Sunteti aici :: Sanatate » LEGATURA DINTRE FRIG SI RACEALA
LEGATURA DINTRE FRIG SI RACEALA
Cu toate ca raceala sau gripa pot surveni oricand in decursul unui an, iarna e sezonul in care simti ca esti cel mai predispus riscului de imbolnavire. Crezi ca exista o legatura directa intre gradele putine din termometru si raceala? Este frigul un factor care cauzeaza imbolnaviri sau totul e doar un mit?
Potrivit specialistilor, se pare ca teoria potrivit careia frigul este un factor responsabil de aparitia unei raceli nu sta in picioare. Virusurile sunt cele care cauzeaza nesuferitele stari de rau specifice racelii sau gripei. Atunci de ce aceasta incidenta mare de raceli in anotimpul rece? Pentru ca, pe scurt, petrecem un timp mai indelungat in casa,expunandu-ne la mai multi germeni pe o perioada mai indelungata.
AERUL USCAT RASPANDESTE VIRUSURILE
In timpul sezonului rece, din cauza aerului uscat din casa sau de la birou cauzat de diferite surse de incalzire se creeaza un spatiu propice dezvoltarii si inmultirii visursurilor. Putem considera astfel temperaturile scazute un simplu factor "ajutator", adiacent al inmultirii numarului de persoane care racesc. In plus, petrecand mai mult timp in spatii inchise si intrand in contact direct cu alte persoane creste riscul contractarii unei gripe sau a unei raceli.
Expunerea indelungata la temperaturi scauze provoaca uscarea mucoasei nasului, vasoconstrictia, si implicit scaderea capacitatii organismului de a mai actiona ca un filtru pentru germenii din jur. Exista asadar o legatura intre cele doua, dar ea este mult mai compelxa decat s-ar crede la prima vedere. In plus, unii oameni de stiinta afirma ca aerul rece si vremea friguroasa actioneaza de fapt ca si stimulenti pentru sistemul imunitar. Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare al Armatei in Medicina Mediului din Statele Unite, se pare ca, expunand un individ la o temperatura mica, imunitatea acestuia va fi activata. Se vor produce mai multe secretii in organism, incluzand aici norepinefrina, hormonul care este cunoscut ca si un decongestionant natural al corpului.
RINOVIRUSUL SI RACEALA
Asadar, chiar daca parerile par a fi impartite cu privire la cazualitatea frig-raceala/gripa, expunerea la frig are cu siguranta un efect asupra declansarii problemelor de sanatate. Daca este sa ne luam dupa majoritatea oamenilor de stiinta si sa ignoram rezultatele studiului izolat mentionat anterior, prin reducerea brusca a temperaturii corpului, sistemul imunitar va da un randament mult mai scazut si nu va mai fi capabil sa duca aceeasi lupta cu agentii patognei, care vor patrunde in organism si vor declansa simptomele specifice racelii comune.
Rinovirusul este un agent cunoscut al guturaiului, dar cauzeaza si atingeri respiratorii benigne. Cele mai multe simptome ale gripei si racelii sunt un rezultat al reactiei organismului la rinovirus. Un individ cu un sistem imunitar puternic va fi capabil sa genereze o cantitate mare de mucus util in protectia impotriva agentilor patogeni. Un individ cu un sistem imunitar scazut va genera o cantitate mai mica de mucus si va fi mai predipus la aparitia complicatiilor cum ar fi sinuzitele si infectiile urechilor. Congestia nazala, vasodilatatia, pielea inrosita si scurgerile nazale sunt specifice revenirii intr-o incapere cu aer cald dupa o expunere mai mult sau mai putin indelungata la frig. Simti probabil de multe ori nevoia sa respiri "pe gura", prin cavitatea bucala, atunci cand nasul iti este prea infundat pentru a te mai putea ajuta. Respiratia pe gura conduce la o nefiltrare a germenilor si a impuritatilor care se regasesc in aer, declansand infectii de tip respirator.
De asemenea, in cazul in care un individ sufera deja de o raceala asimptomatica, frigul va cauza iesirea la suprafata a semnelor de raceala sau grija.
CAUZELE DOVEDITE ALE RACELII
Racelile comune sunt cauze de peste 200 de virusuri care dau nastere la complicatii severe in numar mic. Virusul sincitial respirator poate cauza infectii respiratorii serioase la copii, dar este mai putin periculos in cazul adultilor. Rinovirusurile mentionate anterior sunt responsabile pentru pana la 50% din toate tipurile de raceala, avand peste 100 de radacini. Pana la 15% din raceli sunt declansate de coronavirusuri care provoaca infectii respiratorii atat la om, cat si la animale. Aceste virusuri se manifesta cu precadere iarna si primavara, 5 dintre tulpinile sale cauzand infectii de tract respirator. Enterovirusurile (febra, encefalita, paralizii ale nervilor cranieni), paramixovirusurile (grup de virusuri ce cauzeaza afectiuni respiratorii), sau adenovirusurile (virusi ADN care cauzeaza infectii ale tractului respirator superior, conjunctivita, tuse convulsiva etc) sunt alte cauze comune ale racelii. Exista inca cira 20%-30% cauze ale racelilor virale neidentificate de catre cercetatori.
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 58503 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Dupa sarbatorile de iarna numerosi oameni se confrunta cu neplacerile ...