Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Yohimbe
CARNEA - VALOARE NUTRITIVA
VARA ACEASTA ALEGE SNORKELING
DE CE NE INGRASAM?
METODA "HEAVY DUTY"


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI
Cum determinam consumul caloric
DIETA PERSONALIZATA
BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE
OBICEIURI CARE INCETINESC METABOLISMUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » MIEREA, ALIMENTUL PERFECT

MIEREA, ALIMENTUL PERFECT


Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai complex antibiotic natural, un aliment unic cu valori energetice ridicate. Mierea este o sursa simpla de carbohidrati, continand, in medie, 17,1% apa, 82,4% carbohidrati , 0,5% proteine si cantitati mici dintr-o gama larga de vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti, fara sa contina colesterol. Continutul mediu de carbohidrati este compus in principal din fructoza (38,5%) si glucoza (31%). Restul de 12,9% de carbohidrati este alcatuit din maltoza, sucroza si alte zaharuri.

Avantajele consumului de miere

MIEREA_ALIMENTUL_PER_14139.jpgIndulcitor: Zaharul poate fi substituit prin miere in multe alimente si bauturi. Daca se foloseste in locul unui indulcitor clasic, trebuie amintit ca mierea indulceste de doua ori mai mult decat zaharul. Este recomandata pentru substitutia zaharului, mai ales a zaharului alb, rafinat. Este contraindicata persoanelor care sufera de diabet, celor care urmeaza o dieta hipocalorica si persoanelor obeze, dar in general, daca nu este manipulata chimic si prelucrata excesiv, mierea este considerata de lumea medicala un aliment sanatos si pretios pentru organism.

Sursa de energie: Mierea este utilizata de multi ca o sursa de energie deoarece asigura 64 de calorii/lingurita. O lingurita de zahar furnizeaza aproximativ 50 de calorii. Zaharurile din miere sunt usor convertite in glucoza chiar si de catre cel mai sensibil stomac. Asadar, mierea este foarte usor digerabila.

Sursa de vitamine si minerale: Este bogata in oligoelemente precum cupru, fier, magneziu, iod, mangan, siliciu, crom. Vitaminele descoperite in miere includ ( in functie de varietatea florala) B1, B6, A, E, K, C, acid pantotenic. Asa cum aroma si culoarea mierii variaza in functie de sursa florala, asa variaza si continutul de vitamine, minerale si aminoacizi. Mierea mai inchisa la culoare are mai multe proprietati nutritive decat cea mai deschisa , transparenta.

Proprietati antifungice si antibacteriene: Este bogata in diferiti fermenti si acizi organici cum ar fi acidul formic cu rol antiseptic si antireumatic. Fara indoiala ca cei care se ocupa de albine nu sufera de reumatism. La nivelul cavitatii bucale nu numai ca opreste dezvoltarea placii bacteriene, dar reduce si producerea de acid, impiedicand astfel bacteriile sa produca dextran. Dextranul, un component al placii dentare, este un polizaharid vascos produs de bacterii cu scopul de a adera la suprafata dintelui. Cu toate ca mierea este un aliment natural, sanatos si care in mod normal nu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, este important de precizat faptul ca ea poate fi purtatoare de spori de C. botulinum care pot fi nocivi sistemului imun nedezvoltat al copilului mic. De aceea trebuie renuntat la vechiul obicei de a scufunda suzetele in miere pentru a calma plansul copilului. Copiii pana la varsta de un an nu trebuie sa primeasca miere naturala deoarece sistemul lor imun nu este suficient dezvoltat.

Imbunatatirea performantelor sportive: mierea faciliteaza mentinerea nivelului glicemiei, recuperarea musculara si refacerea glicogenului dupa efort. Are o actiune precisa de revigorare a muschiului cardiac si imbunatateste circulatia coronariana.

Scadere ponderala: Cu toate ca mierea are mai multe calorii decat zaharul, atunci cand este consumata cu apa calda ajuta la arderea grasimilor de depozit. O alta reteta eficienta este amestecul mierii cu pudra de scortisoara si apa calda. Se ia o lingurita de pudra de scortisoara, una de miere si o ceasca cu apa calda, se amesteca ingredientele si se consuma acest amestec pe stomacul gol. Nu este foarte clar modul in care aceasta reteta ajuta la pierderea in greutate. Totusi, unele persoane au fost multumite de beneficiile unui consum regulat din aceasta formula.

Ingrijirea pielii: Mierea stimuleaza procesul de vindecare a ranilor prin stimularea tesuturilor afectate.Laptele si mierea sunt doua ingrediente care actioneaza impreuna in directia dobandirii unei pieli netede si catifelate.

Tipuri de miere si remedii rapide

  • Salcam - se poate folosi la orice, chiar si la ceaiuri si cafele deoarece nu interfereaza cu gustul lor. Este laxativa si se recomanda si in cazul durerilor de gat.
  • Citrice - se potriveste cu bauturile din citrice si are un efect calmant impotriva insomniei.
  • Castan - este bogata in fier si este indicata ca tonic pentru imbunatatirea circulatiei sangvine.
  • Eucalipt - balsam indicat pentru raceli si bronsite.
  • Foarea-soarelui - efect antinevralgic si astringent
  • Trandafir - rara dar foarte folositoare in inapetenta.
  • Dintele-leului - ideala pentru sportivi
  • Tei - impotriva nevralgiilor, insomniei si migrenelor.
  • Levantica - este recomandata celor epuizati fizic si nervos.
  • Menta - are aroma mentei si gust dulce, contine o cantitate mare de vitamina C.
  • Molid si brad - mierea de molid are culoare verde inchis iar cea de brad este galben-aurie, datorita urmelor de rasina continute. Contine un puternic bactericid si este recomandata bolnavilor de plamani.
  • Miere si lapte: tuse cu expectoratie.Incalziti o cana cu lapte si adaugati o lingurita de miere in timp ce fierbe. Este mai bine sa se consume cat este fierbinte. Se poate adauga alaturi de miere si o lingurita de coniac. Pentru gargara se dizolva 1-2 lingurite de miere in apa. Este un remediu foarte bun si pentru raguseala.


Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(30 Aprilie 2015 19:38) VreauSaStiu a spus

Miere adaugta in lapte care fierbe?!?! Stiam ca la tempetaturi mari devine toxica !!!
Pana la urma, care este adevarul ?

(31 Mai 2009 23:27) conform Olga TODIROAE (89 de ani si 5 luni) din Satul Timisesti, Judetul Ne a spus

Subiectul mesajului: "Florile de salcam trebuie culese din timp ..."

'De pe patul meu de suferinta de boli spun ca
florile de salcam trebuie culese din timp deoarece cad usor la un vant slab si la ploi ...

La noi la sat primavara este placut cand
dupa parfumul florilor de trandafir
urmeaza parfumul puternic al florilor de salcam ...


Cand erai copil aveam intr-o parte la ograda noastra, la un gard, multi salcami ...
Iti faceam si clatite cu flori de salcam, clatite care aveau un miros placut la prajit ...
%u2020Ionica -- Dumnezeu sa-l odihneasca --
glumea ca sunt clatite cu "buruieni" ...
Impreuna cu %u2020Ionica -- Dumnezeu sa-l odihneasca -- si cu tine
am hotarat sa taiem toti salcamii pentru ca
au radacini lungi si sub ei nu prea creste nimic ..."








Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii