Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Minighid de alimentatie sanatoasa
CSID - Corp perfect in sezonul estival
CUM SA TE MENTII TANARA SI IN FORMA
SUCCES DAY, FLP 2007
ZAHARUL, PLACEREA NOASTRA VINOVATA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Aura Apostolescu
PRAJITURA CU NUCI
VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea
Irina Enea
10 TREBURI CASNICE CARE ARD CELE MAI MULTE CALORII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » Metabolismul, motorul biochimic al organismului

Metabolismul, motorul biochimic al organismului


E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte in mintea oricarui nou-venit in lumea culturismului. Se vorbeste despre el intr-o multime de articole de specialitate. Fiecare incepator care a avut curiozitatea sa citeasca o revista de culturism a intalnit cel putin odata termenul "metabolism" si s-a intrebat mai devreme sau mai tarziu ce este si ce legatura exista intre el si faptul ca te duci la sala sa faci muschiul mare.

Poate ca multi dintre voi ati avut curiozitatea sa deschideti o carte de fiziologia omului si sa va documentati, totusi eu voi incerca sa punctez cateva idei despre "misteriosul" metabolism.

Se impune o definitie: METABOLISMUL este suma proceselor biochimice ce au loc la nivelul tesuturilor, si consta in ANABOLISM, adica acele reactii care transforma moleculele mai mici in molecule mai mari, si CATABOLISM, acele reactii care convertesc moleculele mari in molecule mai mici, incluzand aici atat moleculele mari endogene, deci cele apartinand organismului, cat si biodegradarea xenobioticelor (substante din afara corpului, cum ar fi hrana). Aceasta definitie apartine dictionarului medical Stedman, iar dictionarul Webster ne ofera o alta definitie ceva mai concisa: "metabolismul reprezinta multitudinea proceselor fizice si chimice in organism, prin care substantele sunt produse, mentinute sau distruse si prin care energia este pusa la dispozitia celulelor".

Cu alte cuvinte, metabolismul inseamna toate schimbarile care au loc in corpul uman. Se vorbeste adesea despre rata metabolismului bazal. Metabolismul bazal este masurat in conditii bazale, de repaus, post alimentar, temperatura comfortabila, fara efort fizic intens in perioada anterioara (de obicei dupa o noapte de somn odihnitor) si eliminand toti factorii psihici si fizici care produc excitatie. La adultul normal, rata metabolismului bazal este in medie de 70 kcal pe ora.

Iata o formula (ecuatia Harris - Benedict) prin care va puteti determina rata metabolismului bazal (RMB):

RMB (femei) = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) - (4,7 x V ani)

RMB (barbati) = 66 + (13,7 x G kg) + (5 x H cm)Â - ( 6,8 x V ani)

Daca doriti sa aflati care este rata metabolismului in functie de activitatea voastra, faceti urmatoarele calcule:

Sedentar - RMB x 1,2

Activitate foarte usoara - RMB x 1,375

Activitate moderata - RMB x 1,55

Activitate intensa - RMB x 1,725

Activitate foarte intensa - RMB x 1,9

Deseori am fost intrebat pe pagina de consultanta, care sunt factorii ce influenteaza rata metabolismului.

Principalul factor care determina cel mai intens efect asupra ratei metabolismului este efortul fizic. Efortul fizic maximal poate creste in cateva secunde productia de caldura de 50 de ori fata de normal. Ganditi-va numai cat transpirati si cat de cald va este dupa de alergati ca sa prindeti autobuzul... De aceea, este foarte important ca cei ce vor sa slabeasca sa constientizeze, ca efortul fizic este un ajutor esential.

Alti factori determinanti sunt marimea si compozitia corpului. Un corp mai mare inseamna mai multe celule care trebuie sa fie mentinute in functiune, ceea ce presupune mai multa energie. Pe de alta parte, pentru a misca un corp mai greu, e nevoie de implicarea mai multor fibre musculare, deci mai multa energie consumata. Compozitia corpului este de asemenea un factor important, deoarece sunt convins ca stiti ca tesutul muscular este un tesut metabolic foarte activ, aici avand loc mare parte dintre procesele metabolice numite popular "arderi", in timp ce tesutul adipos este un tesut aproape inert din punct de vedere metabolic. Iata deci cum un corp mai musculos va "arde" mai multe grasimi in timpul efortului fizic, decat unul cu masa musculara redusa.

Pornind de la ideea anterioara, putem sa realizam ca barbatii, care au masa musculara mai dezvoltata decat a femeilor, vor avea si o rata metabolica mai crescuta. Deci si sexul este un factor de luat in seama.

Varsta este un element important, care influentaza metabolismul. Dupa 30 de ani, rata metabolismului incepe sa se reduca treptat. Conform studiilor, practicarea regulata a exercitiilor fizice contribuie esential la pastrarea masei musculare, deci indirect contribuie la mentinerea unui metabolism optim.

De fiecare data cand mancam ceva, are loc procesul de digestie, proces care presupune consum caloric. Iata deci cum alimentatia, proces consumator de energie, are o influenta directa asupra ratei metabolice.

Hormonii sunt secretii organice ce controleaza principalele procese biochimice ale organismului. Acestia intervin in diverse moduri asupra metabolismului. Tiroxina, hormon tiroidian, accelereaza rata de activitate a multora dintre reactiile chimice, in toate celulele organismului. Absenta completa a secretiei tiroidiene reduce rata metabolismului la 50-60% fata de normal. Pe de alta parte, secretia de adrenalina si noradrenalina creste rata metabolismului in majoritatea tesuturilor organismului.

V-ati intrebat vreodata ce este tremuratul? Ei bine, este o succesiune rapida de contractii musculare, cu rol de a produce caldura. Si cand tremuram? Cand ne este frig. Iata cum si vremea sau temperatura ambientala pot influenta metabolismul. Ar mai fi de amintit alti factori precum medicamentele, cafeina si nicotina fiind cele mai la indemana exemple si starea psihica, stresul crescand intr-o oarecare masura consumul energetic.

Peste toate acestea, ereditatea da tonul, stabilind de la bun inceput in ce categorie ne plasam: mai activi metabolic sau din contra.

Cum putem practic sa influentam metabolismul? Simplu. In principal, prin efort fizic si alimentatie.

Simplu, ziceam? Hmmm... Ma mai gandesc!



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 62577 ori.



Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii