Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DIETA BERNSTEIN, RECOMANDATA DIABETICILOR
ANTRENAMENTELE SCURTE SI INTENSE "ARD" MAI MULTE CALORII
TABATA, ANTRENAMENT IN 4 MINUTE
7 IDEI PENTRU O HIDRATARE OPTIMA IN ZILELE CANICULARE
Emisiunea Topsport - Despre stretching


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL
Impins de la ceafa cu haltera
TU STII SA MERGI PE BICICLETA?
EXCESELE DE SARBATORI
BICICLETA STATIONARA - MIC GHID DE ALEGERE SI UTILIZARE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de patrunjel Fierbinte
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » LEGATURA DINTRE FRIG SI RACEALA

LEGATURA DINTRE FRIG SI RACEALA


sxc.huCu toate ca raceala sau gripa pot surveni oricand in decursul unui an, iarna e sezonul in care simti ca esti cel mai predispus riscului de imbolnavire. Crezi ca exista o legatura directa intre gradele putine din termometru si raceala? Este frigul un factor care cauzeaza imbolnaviri sau totul e doar un mit?

Potrivit specialistilor, se pare ca teoria potrivit careia frigul este un factor responsabil de aparitia unei raceli nu sta in picioare. Virusurile sunt cele care cauzeaza nesuferitele stari de rau specifice racelii sau gripei. Atunci de ce aceasta incidenta mare de raceli in anotimpul rece? Pentru ca, pe scurt, petrecem un timp mai indelungat in casa,expunandu-ne la mai multi germeni pe o perioada mai indelungata.

AERUL USCAT RASPANDESTE VIRUSURILE

In timpul sezonului rece, din cauza aerului uscat din casa sau de la birou cauzat de diferite surse de incalzire se creeaza un spatiu propice dezvoltarii si inmultirii visursurilor. Putem considera astfel temperaturile scazute un simplu factor "ajutator", adiacent al inmultirii numarului de persoane care racesc. In plus, petrecand mai mult timp in spatii inchise si intrand in contact direct cu alte persoane creste riscul contractarii unei gripe sau a unei raceli.

Expunerea indelungata la temperaturi scauze provoaca uscarea mucoasei nasului, vasoconstrictia, si implicit scaderea capacitatii organismului de a mai actiona ca un filtru pentru germenii din jur. Exista asadar o legatura intre cele doua, dar ea este mult mai compelxa decat s-ar crede la prima vedere. In plus, unii oameni de stiinta afirma ca aerul rece si vremea friguroasa actioneaza de fapt ca si stimulenti pentru sistemul imunitar. Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare al Armatei in Medicina Mediului din Statele Unite, se pare ca, expunand un individ la o temperatura mica, imunitatea acestuia va fi activata. Se vor produce mai multe secretii in organism, incluzand aici norepinefrina, hormonul care este cunoscut ca si un decongestionant natural al corpului.

RINOVIRUSUL SI RACEALA

Asadar, chiar daca parerile par a fi impartite cu privire la cazualitatea frig-raceala/gripa, expunerea la frig are cu siguranta un efect asupra declansarii problemelor de sanatate. Daca este sa ne luam dupa majoritatea oamenilor de stiinta si sa ignoram rezultatele studiului izolat mentionat anterior, prin reducerea brusca a temperaturii corpului, sistemul imunitar va da un randament mult mai scazut si nu va mai fi capabil sa duca aceeasi lupta cu agentii patognei, care vor patrunde in organism si vor declansa simptomele specifice racelii comune.

Rinovirusul este un agent cunoscut al guturaiului, dar cauzeaza si atingeri respiratorii benigne. Cele mai multe simptome ale gripei si racelii sunt un rezultat al reactiei organismului la rinovirus. Un individ cu un sistem imunitar puternic va fi capabil sa genereze o cantitate mare de mucus util in protectia impotriva agentilor patogeni. Un individ cu un sistem imunitar scazut va genera o cantitate mai mica de mucus si va fi mai predipus la aparitia complicatiilor cum ar fi sinuzitele si infectiile urechilor. Congestia nazala, vasodilatatia, pielea inrosita si scurgerile nazale sunt specifice revenirii intr-o incapere cu aer cald dupa o expunere mai mult sau mai putin indelungata la frig. Simti probabil de multe ori nevoia sa respiri "pe gura", prin cavitatea bucala, atunci cand nasul iti este prea infundat pentru a te mai putea ajuta. Respiratia pe gura conduce la o nefiltrare a germenilor si a impuritatilor care se regasesc in aer, declansand infectii de tip respirator.

De asemenea, in cazul in care un individ sufera deja de o raceala asimptomatica, frigul va cauza iesirea la suprafata a semnelor de raceala sau grija.

CAUZELE DOVEDITE ALE RACELII

Racelile comune sunt cauze de peste 200 de virusuri care dau nastere la complicatii severe in numar mic. Virusul sincitial respirator poate cauza infectii respiratorii serioase la copii, dar este mai putin periculos in cazul adultilor. Rinovirusurile mentionate anterior sunt responsabile pentru pana la 50% din toate tipurile de raceala, avand peste 100 de radacini. Pana la 15% din raceli sunt declansate de coronavirusuri care provoaca infectii respiratorii atat la om, cat si la animale. Aceste virusuri se manifesta cu precadere iarna si primavara, 5 dintre tulpinile sale cauzand infectii de tract respirator. Enterovirusurile (febra, encefalita, paralizii ale nervilor cranieni), paramixovirusurile (grup de virusuri ce cauzeaza afectiuni respiratorii), sau adenovirusurile (virusi ADN care cauzeaza infectii ale tractului respirator superior, conjunctivita, tuse convulsiva etc) sunt alte cauze comune ale racelii. Exista inca cira 20%-30% cauze ale racelilor virale neidentificate de catre cercetatori.



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52871 ori.



Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.


Dieta pentru cei care slabesc greu

15 Mai 2023

Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.

In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...
DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...


TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...
ESTI IN FORMA? ESTI IN FORMA?
A fi in forma are o interpretare diferita in randul ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii