Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Pastele si nutritionistii
Fluturari la scripeti
SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR
TRATAMENTUL VERGETURILOR
ANTRENAMENTUL DE PRIMAVARA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PREVENIREA ACCIDENTARILOR - CAUZE SI METODE
CORP FERM LA ORICE VARSTA
Aplicatie site
FITNESS IN 2011 - TACTIX
STREETBALL - SPORTUL ELIBERARII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE

IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE


IDEI_PRACTICE_PENTRU_22083.jpgDupa cum bine stim cu totii (dar de multe ori alegem sa ne gandim la altceva), obezitatea este o mare amenintare pentru sanatatea noastra si a celor dragi. Pe langa efectul estetic si afectarea vietii sociale, obezitatea are o mare influenta asupra functionarii organismului nostru ca intreg si asupra unor anumite organe in mod special. Efectele sunt cu atat mai importante si impresionante cu cat obezitatea debuteaza mai devreme, astfel ca trebuie sa constientizam pericolul, sa stim efectele si sa incercam cu orice pret sa restabilim greutatea normala. Se stie ca la un adult lupta cu kilogramele este foarte grea, cu numeroase tentatii, etape pierdute si renuntari. Ei bine, la copii este mult mai greu, atat din punct de vedere al pacientului care nu intelege consecintele, nu intelege de ce este supus unor privatiuni, cat si din punct de vedere al parintilor si al echipei medicale care se ocupa de ingrijirea copilului.

Inainte de a vedea cum trebuie sa-i contracaram efectele, sa vedem pentru ce trebuie sa luptam, care sunt "stricaciunile" pe care aceasta boala le produce asupra organismului. Obezitatea apare atunci cand aportul alimentar este exagerat si format preponderent din lipide si carbohidrati si catabolismul (cheltuielile energetice ale organismului) este scazut (sedentarism). Acest dezechilibru determina modificari ale metabolismului lipidic cauzate de afectarea proceselor celulare de la nivel hepatic, muscular si al tesutului adipos. Aceste modificari se traduc prin dislipidemii (cresteri ale lipidelor totale, trigliceridelor si colesterolului "rau" - fractiunea LDL si scaderi ale colesterolului "bun: - fractiunea HDL). Afectarea nu se opreste numai la metabolismul lipidic, ci apar si modificari ale metabolismului glucidic - hiperglicemii determinate de rezistenta la insulina.

De multe ori mentalitatea persoanelor "grasute" este urmatoarea: "asta este, sunt gras, nu pot face nimic, nu pot slabi, oamenii trebuie sa ma accepte asa cum sunt si o sa-mi duc foarte bine viata si asa". Aceasta abordare este cu totul incorecta. Obezitatea are efecte dezastruoase asupra organismului pe termen scurt si lung. Sa luam cateva exemple: dupa cum am spus obezitatea poate determina rezistenta la insulina care duce la aparitia diabetului daharat de tip II, de asemenea creste mult riscul de boli cardiovasculare prin favorizarea aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale, determina afectare renala , pancreatica si hepatica (ficat gras), apnee in somn si patologie ortopedica. Rezistenta la insulina secundara obezitatii determina perturbarea echilibrului hormonilor sexuali inclinand balanta spre androgeni (hiperandrogenism) ce determina sindromul ovarelor polichistice si probleme de fertilitate. Pe langa problemele de sanatate fizica foarte importanta este si afectarea emotionala si a statusului psihologic al pacientilor obezi. Este cunoscut faptul ca persoanele obeze au in general o parere proasta despre sine, sunt izolati din punct de vedere social si discriminati, probleme ce pot duce la afectarea lor emotionala si in ultima instanta la probleme de sanatate mentala (depresie).

Acum, cand stim ce inseamna obezitatea si ce efecte produce, sa ne gandim cum o putem combate. Dincolo de problema fiecarui individ in sine, obezitatea este in multe locuri din lume o problema a intregii societati, "globala" am putea spune, o adevarata problema sociala. Pacientii marturisesc ca este foarte greu de luptat cu kilogramele in plus si mai ales de pastrat minusul ponderal castigat prin multa truda si renuntari. Pentru copiii obezi situatia este cu atat mai dificila pentru ca ei nu inteleg de ce trebuie sa slabeasca, iar, pe de alta parte, cu cat obezitatea apare mai devreme, cu atat efectele sunt mai grave. Deci trebuie sa castigam lupta cu orice pret si pentru asta trebuie sa avem o strategie foarte bine pusa la punct si, mai ales, trebuie sa fie o munca de echipa.

Inainte de a incepe lupta trebuie sa facem o evaluare medicala corecta si completa, un set complet de analize (investigat in primul rand metabolismul glucidic si lipidic) si trebuie excluse cauzele organice de obezitate. Toate acestea le poate face un medic pediatru sau nutritionist. Al doilea pas consta in evaluarea familiala. Aceasta trebuie sa mearga pe doua directii: educatia si corectarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata la toata familia dar si constientizarea sprijinului pe care trebuie sa-l acorde familia pacientului. Este o munca de echipa la care, pe langa o echipa medicala multidisciplinara trebuie sa participe si familia care sa reprezinte un exemplu si sa acorde sprijinul moral necesar in multele situatii in care va fi nevoie.

Sa detaliem putin aceste aspecte. La copii, scaderea in greutate tine mai putin de vointa lor si mai mult de dorinta adultilor din jurul lor de a le oferi un model si de a le implementa un mod de viata sanatos. Pentru inceput trebuie corectat stilul de viata al adultilor - dieta corespunzatoare - nu facem diferentieri de genul copilul trebuie sa manance corect pentru sanatatea lui dar adultilor le este permis sa faca greseli alimentare, asa nu vom reusi niciodata sa implementam nimic. Ca pentru orice proces de educatie din viata copilului este nevoie de cateva (putine) reguli simple, dar pe care sa le respecte toata familia. Asta inseamna ca vor avea cu totii program de masa regulat, cu mancare sanatoasa, cu gustarile permise si cu excluderea totala din viata familiei a alimentelor interzise, vor descoperi impreuna activitati fizice care sa le faca placere (pe langa energia cheltuita aceasta fiind si o ocazie de timp "de calitate" petrecut impreuna) si vor renunta la televizor si calculator. Familia trebuie pregatita emotional, trebuie avertizata ca nu va fi usor, ca va fi nevoie de multa perseverenta si rabdare, ca vor exista greseli si momente grele si renuntari, dar ca rezultatul (sanatate pe termen scurt si lung a copilului) merita din plin aceasta lupta. Sprijinul si incurajarile familiei sunt esentiale pentru a trece peste etapele grele si pentru a atinge obiectivele propuse. Trebuie sa incurajam mereu copilul, sa-i aratam ca avem incredere in el, sa recompensam fiecare reusita, dar sa evitam pedepsele.

Trebuie stabilit un plan de actiune pe termen lung care se va transforma ulterior intr-un stil de viata sanatos. La copil doar tinta imediata este uneori scaderea numarului kilogramelor, tinta finala este mult mai importanta, si anume instituirea permanenta a unui stil de viata sanatos. Acest plan are doua componenta majore: alimentatia sanatoasa si activitatea fizica regulata. Pentru alimentatie trebuie apelat la un nutritionist care sa ne invete ce alimente putem folosi in dieta, ce cantitate si in ce combinatii. Este important sa apelam la sfatul unui specialist pentru ca trebuie creata o dieta echilibrata in toate principiiile alimentare (proteine, lipide, glucide) cu supliment de minerale si vitamine. De multe ori este de folos si ajutorul unui bucatar sau al cartilor de bucate, care sa ne invete sa imbracam in forme, gusturi si culori apetisante mese care altfel ar parea serbede. Dieta nu trebuie sa fie foarte stricta pentru ca nu ne dorim o realizare pe termen scurt ci un obicei permanent si, in plus, o dieta prea stricta este asociata cu un grad mai mare de renuntare.

Un alt pas important este implementarea unui program de mese regulat constituit in principiu din 3 mese si 2 gustari. Este greu la inceput, ulterior va deveni un automatism, dar pentru a ajunge acolo este nevoie de multa hotarare si un pic de viclenie. Daca micul pacient cere mancare atunci cand nu este cazul trebuie sa-l stimulam si sa-i indreptam atentia catre o alta activitate (pentru inceput ii putem da o mica gustare sanatoasa si ne orientam catre o activitate placuta si antrenanta pentru el unde sa uite de foame (joc, desenat).

O alta parte importanta este alegerea activitatii fizice. Putem incepe de la mici gesturi: sa urcam scarile impreuna, sa facem trasee de plimbare mai lungi. Este foarte importanta alegerea unui sport care sa-i placa. Nu este usor, cateodata trebuie incercate mai multe pana se ajunge la cel potrivit, trebuie tinut cont si de personalitate (sport de echipa, individual), dar rezultatul final trebuie sa fie efectuarea cu placere a activitatii fizice, sa ajunga o activitate placuta si o rutina in acelasi timp. Tot in ceea ce priveste activitatea fizica trebuie sa mai avem grija de un aspect: timpul petrecut la televizor sau la calculator, timp ce trebuie scazut chiar cu pretul unor pedepse aplicate pentru nerespectarea acestei reguli.

Am prezentat doar cateva idei generale si principii de care trebuie sa tinem cont in tratamentul si educatia unui copil cu obezitate. Ideea centrala ramane necesitatea unei colaborari interdisciplinare si nevoia sustinerii familiale. Cu rabdare si perseverenta ne vom indeplini scopul: un copil sanatos in prezent si pe viitor.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 46247 ori.



Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Dieta Rina, regimul de 90 de zile

26 August 2024

Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.

Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.


Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?

19 August 2024

Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.

Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.


Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii