Sunteti aici :: Slabire » IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
Felul cum percepem propriul corp - imaginea de sine, in limbajul psihologilor - poate sa transforme viata unei persoane intr-un adevarat cosmar. Nu de putine ori am avut pacienti chinuiti de cateva kilograme in plus (chiar daca greutatea lor se incadra in limitele normalitatii acceptate din punct de vedere medical) sau de cate un colacel de grasime, pe care multi altii nici nu l-ar baga in seama. Am putea fi tentati sa credem ca sunt simple mofturi sau fandoseli de domnisoara care se plictiseste, insa am constatat ca problema este reala si cu implicatii profunde in viata psihica si sociala a acelor persoane, asa ca le-am oferit sprijin, incercand totusi sa ii aduc cu picioarele pe pamant.
Foarte interesant este faptul ca multi pacienti obezi, chiar in forme grave, nu prezinta aceste probleme legate de perceptia corpului. Exista un soi de indiferenta si ajung la tratament in special pentru ca nu mai suporta sa care atatea kilograme, sa gifiie pe scari si sa aiba dureri de genunchi. Acesti oameni par resemnati din punct de vedere estetic si oarecum impacati cu soarta lor de oameni mult diferiti de ceea ce social este acceptat ca model corporal. Problemele acute apar in special la cei care nu ar trebui sa isi faca (mari) probleme.
Am avut surpriza sa constat ca observatia mea este reala, citind un studiu realizat de German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (publicat in Dtsch Arztebl Int 2008; 105(23): 406-12). Ei au constatat ca o mare parte dintre adolescentii normoponderali se considera de fapt supraponderali si din acest motiv sunt nefericiti - 55% dintre fete si 32% dintre baieti.
Pe de alta parte, 40% dintre adolescentii cu adevarat supraponderali sau obezi considera ca au o greutate normala. Acestia nu se simt frustrati de excesul ponderal, chiar daca el exista, ceea ce aparent ar putea fi ok, insa neavand constienta problemelor, nici nu considera ca ar trebui sa ia masuri.
In fond, ambele categorii sufera de o alterare a perceptiei propriului corp. Primii sunt victimile timpurilor pe care le traim, in care ni se impun niste modele nerealiste. Cei din a doua categorie, probabil ca sunt victimile ignorantei sau nepasarii.
Sunt curios, daca ai fi nevoit sa alegi intre cele doua categorii, unde ai merge:
1. in categoria celor cu probleme reale cu greutatea, dar fara sa fie constienti de acestea (sau nu le pasa)?
2. in categoria celor care nu au probleme reale cu greutatea, insa sunt torturati de gandul ca de fapt au prea multe kilograme?
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 46091 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii