Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ridicarea genunchilor la piept din atarnat la bara
Concurs Powerbreathe
SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE
DE CE DOAR UNII OAMENI AJUNG OBEZI
Efortul fizic si scaderea in greutate


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Marius Rus (Ironman)
Riboza
Stretching - coapse - exercitii set 2
FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
PRAJIREA ALIMENTELOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CATE OUA POT SA CONSUM?

CATE OUA POT SA CONSUM?


CATE_OUA_POT_SA_CONS_76398.jpg
Aceasta este o intrebare frecventa, din doua motive - toata lumea stie ca ouale sunt surse foarte valoroase de proteine, ceea ce le face indispensabile pentru alimentatia oamenilor activi, insa multi au aflat ca galbenusul oualelor contine o cantitate destul de importanta de colesterol, substanta asociata cu riscul aterosclerozei si a numeroaselor boli ce apar ulterior.

In ultima perioada de timp, tot mai multi oameni sufera dezechilibre metabolice, printre care cea mai frecventa fiind cresterea nivelului de colesterol seric. Se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani inregistreaza un nivel crescut de colesterol si mare parte dintre acestia se confrunta cu "killer"-ul numarul 1 in lume, bolile cardiovasculare. Prima linie de aparare pe care o invoca medicii in aceste cazuri este regimul alimentar. La acesta se adauga bineinteles scaderea in greutate, antrenamentul si modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Daca in treouacut medicii si nutritionistii recomandau evitarea completa a alimentelor cu contiunt mare de colesterol, astazi atitudinea lor s-a schimbat. "Nici un aliment nu trebuie eliminat complet," afirma nutritionistul David Grotto, purtatorul de cuvand al American Dietetic Association, care consiliaza in mod frecvent persoane cu colesterolemie crescuta. El este de parere ca "totul poate fi negociat" tinand cont de marimea portiilor si facand anumite inlocuiri de alimente."Se pot gasi metode de a include in meniu alimentele favorite ale fiecaruia." Ouale, considerate pana de curand un simbol al colesterolului in alimentatie si un element decisiv ce contribuie la bolile cardiace, acum nu mai este atat de rau vazut nici macar in cazul celor cu colesterol crescut, cu atat mai putin in cazul persoanelor sanatoase, asta pentru ca s-a constatat ca aportul de colesterol prin alimentatie are doar o contributie limitata la cresterea colesterolului total in sange. Acum nutritionistii blameaza grasimile saturate, si in special pe cele trans, pentru influenta majora asupra metabolismului lipidelor.

Studiile recente au aratat ca prin consumul unui ou intreg pe zi nu se inregistreaza cresterea nivelului de colesterol si nici nu creste riscul bolilor cardiovasculare la persoanele sanatoase. Insa daca o persoana are deja nivelul colesterolului crescut, se recomanda reducerea consumului de oua intregi la 2-3 pe saptamana. Chiar daca ouale contin destul de mult colesterol, totusi cantitatea de grasimi saturate nu este atat de mare. Acelasi lucru se poate afirma si despre creveti si scoici, care nu pun probleme daca sunt consumate cu moderatie, mai ales daca nu sunt gatite prin prajire in unt sau ulei.

Nutritionista Elaine Trujillo este de parere ca in zielele noastre problema ar trebui pusa diferit: nu este absolut necesar sa limitam consumul anumitor alimente, ci mai curand sa adaugam alimente despre care s-a dovedit ca reduc nivelul colesterolului in sange. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca adaugand o anumita combinatie de alimente "sanatoase" la regimul alimentar, se poate un efect similar administrarii unor statine din prima generatie (statinele sunt medicamente care reduc colesterolemia). In cadrul acestui studiu realizat de dr. David Jenkins de la Universitatea Toronto, participantii au consumat un regim alimentar sarac in grasimi saturate si bogat in fibre alimentare (provenind din ovaz si secara), proteine din soia, alune de padure si margarina imbogatita cu steroli. Dupa 12 luni, cei care au urmat acest regim au inregistrat o reducere a LDL colesterolului (cel "rau") cu 20% sau mai mult - comparabil cu nivelele obtinute prin administrarea medicatiei. Chiar si la cei care nu au urmat decat din cand in cand regimul, s-a remarcat o reducere cu 10% a LDL colesterolului. Dr. Jenkins este de parere ca in cazul acestor alimente se poate vorbi de un "efect cumulativ", fiecare dintre ele contribuind in mod diferit la scaderea colesterolului.

Asadar, mai ales daca sunteti sanatosi, nu trebuie sa va feriti de oua, insa nu includeti in regimul vostru saptamanal mai mult de 3-4 oua intregi, fiindca oua se gasesc incluse si in alte alimente pe care le cumparati gata preparate sau semipreparate. La albusuri nu aveti interdictie absolut deloc, acestea fiind surse deosebit de valoroase de proteine. Este recomandat ca macar odata la 3 ani (dar de preferat in fiecare an) sa va determinati profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL colesterol si trigliceride).

Ou de gaina, crud, 100g

  • Calorii (kcal): 149.0
  • Proteine (g): 12.49
  • Carbohidrati (g): 1.22
  • Grasime (g): 10.02
  • Grasimi saturate (g): 3.1
  • Colesterol (mg): 425.0
  • Grasimi mononesaturate (g): 3.809
  • Grasimi polinesaturate (g): 1.364
  • Apa (g): 75.33
  • Vitamina A (UI): 635.0
  • Tiamina (mg): 0.062
  • Riboflavina (mg): 0.508
  • Niacina (mg): 0.073
  • Acid pantotenic (mg): 1.255
  • Vitamina B6 (mg): 0.139
  • Acid folic (mcg): 47.0
  • Vitamina B12 (mcg): 1.0
  • Vitamina C (mg): 0.0
  • Vitamina D (UI): 52.0
  • Vitamina E (mg): 1.05
  • Calciu (mg): 49.0
  • Fier (mg): 1.44
  • Magneziu (mg): 10.0
  • Fosfor (mg): 178.0
  • Potasiu (mg): 121.0
  • Seleniu (mcg): 30.8
  • Sodiu (mg): 126.0
  • Zinc (mg): 1.1


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 121756 ori.



Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Mic ghid de inlocuiri alimentare

18 Noiembrie 2024

Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.

Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.


Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii