Sunteti aici :: Antrenament » METODA "HEAVY DUTY"
METODA "HEAVY DUTY"
"Heavy Duty" este o sintagma introdusa de Mike Menzer, o stea a culturismului, fost Mr. Universe si se refera la o metoda de antrenament cunoscuta ca HIT, acronimul de la High Intensity Training ( antrenament de mare intensitate). Metoda HIT consta in antrenamente foarte intense, scurte ca durata in timp si cu frecventa redusa. Obiectivul principal este cresterea incarcaturii la fiecare antrenament. Fiecare set este efectuat pana la epuizare. Fanii sistemului HIT recomanda de obicei un singur set pentru fiecare parte a corpului. Cel mai obisnuit program Heavy Duty este compus din antrenamente in care se lucreaza tot corpul de doua sau de trei ori pe saptamana, constand din 8-10 exercitii (sau chiar mai putine), fiecare alcatuit doar dintr-un singur set care se efectueaza pana la epuizare (inainte de fiecare set se face incalzire). Nu sunt recomandate seturile multiple sau impartirea grupelor musculare pe antrenamente.
Un program tipic HIT arata cam asa:
1. Genuflexiuni 1 set x 20 repetari
2. Indreptari cu picioarele in extensie 1 set x 8-10 repetari
3. Ramat sau tractiuni 1 set x 8-10 repetari
4. Impins plan cu bara sau flotari la paralele cu greutati atasate 1 set x 8-10 repetari
5. Impins de la ceafa 1 set x 8-10 repetari
6. Flexia bratelor cu haltera (stand in picioare) 1 set x 8-10 repetari
7. Extensia bratelor cu bara ( pozitia culcat pe banca ) 1 set x 8-10 repetari
8. Ridicari pe varfuri 1 set x 8-10 repetari
9. Crunches cu greutati atasate (Ã????abdomeneÃ????) 1 set x 8-12 repetari
Numarul repetarilor adaugat in dreptul exercitiilor semnifica numarul minim de repetari. Asa cum am mai spus fiecare set se executa pana la epuizare, prin asta intelegand momentul cand este imposibil de terminat o repetare (fara a trisa si fara ajutor).
HIT este o metoda eficienta pentru dezvoltarea fortei si masei musculare. Unii sunt de parere ca se pot lucra si cate doua seturi pentru fiecare parte a corpului, fie folosind acelasi exercitiu, fie introducand exercitii diferite.
Metoda HIT nu trebuie folosita permanent, fiindca supune sportivul la un risc destul de ridicat de accidentare. Este de preferat sa se introduca de cateva ori de-a lungul anului in cadrul schemei generale de antrenament, alternand cu antrenamentul conventional. Organismul se adapteaza la acest gen de solicitare daca este mentinuta prea mult timp.
HIT nu este "cea mai buna metoda", ci este doar una dintre sutele de metode de antrenament. Este bine sa o incercati, totusi o recomand numai celor care au trecut de etapa de incepator. Este tentant pentru un incepator care isi doreste
sa creasca cel putin cat Ronnie Coleman in vreo doua luni, sa incerce metoda Heavy Duty, totusi lipsa de experienta isi poate spune cuvantul si respectivul se expune riscului de accidentare, care uneori poate pune capat foarte rapid "carierei?" sportive.
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 63028 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Se intampla sa cunosti o persoana. Din vorba in vorba ...
Refacerea in sport este definita ca fiind restabilirea capacitatii de ...
Supraantrenamentul este inamicul numarul 1 al sportivilor, dupa accidentari. Supraantrenamentul ...
"Aerobic" inseamna "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi ...