Sunteti aici :: Sanatate » MEDICATIA ANTIINFLAMATORIE LA INDEMANA SPORTIVILOR
MEDICATIA ANTIINFLAMATORIE LA INDEMANA SPORTIVILOR
Medicatia antiinflamatorie, in special clasa de antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) reprezinta o parte importanta dintre cele mai "populare" medicamente care se vand "la liber" (sau "over the counter", cum spun americanii, adica "peste tejghea"). In fond, cine nu a avut o durere de spate sau de umar si pentru ca la medicul de familie este mereu coada la cabinet, a intrebat pe cineva apropiat sau s-a documentat pe net pentru o solutie rapida si la indemana...
Acest articol nu are intentia sa incurajeze aceasta atitudine, ci doar sa va aduca ceva mai multa informatie despre aceasta categorie de medicamente, care desi sunt folosite pe scara larga, mecanismul lor de actiune nu este cunoscut de cea mai mare parte dintre utilizatori. Ele sunt foarte eficiente atunci cand sunt folosite la momentul potrivit si in dozele adecvate, insa ca orice medicament sunt insotite de riscuri, contraindicatii si efecte secundare.
Cele mai populare medicamente sunt aniinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina, piroxicam, ibuprofen (Advil, Ibumetin, Marcofen, Paduden, Rupan), naproxen (Napren, Naprosyn) si ketoprofen (Fastum gel, Profenid). Acetaminofenul (Paracetamol, Tylenol, Panadol, Eferalgan) face parte din alta clasa, insa cu efecte asemanatoare. Avantajul sau este ca spre deosebire de cele enumerate anterior, nu are efecte secundare asupra mucoasei stomacului si este mai sigur in administrare la copii (insa intoxicatia cu paracetamol apare la doze mai mici si poate fi letala).
Unele medicamente contin si alte ingrediente cum ar fi cafeina sau decongestionante si sunt vandute pentru tratamentul "racelii".
AINS
Mecanismul de actiune al acestei clase de medicamente este inhibarea producerii de prostaglandine - substante care actioneaza in organismul nostr ca mediatori ai multor procese fiziologice, printre care secretia de mucus ce tapeteaza interiorul stomacului si reglarea tensiunii arteriale. Insa ceea ce este foarte important - ele mediaza procesele inflamatorii. Utilizarea lor in cazul unor inflamatii este destinata tocmai pentru a inhiba producerea de prostaglandine si astfel de a limita procesul inflamator, reducand senzatiile dureroase, edemul si permitand zonei respective sa functioneze la parametrii mai apropiati de normal. Asa cum spuneam, atunci cand sunt administrate pe cale orala, medicamentele din clasa AINS pot sa provoace iritatia mucoasei gastrice, ducand chiar la aparitia gastritei si ulcerului.
Acetaminofenul
Acest medicament nu actioneaza asupra prostaglandinelor si din acest motiv este considerat un medicament mai sigur decat cele din clasa AINS. De asemenea, nu produce hemoragii gastrointestinale. El reduce febra si durerea, insa nu si inflamatia. Dozele mari de paracetamol pot fi toxice pentru ficat (o intoxicatie cu numai 20 de tablete de Paracetamol poate fi letala).
Desi pare un lucru banal - in fond, cine nu are in casa Aspirina si Paracatemol, este de preferat sa discutati cu medicul inainte de a urma un tratament, mai ales daca trebuie sa luati concomitent mai multe tipuri de medicamente.
De obicei, aceste medicamente sunt utile in cazul accidentarilor curente produse in timpul antrenamentului, folosite fie ca medicatie orala, fie local (creme, geluri), insa trebuie sa fiti constienti ca o accidentare aparent banala poate sa ascunda o problema mai grava, sau se poate croniciza daca nu este tratata corect de la bun inceput si sa va faca probleme pe o perioada lunga de timp.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 49825 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023
Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii