Sunteti aici :: Sanatate » BURSITELE SI TENDINITELE UMARULUI
BURSITELE SI TENDINITELE UMARULUI
Culturismul este un sport care presupune o serie de riscuri, dintre care riscul de accidentare se afla printre primele locuri. Daca invatam sa ne antrenam corect, sa ne incalzim bine si suntem permanent atenti la ceea ce facem, acest risc se reduce. Totusi, uneori neprevazutul are loc si puteam fi "victimele" unor miscari gresite, care duc la traumatizari ale structurilor moi. Articulatia scapulo-claviculo-humerala, adica articulatia umarului este o structura foarte solicitata in cursul antrenamentelor de forta, de aceea poate fi destul de usor afectata. Mare atentie trebuie acordata exercitiilor cu greutati libere si cu incarcare mare, caz in care un scurt moment de nesiguranta conduce la un dezastru local.
Tendinita, bursita si sindromul de compresie a umarului sunt in stransa legatura si pot aparea fie singure, fie in combinatie. Daca muschii rotatori externi ai umarului (rotund mare, rotund mic si infrascapularul) si bursa umarului sunt iritate, inflamate si edematiate (umflate), acestea pot fi prinse intre capul humerusului si acromion. Miscarile repetate care implica bratul sau procesul de imbatranire ce implica miscari la nivelul umarului timp de multi ani, pot de asemenea irita si conduce la uzura tendoanelor, muschilor si structurilor invecinate. Tendinita reprezinta inflamatia (inrosire, durere si umflare) tendonului. In tendinita umarului, rotatorii externi ai umarului si/sau tendonul bicepsului devin inflamate, de obicei ca urmare a ciupirii de catre structurile invecinate. Traumatismul poate varia de la o usoara inflamatie pana la implicarea tuturor muschilor ce produc rotatia umarului.
Tendinita si sindromul de compresie sunt adesea insotite de inflamatia sacului bursier care protejeaza umarul. O bursa inflamata se numeste bursita. Inflamatia provocata de boli precum artrita reumatoida poate produce tendinite si bursite la nivelul muschilor rotatori ai umerilor. Sporturile care implica suprasolicitarea umerilor sau diversele actvitati care necesita ridicarea bratelor deasupra capului reprezinta cauze potentiale de iritatie la nivelul burselor sau muschilor rotatori si pot conduce la iritatie sau compresie.
Semnele acestor afectiuni includ un debut cu usor discomfort si durere in partea superioara a umarului sau treimea superioara a bratului si/sau dificultatea de a dormi pe umarul afectat. Tendinitele si bursitele produc durere si atunci cand bratul este ridicat deasupra capului sau departat de corp. Daca tendinita implica si tendonul bicepsului (tendonul aflat in fata umarului), durerea va aparea in partea anterioara si/sau laterala a umarului si poate iradia spre cot si antebrat. Durerea poate de asemenea sa apara si atunci cand bratul este impins cu forta spre in sus.
Diagnosticul tendinitelor si bursitelor incepe prin anamneza si examen fizic. Pe radiografii nu se pot observa tendoanele si bursele, insa sunt utile pentru a elimina posibilitatea existentei unor anomalii osoase si a artritei. Medicul poate extrage lichid din zonele inflamate pentru a fi analizate, in ideea unei posibile infectii. Sindromul de compresie se poate confirma daca prin injectarea unei mici cantitati de anestezic (lidocaina) in spatiul de sub acromion, durerea este diminuata.
Primul pas in tratamentul acestor afectiuni este reducerea durerii si a inflamatiei prin repaus (interzicerea miscarilor ce provoaca durere), aplicare de gheata in faza acuta si administrarea de medicatie antiinflamatorie ca aspirina, naproxen, diclofenac sau ibuprofen. In unele cazuri, medicul sau terapeutul va folosi ultrasunetele pentru a incalzi tesuturile profunde si a ameliora fluxul de sange. Exercitiile usoare de intindere si tonifiere a musculaturii vor fi introduse treptat. Daca nu exista o imbunatatire a starii pacientului, doctorul va putea recurge la injectarea de corticosteroizi in spatiul de sub acromion. Acest tratament trebuie aplicat cu precautie deoarece poate favoriza ruptura de tendon. Daca nici dupa 6-12 luni nu exista ameliorare se poate recurge la interventie chirurgicala artoscopica sau clasica (deschisa) pentru a repara structurile distruse si pentru a reduce presiunea pe tendoane si burse.
Aceste accidentari ale umarului se cronicizeaza in mare masura daca nu sunt tratate la timp, de aceea este bine sa luati masuri imediat ce ati simtit o durere ascutita in articulatia umarului la exercitii precum fluturari cu gantere, impins cu haltera de la ceafa, ridicari laterale ale bratelor cu gantere sau orice alt exercitiu care implica foarte mult muschii adiacenti acestei articulatii.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 83429 ori.
Cum sa ai un ABDOMEN PLAT!
26 Iunie 2022
Faci sute de abdomene, te infometezi, te impachezi ca sa transpiri sau dai mii de lei pe tratamente la clinici de infrumusetare, totul in incercarea de a topi grasimea incapatanata de pe abdomen. Si cu toate aceste eforturi, rezultatele intarzie sa apara. De ce este atat de greu sa elimini grasimea din zona abdominala? Ce e de facut ca sa ai un abdomen plat si sa poti purta cu incredere haine pe talie?
Urmareste acest video pentru detalii!
Micul dejun - e important sau nu?
20 Iunie 2022
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! Dar... oare chiar este?
Aceasta este una dintre afirmatiile pe care le auzi frecvent cand vine vorba de regulile alimentare pentru o viata sanatoasa, inclusiv daca vrei sa slabesti.
In acest video vei afla daca masa de dimineata este cu adevarat importanta sau putem sa sarim peste ea!
Cum scapi de balonare?
13 Iunie 2022
Vrei sa stii ce trebuie sa faci ca sa scapi de BALONARE? Pana la urma, cine nu a fost balonat macar o data in viata lui?
Realitatea este ca balonarea e o problema digestiva frecvent intalnita, care produce disconfort. Senzatia de stomac plin si abdomenul umflat nu sunt deloc placute. Pentru a reduce balonarea sau a scapa de ea, este important mai intai sa stii ce o provoaca.
In acest clip iti voi vorbi despre principalele cauze ale balonarii, dar si despre ce trebuie sa faci ca sa previi sau sa scapi de balonare!
Desi nu fac sport de performanta , nici culturism sau altceva, m-am ales cu o "minunata" tendinita in urma unui simplu joc de tenis cu al meu copil . Momentan, ma aflu sub tratament umar si cot cu interferente, ultrasunete, laser si kineto. Mentionez ca e al doilea an in care urmez acest tratament, iar durerile se mentin (deocamdata). Astept si sper sa treaca !
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii