Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Fructele in cantitati mari pot fi mai periculoase decat dulciurile
COZONAC
Stretching - coapse - exercitii set 1
FRUCTELE IN EXCES INGRASA
PRODUSELE APICOLE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR
Impins de la piept cu gantere, pe plan inclinat
SOMNUL DE PROASTA CALITATE SI EFECTELE SALE
CISD - Atentie la fructele si legumele stropite cu pesticide
CHIRURGIA OBEZITATII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care te scapa de raceala Fierbinte
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!rnDe doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE

SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE


In ultima perioada, mass media romaneasca a adus in atentia publicului destul de frecvent cuvintele "culturism", "suplimente nutritive", "steroizi" si "doping", de cele mai multe ori in acelasi context si din pacate, dovedind o foarte superficiala cunoastere si intelegere a problemelor. Dopingul este intr-adevar o mare problema in sport, dar nu despre acest aspect doresc sa vorbesc in acest articol, ci despre nedorita confuzie ce se face intre suplimentele nutritive si steroizii anabolizanti, precum si alte substante interzise in sport.

Daca in cazul unui reporter, care scrie si despre masini, fotbal, violuri si orice altceva, putem sa spunem ca este incompetent fiindca nu se documenteaza inainte de a face afirmatii aiuristice despre suplimente, steroizi si culturism, am avut surpriza neplacuta sa constat aceasta confuzie in cazul unor oameni de la care ar trebui sa avem pretentii. Ce sa cerem atunci cuiva care nu are nici o tangenta cu sportul si care vazandu-si copilul/nepotul/colegul/prietenul ca foloseste un concentrat proteic, spre exemplu, il priveste si il trateaza ca pe cineva care se dopeaza si incepe sa-i dea sfaturi legate de potenta, transformarea muschilor in grasime dupa ce se lasa de sport si alte aberatii de genul acesta...

Haideti sa lamurim ce sunt aceste suplimente nutritive! Sunt convins ca voi, cititorii nostri cunoasteti aceste aspecte, dar poate ca nu strica sa aveti cateva date in plus cu ajutorul carora sa combateti ideile preconcepute sau "prost-concepute" ale unora, de care s-ar putea sa va loviti candva. In primul rand trebuie sa stiti ca exista un cadru legislativ care coordoneaza activitatea de productie, import si comercializare a suplimentelor nutritive si acesta este Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 282 din 11.05.2001.

Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro- si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit.

Categoriile de suplimente nutritive aprobate prin acest ordin de catre Ministerul Sanatatii vi le prezentam in tabelul 1. Acestea, indiferent daca sunt produse in tara sau aduse din import, pot fi comercializate pentru consumul uman, numai dupa ce sunt avizate de catre MSF, prin Directia generala de sanatate publica. Aceasta avizare are drept scop "asigurarea protectiei sanatatii populatiei prin desfacerea pe piata a unor produse care intrunesc caracteristicile privind calitatea si siguranta acestora", dupa cum se precizeaza normele stipulate de Ordinul 282.

Asadar, este bine ca atunci cand cumparati un supliment nutritiv sa verificati daca are inscris pe el avizul MSF. In plus, orice supliment ar trebui sa aiba pe eticheta:

- denumirea suplimentului si a substantei/substantelor active din punct de vedere nutritional sau metabolic;
- informatiile necesare pentru consumul corect al suplimentului nutritiv;
- o invitatie de a parcurge cu atentie informatiile inscrise pe ambalaj sau in prospect, referitoare la compozitie, modul de administrare, termenul de valabilitate, conditiile de pastrare;
- atentionarea ca produsele fac parte din categoria suplimentelor nutritive.

Ca un principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de adminstrare si indicatiile lui), iar beneficiile lui pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.

In contrast cu suplimentele nutritive exista substantele interzise in sport, considerate substante dopante. Utilizarea acestora este reglementata prin Ordinul nr.199 din 16.12.2003, "Masuri de prevenire, control si reprimare a folosirii substantelor interzise si a metodelor neregulamentare destinate sa mareasca in mod artificial capacitatea fizica a sportivilor sau sa modifice rezultatele competitiilor", emis de Agentia Nationala pentru Sport. In tabelul 2 sunt enumerate principalele clase de substante interzise, cu cateva exemple la fiecare categorie. Acestea sunt in marea majoritate medicamente utilizate in terapie si se folosesc numai cu recomandare medicala si numai in cazul unor afectiuni, sub urmarire de specialitate si in doze stabilite de medic.

Este foarte grava confuzia intre suplimentele nutritive si substantele interzise in sport, denota ignoranta si consider ca singura metoda de a rezolva aceasta problema este informarea corecta a publicului.

In ceea ce priveste suplimentele nutritive, desi acestea se pot procura de la magazin sau sali de fitness fara nici un fel de problema, este bine sa va informati inainte de a le folosi, sa intrebati pe cei care pot oferi informatii coerente si reale sau cel putin sa respectati indicatiile de utilizare oferite de producator..

Tabelul 1

SUPLIMENTE NUTRITIVE

1. Vitamine si elemente minerale in cantitati care pe unitatea de consum (tableta, capsula, drajeu, lingurita etc.) nu depasesc de 3 ori dozele fiziologice zilnice recomandate pentru o persoana in cazul vitaminelor hidrosolubile si de 1,5 ori in cazul vitaminelor liposolubile si al elementelor minerale.
2. Proteine pure sau sub forma de concentrate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora.
3. Uleiuri alimentare considerate dietetice (de exemplu: uleiuri din germeni de seminte de cereale, uleiuri din ficat de peste) si acizi grasi polinesaturati esentiali
4. Fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi
5. Fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi
6. Lapte pentru copii, indiferent de varsta de administrare, dar fara indicatii terapeutice
7. Produse pentru copii: lapte cu cereale si/sau fructe
8. Indulcitori sintetici alimentari
9. Produse pentru slabit si pentru mentinerea greutatii corporale, fara indicatii terapeutice
10. Produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente functionale care regleaza flora microbiana intestinala
11. Produse pentru sportivi care contin vitamine, elemente minerale, proteine, hidrolizate proteice, aminoacizi, glucide usor asimilabile, acizi grasi esentiali si alti nutrienti cu rol in sustinerea efortului sportiv, in refacerea postefort, in dezvoltarea si mentinerea masei musculare.

Tabelul 2

SUBSTANTE INTERZISE IN SPORT

1. Stimulente (amfetamina, cocaina, efedrina etc.)
2. Narcotice
3. Canabinoide (hasis, marijuana)
4. Agenti anabolici - Steroizi anabolici androgeni (androstadienona, metandienona, 19-norandrostendiol, oxabolon, oxandrolon, oxymesteron, stanozolol, stenbolon, androstenediol, androstenediona, dehidroepiandrosteron (DHEA), dihidrotestosteron, testosteron etc.)
5. Hormoni peptidici ( eritropoietina, hormonul de crestere, IGF-1, gonadotropina corionica , LH, insulina, corticotropinele)
6. Beta-2-agonisti
7. Agenti cu activitate antiestrogenica (inhibitorii de aromataza, clomifen, ciclofenil, tamoxifen)
8. Agenti mascatori (diuretice, epitestosteron, probenecid)
9. Glucocorticosteroizi


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 72909 ori.



Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.


Dieta pentru cei care slabesc greu

15 Mai 2023

Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.

In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!


Cum cresti consumul de proteine

7 Mai 2023

Proteinele sunt responsabile pentru numeroase procese esentiale din corp, te ajuta sa te saturi cand mananci, sa pui masa musculara, sa-ti dezvolti forta si pot chiar contribui la slabire. De aceea nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt interesati sa aiba in alimentatie o cantitate consistenta de proteine.

Iata ce trebuie sa faci ca sa mananci mai multe proteine!



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(27 Iunie 2014 14:09) Katalin a spus

Ceva efecte secundare ai avut cu produsul Vigrax? Ma bate gandul si pe mine sa incerc macar o cutie din suplimentul asta, pentru ca e posibil sa functioneze pe metabolismul meu!

(5 Iunie 2014 13:59) Filigean Ion a spus

Mie mi-a fost de un real folos cand aveam probleme de natura sexuala suplimentul Vigrax. Produsul care e facut in intregime din plante nu mi-a generat nici un efect advers.
Sunt foarte incantat de faptul ca m-a ajutat si sper sa reusesc sa imi mentin rezultatele acestea!



Articole din aceeasi categorie

INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL
E bine stiut faptul ca o dieta echilibrata se asociaza ...
MIEREA, ALIMENTUL PERFECT MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai ...


IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie. Si de fapt, cui nu-i place...? ...
ALIMENTE ANTIAGING ALIMENTE ANTIAGING
Exista cateva fructe si legume in a caror compozitie exista ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 10 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii