Sunteti aici :: Nutritie » IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie.
Si de fapt, cui nu-i place...? Insa unora le place atat de mult incat ajung sa nu se mai poata controla si mananca mult mai mult decat ar trebui. Iar ciocolata este un aliment hipercaloric, asadar un pas in plus catre excesul ponderal. Se pare totusi ca exista o solutie pentru a lupta cu consumul abuziv, care in multe cazuri depaseste puterea noastra de control.
Cercetatorii de la Universitatea din Exeter au descoperit ca o plimbare de numai cincisprezece minute poate reduce pofta de ciocolata. Se cunosc de multi ani beneficiile efortului fizic in a ajuta oamenii sa-si gestioneze dependenta de nicotina si alte droguri. Acum, pentru prima data, cercetarile arata ca acelasi lucru poate fi valabil si pentru dependenta fata de consumul unor alimente, in mod particular dulciurile.
Dupa trei zile de abstinenta, 25 de persoane care consumau in mod regulat ciocolata li s-a cerut fie sa mearga 15 minute in ritm rapid, fie sa stea in repaus timp de 15 minute, intr-o ordine aleatorie. Apoi ei au fost angajati in activitati care le-ar fi putut induce in mod normal nevoia de a consuma ciocolata - o provocare mentala si desfacerea unui baton de ciocolata.
Participantii la studiu au raportat un nivel al "poftei" de dulce mult mai redus atunci cand au facut efort fizic, decat dupa perioada de repaus de 15 minute. Senzatia de pofta a fost mult mai putin resimtita atat in timpul celor 15 minute de mers rapid, dar si 10 minute dupa aceea. Mai mult decat atat, cei care au facut efort fizic au spus ca asocierea dintre pofta de a manca ciocolata si cele doua sarcini impuse a fost mult mai redusa. Cu alte cuvinte, marii consumatori de ciocolata au fost pusi sa desfaca un baton de ciocolata si acest fapt nu i-a mai impresionat ca alta data... Suna bine!
Studiul celor de la Universitatea Exter incepuse cu intentia de a demonstra ca perioade scurte de efort fizic pot limita nevoia de a fuma o tigara, dar el s-a extins ulterior catre o zona neexplorata pana atunci, aratand ca si nevoia imediata de a consuma ceva dulce (in cazul de fata, ciocolata) poate fi controlata in acest fel. Specialistii in neurobiologie au sugerat faptul ca dependenta de fumat si anumite alimente se manifesta prin procese comune in centrii de recompensa de la nivelul creierului, iar efortul fizic are capacitatea de influenta anumite molecule care ajuta la reglarea starii de dispozitie si de a diminua dependentele si poftele greu de controlat. Aceasta este o veste foarte buna pentru cei care se lupta cu "pofta de dulce" si in acelasi timp isi doresc sa slabeasca!
Studii anterioare au aratat ca 97% dintre femei si 68% dintre barbati experimenteaza, cel putin odata in viata, astfel de "pofte". Alimentele fata de care se dezvolta aceste atitudini sunt de obicei dense din punct de vedere caloric, cu continut crescut de grasime si zahar, un reprezentant de seama fiind ciocolata. Acest aliment contine o serie de constituenti biologici activi care pot imbunatati pe termen scurt starea de spirit - si astfel consumul de ciocolata devine un obicei, mai ales atunci cand persoana respectiva trece printr-o perioada stresanta, are ciocolata la indemana si nici nu practica activitate fizica.
Nu e nicio problema sa mancam din cand in cand ciocolata. Este un aliment gustos si cu proprietati nutritive pe care nu le regasim la alte alimente. Problema apare in cazul unui consum regulat, mai ales in perioade solicitante intelectual sau atunci cand suntem supusi unor presiuni de natura psihologica. Un prim pas pentru a intrerupe sau limita acest consum necontrolat de alimente hipercalorice este constientizarea factorilor care provoaca abuzul.
Intervalele scurte de activitate fizica ne pot ajuta regland felul cum ne simtim - plini de energie si cu chef de viata. Cei care duc o viata sedentara sunt nevoiti sa recurga la alte mijloace comportamentale care influenteaza starea de - in cazul de fata, consumul de ciocolata.
E simplu. Trebuie sa acumulati cel putn 30 de minute pe zi de activitate fizica, cum ar fi doua intervale de 15 minute de mers pe jos in ritm rapid. In afara de efectele benefice asupra sanatatii fizice si mentale, veti reusi sa controlati si aportul de energie.
Dr. Serban Damian
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii