Sunteti aici :: Sanatate » DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia este o problema destul de frecvent intalnita in randul sportivilor, in special al femeilor. Functia principala a fierului in organism este participarea la alcatuirea moleculei de hemoglobina, care are rol de transport al oxigenului si dioxidului de carbon. Buna functionare a tuturor organelor, dar mai ales a miocardului si creierului se bazeaza pe o alimentare permanenta cu oxigen. In cazul deficientei de fier, alimentarea cu oxigen a organismului lasa de dorit si astfel atat buna lui functionare, cat si capacitatea de performanta sunt afectate. Fierul este de asemenea util pentru a mentine functionarea sistemului imunitar. Anemicii au o predispozitie crescuta catre infectii.
Riscul lipsei de fier poate sa apara intr-una dintre urmatoarele situatii:
- Aport inadecvat de fier - apare la sportivii care nu se hranesc bine. Consumul de carne rosie poate sa rezolve aceasta problema.
- Necesar crescut de fier - antrenamentele foarte intense induc necesitatea existentei unui numar mai mare ce hematii (celule rosii), iar acestea contin hemoglobina. Pentru ca hemoglobina sa fie sintetizata e nevoie de un aport optim de fier. In special in cazul sportivilor din sporturi de rezistenta, rata de transformare (reciclare) a fierului este mult accelerata.
- Pierderi mari de fier - pot sa apara in urma accidentarilor, iar la femei in timpul menstruatiei. In cazul alergatorilor se poate inregistra un fenomen aparte - la cei care poarta incaltaminte de prosta calitate si alearga pe suprafete dure se produce o distrugere accentuata a hematiilor la nivelul talpilor (hemoliza). De asemenea, prin transpiratie se pierde o cantitate de fier, iar sportivii care transpira mult pierd mai mult fier.
Simptomatologia anemiei feriprive in cazul sportivilor include reducerea rezistentei la efort, palpitatii, stare de obosela accentuata, cresterea frecventei cardiace in cursul efortului fizic, scaderea fortei musculare, accidentari mai frecvente, infectii mai frecvente ca de obicei, apetit mai redus, iritabilitate si scaderea interesului pentru antrenamente. Multe dintre aceste simptome sunt comune cu cele ce apar in cazul sindromului de supraantrenament, de aceea se poate gresi usor, stabilindu-se un diagnostic eronat. Cea mai fidela cale de a pune un diagnostic corect este examenul de laborator. Pe langa sideremie (nivelul de fier plasmatic) se vor masura si indicii eritrocitari, adica o serie de parametrii ai hematiilor.
Atunci cand se constata existenta unei anemii feriprive, se recomanda suplimentarea dietei cu preparate de fier. Tratamentul cu fier trebuie facut la indicatia unui medic, fiindca excesul de fier poate conduce la intoxicatie cu acest metal (boli cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative).
In general, se indica un aport zilnic de 15 mg de fier la femei si 10 mg la barbati. Sportivii de performanta si cei ce fac efort fizic sustinut au nevoie de un aport mai mare de fier.
In ceea ce priveste asigurarea necesarului de fier prin alimentatie, trebuie spus ca atat alimentele de origine animala, cat si cele de origine vegetala contin fier, insa absorbtia fierului din alimentele de origine animala este mai mare. Va recomand sa consumati carne rosie, carne de pui, peste si organe interne (in special ficat). Retineti ca absorbtia fierului este redusa prin consumul de cafeina, in schimb este favorizata prin consumul de fructe, in special citrice (deoarece contin vitamina C). Printre alimentele de origine vegetala care sunt surse bune de fier se numara legumele, nucile, semintele, prunele, fasolea, cartofii. Exista cereale pentru micul dejun, care au fost imbogatite cu fier.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 11426 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023
Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.
Buna ziua.cum explicati o valoare a feritinei la nivelul minim (25) si o valoare a hemoglobinei de 17.6 .acestea nu ar trebui sa fie legate intre ele? Ce se poate face in acest sens? Multumesc
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii