Sunteti aici :: Nutritie » FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL
FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL
O stire recenta a adus din nou in atentie problema dependentei de fast-food la romani. De ce acum? Sau de ce din nou? Pentru ca noi si noi studii vin sa ne arate ca mancarea de tip fast-food nu aduce nimic bun in sfera sanatatii, in ciuda gusturilor mai mult decat imbietoare. Hamburgeri, cheeseburgeri, sandwichuri simple, carfofi prajiti, shaorma, toate imbibate in tone de maioneza si sosuri care mai de care mai grase, mai sarate si mai nesanatoase nu pot sa aduca ceva bun la casa omului. S-ar parea ca pana si cei mai instruiti dintre noi (potrivit celui mai recent studiu) ar apela la fast-food in fiecare zi, asa ca seriozitatea problemei este lesne de dedus. Dar ce anume este asa de periculos cand vine vorba de fast-food?
In primul rand, o sa mentionez dependenta pe care astfel de alimente o provoaca, dependenta care, potrivit unor cercetari mai vechi, s-ar parea ca este asemanatoare celei provocate de heroina. In al doilea rand, ingredientele nocive care se regasesc intr-o proportie covarsitoare in aceste alimente le transforma in adevarate bombe chimice. Mai mult de 200,000 de romani cad zilnic prada viciului instituit de alimentele de tip fast-food, noi si noi lanturi specifice par sa isi deschida din ce in ce mai des portile in marile orase din tara, iar consumul de bauturi acidulate in combinatie cu aceste alimente nu este, desigur, strain iubitorilor de fast-food. Cozile uneori inteminabile care ii conduc pe cei rabdatori la shaormele lor pretioase la lipie sau la farfurie sunt tot mai vizibile in ultima vreme, si o iesire la mall in weekend nu poate sa se sfarseasca, desigur, decat cu o masa copioasa in zona special amenajata mancarii de tip fast-food. Desigur ca diferite sortimente de salate sau mancaruri gatite sunt de asemenea disponibile, dar parca tot hamburgerii si cartofii prajiti par sa iti cada mai bine dupa o plimbare epuizanta prin toate magazinele, nu?
Grasimile Trans ataca inima
Cu toate ca pana acum grasimile saturate au fost privite ca si o alternativa sanatoasa la ulei sau unt, mai nou cercetatorii au descoperit ca acestea par a fi chiar mai periculoase decat alte tipuri de grasime. Acestea se regasesc in majoritatea produselor de tip fast-food si sunt responsabile pentru declansarea anumitor boli de inima. Riscul de infarct creste cu pana la 50% la cei care consuma astfel de alimente imbibate in grasimi trans. Chiar si placintele pot sa contina grasimi care sunt partial hidrogenate si care sunt obtinute dintr-un seu vegetal care poate sa fie de o foarte proasta calitate.
Siropul de porumb bogat in fructoza afecteaza ficatul
Siropul de porumb ce contine multa fructoza se regaseste de regula in sucurile acidulate care se vand de cele mai multe ori ca si o sugestie de servire la mancarea de tip fast-food. Totusi, majoritatea hamburgerilor, chiflelor si sosurilor pe care s-ar putea sa le indragesti intr-o mare masura contin de asemenea acest tip de sirop de porumb. Este ieftin, se obtine din amidon de porumb si pare sa afecteze pancraesul intr-o mare masura. Este folosit in exces datorita pretului scazut si continutul sporit de monozaharide duce la aparitia variatiilor nivelului de glicemie. De aici pana la "supararea" metabolismului nu mai este decat un pas mic. Ficatul nu este un bun prieten al acestui ingredient, iar probleme cum ar fi obezitatea si, bineinteles, tensiunea arteriala crescuta sunt doar alte probleme de sanatate cauzate de acest sirop. Cifrele sunt alarmante; s-ar parea ca un consum zilnic de sirop de porumb bogat in fructoza poate sa creasca riscul de a dezvolta hipertensiune cu pana la 87%.
Glutamatul monosodic declanseaza obezitate
Glutamatul monosodic este un potentiator de aroma si gust ce poate sa conduca la aparitia obezitatii, a diabetului si a hipertensiunii. Consumand acest ingredient ca urmare a ingestiei de alimente de tip fast-food, corpul tinde sa se confrunte in permanenta cu senzatia de foame. Glutamatul monosodic este capabil sa "pacaleasca" creierul sa creada ca ai mancat ceva extrem de satios. In realitate, ai ingerat doar calorii "goale" cu valoare nutritionala zero. Unde se regaseste acest ingredient buclucas? Multe din prafurile cu care se pregatesc sosurile, dar si carnea tocata contin glutamat.

Acest articol a fost vizualizat de 42509 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii