Sunteti aici :: Sanatate » MEDICATIA ANTIINFLAMATORIE LA INDEMANA SPORTIVILOR
MEDICATIA ANTIINFLAMATORIE LA INDEMANA SPORTIVILOR
Medicatia antiinflamatorie, in special clasa de antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) reprezinta o parte importanta dintre cele mai "populare" medicamente care se vand "la liber" (sau "over the counter", cum spun americanii, adica "peste tejghea"). In fond, cine nu a avut o durere de spate sau de umar si pentru ca la medicul de familie este mereu coada la cabinet, a intrebat pe cineva apropiat sau s-a documentat pe net pentru o solutie rapida si la indemana...
Acest articol nu are intentia sa incurajeze aceasta atitudine, ci doar sa va aduca ceva mai multa informatie despre aceasta categorie de medicamente, care desi sunt folosite pe scara larga, mecanismul lor de actiune nu este cunoscut de cea mai mare parte dintre utilizatori. Ele sunt foarte eficiente atunci cand sunt folosite la momentul potrivit si in dozele adecvate, insa ca orice medicament sunt insotite de riscuri, contraindicatii si efecte secundare.
Cele mai populare medicamente sunt aniinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina, piroxicam, ibuprofen (Advil, Ibumetin, Marcofen, Paduden, Rupan), naproxen (Napren, Naprosyn) si ketoprofen (Fastum gel, Profenid). Acetaminofenul (Paracetamol, Tylenol, Panadol, Eferalgan) face parte din alta clasa, insa cu efecte asemanatoare. Avantajul sau este ca spre deosebire de cele enumerate anterior, nu are efecte secundare asupra mucoasei stomacului si este mai sigur in administrare la copii (insa intoxicatia cu paracetamol apare la doze mai mici si poate fi letala).
Unele medicamente contin si alte ingrediente cum ar fi cafeina sau decongestionante si sunt vandute pentru tratamentul "racelii".
AINS
Mecanismul de actiune al acestei clase de medicamente este inhibarea producerii de prostaglandine - substante care actioneaza in organismul nostr ca mediatori ai multor procese fiziologice, printre care secretia de mucus ce tapeteaza interiorul stomacului si reglarea tensiunii arteriale. Insa ceea ce este foarte important - ele mediaza procesele inflamatorii. Utilizarea lor in cazul unor inflamatii este destinata tocmai pentru a inhiba producerea de prostaglandine si astfel de a limita procesul inflamator, reducand senzatiile dureroase, edemul si permitand zonei respective sa functioneze la parametrii mai apropiati de normal. Asa cum spuneam, atunci cand sunt administrate pe cale orala, medicamentele din clasa AINS pot sa provoace iritatia mucoasei gastrice, ducand chiar la aparitia gastritei si ulcerului.
Acetaminofenul
Acest medicament nu actioneaza asupra prostaglandinelor si din acest motiv este considerat un medicament mai sigur decat cele din clasa AINS. De asemenea, nu produce hemoragii gastrointestinale. El reduce febra si durerea, insa nu si inflamatia. Dozele mari de paracetamol pot fi toxice pentru ficat (o intoxicatie cu numai 20 de tablete de Paracetamol poate fi letala).
Desi pare un lucru banal - in fond, cine nu are in casa Aspirina si Paracatemol, este de preferat sa discutati cu medicul inainte de a urma un tratament, mai ales daca trebuie sa luati concomitent mai multe tipuri de medicamente.
De obicei, aceste medicamente sunt utile in cazul accidentarilor curente produse in timpul antrenamentului, folosite fie ca medicatie orala, fie local (creme, geluri), insa trebuie sa fiti constienti ca o accidentare aparent banala poate sa ascunda o problema mai grava, sau se poate croniciza daca nu este tratata corect de la bun inceput si sa va faca probleme pe o perioada lunga de timp.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 52747 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii