigean Ion a spus
Mie mi-a fost de un real folos cand aveam probleme de natura sexuala suplimentul Vigrax. Produsul care e facut in intregime din plante nu mi-a generat nici un efect advers.
Sunt foarte incantat de faptul ca m-a ajutat si sper sa reusesc sa imi mentin rezultatele acestea!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii