Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MICUL DEJUN, CEA MAI IMPORTANTA MASA A ZILEI
IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Coenzima q10 (Ubichinona)
INVINGE RACEALA!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CIORBA DE VACUTA
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
ANTRENAMENTELE SI FRIGUL
Mass 20 (Scitec) - produs pentru crestere in greutate
5 MITURI DESPRE DIETA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINA D, UN NOU PANACEU

VITAMINA D, UN NOU PANACEU


VITAMINA_D_UN_NOU_PA_77079.jpgTe trezesti dimineata si te arunci in masina sau intr-un mijloc de transport, ajungi la birou intr-o incapere fara ferestre, departe de lumina naturala pentru ca e lipsa de spatiu. Te intorci acasa tarziu, cand soarele a apus demult. In weekend iesi la picnic sau dai o fuga la mare uns cu un strat gros de crema cu factor de protectie solara pentru ca asa te-a invatat dermatologul. Si nu faci chiar rau, ai un risc minim de a dezvolta cancere de piele, dar un risc major de deficit de vitamina D. Ultimile cercetari au surprins neplacut lumea medicala: 60% din populatia globului are un nivel in sange de vitamina D sub limitele normale; deficitul este mai mare la cei care locuiesc in zone mai putin insorite.

Vitamina D este de fapt un prohormon care prezinta 5 forme din care cele regasite in organismul uman sunt D2 (ergocalciferol) si D3 (cholecalciferol) avand la baza o structura chimica similara cu a precusorului lor, colesterolul. Pentru a deveni activa si a-si indeplini rolurile ele sunt activate prin hidroxilare la nivelul ficatului si rinichilor. D2 se gaseste in cantitati reduse in unele produse de origine vegetala, iar D3 se sintetizeaza in cea mai mare parte in piele sub influenta razelor ultraviolete sau poate fi adusa in organism din suplimente nutritive si in cantitati reduse din untura de peste, alte preparate cu peste, lapte si produse derivate din lapte, ficat de vitel, galbenus de ou. Cea mai importanta sursa ramane insa cea sintetizata la nivelul pielii.

Evaluarea fidela a nivelului de vitamina D in sange se face prin masurarea 25hidroxi D3. Un rezultat de sub 50ng/ml inseamna deficit. Acesta se acopera prin aport oral de vitamina D3, doza zilnica calculandu-se functie de deficit. In unele tari alimente precum laptele, iaurtul, margarina, painea, cerealele sunt imbogatite cu vitamina D2 sau D3 pentru aminimiza deficitul.

Cine este la risc pentru hipovitaminoza D? In primul rand persoanele cu pielea inchisa la culoare, la care melanina blocheaza razele ultraviolete si sinteza de D3. La fel cele care isi acopera pe considerente religioase cea mai mare parte a corpului cu haine. Cele care locuiesc numai in spatii inchise din cauza imobilizarii la pat, cele care locuiesc in orase foarte poluate, la care smogul creeaza o bariera impotriva soarelui. Copiii alaptati la san, ai caror mame au deficit de D3, cei care nu primesc suplimentarea obligatorie cu acesta vitamina, persoanele obeze.
Stii ca rahitismul, osteoporoza sunt direct legate de lipsa de aport de D3. Dar ce mai poate afecta ea? Ei bine, e o lista surprinzatoare: cancer, obezitate, diabet zaharat, depresie, oboseala cronica, hipertensiune arteriala si alte afectiuni cardiovasculare, boli autoimune.

Exista studii bine documentate care au evidentiat o scadere a numarului de cancere de colon la cei cu un nivel normal de vitamina D. Aceasta, deoarece vitamina intervine in procesele nucleare de sinteza ADN si ARN in celulele canceroase, blocand inmultirea lor si orientandu-le spre procesul fiziologic de apoptoza sau moarte celulara programata. Reduce riscul de cancer ovarian si de san. Comparativ cu femeile cu cancer la san care luau vitamina D, cele cu deficit vitaminic au dezvoltat metastaze mult mai rapid.

Vitamina D are un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Nu se cunosc clar mecanismele moleculare prin care ea asigura protectie. Dar dovezi exista. Cercetatorii au monitorizat intr-un grup de 1793 de oameni nivelul de vitamina D, valorile presiunii arteriale si alti factori de risc cardiovascular si au concluzionat ca cei cu hipovitaminoza D au un risc cu 62% mai mare de eveniment cardiovascular decat cei cu nivele serice normale. Valorile colesterolului din sange sunt mai reduse ca rezultat al expunerii la soare si sintezei de vitamina D3. Infarctele miocardice sunt mai frecvente in lunile neinsorite, iar cazurile de boala arteriala periferica sunt mai mici la cei care iau D3.

Obezitatea poate fi si ea combatuta partial cu vitamina D. Calciu si vitamina D scad apetitul si aportul de grasime in celula adipoasa.

Nivelele scazute de vitamina s-au identificat la pacientii cu dementa si cu scaderea functiilor cognitive. Desi depresia poate fi cauzata de alte afectiuni cauzate de hipovitaminoza D (osteoporoza, cancer) ea a fost identificata si la alti pacienti fara afectiuni cauzate de acest deficit. De multe ori depresia este cauzata chiar de expunerea redusa la soare si astfel, de sinteza scazuta de vitamina D3.

Desi putin cunoscut, unul dintre primele simptome determinate de nivelul redus de vitamina este durerea. De la durerea osoasa pana la cea musculara, la durerile de spate, toate pot avea aceeasi cauza. Putini medici sunt capabili sa identifice adevarata cauza si o trateaza cu analgezice care pot cauza mai rau sanatatii.

Cata vitamina D se poate lua? Valoarea optima se calculeaza functie de deficit si greutatea corporala. Se adauga apoi expunerea la soare, aportul alimentar. O doza de 1000 UI este sigura la copiii sub 2 ani si de 2000 UI la cei peste 2 ani. La adult doza variaza intre 3000-5000 UI sau chiar mai mult. Dupa 2-3 luni de tratament se masoara iarasi nivelul de 25hidroxi D3 si se ajusteaza doza pentru a asigura un nivel optim de 50-8-ng/ml de 25hidroxi D3.

Concluzionand, ce avem de facut? In primul rand sa adaugam la setul de analize de sange cerute medicului evaluarea vitaminei D. Oboseala cronica, durerile fara cauza precisa, apetitul exagerat sa ne ridice suspiciunea unei hipovitaminoze D. Tratamentul medicamentos trebuie sa asocieze si un regim alimentar bogat in factori nutritivi si vitamine si sa se faca sub supraveghere pentru ca desi minim, exista riscul intoxicatiei cu vitamina D.



Dr. Ioana Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(28 Octombrie 2017 12:19) constantin vasilica a spus

ÃŽn sfârÈ™it, după îndelungi căutări ( pe internet ) am aflat de ce aveam valoarea PARATHORMONULUI 98 È™i după 3 luni de tratament cu Detrical ( 2000 UI ) a ajuns la 51,86. Slavă Domnului că măcar paratiroida mi-o pot salva. Spun asta pentru că markerul tumoral al tiroidei, CALCITONINA, este în creÈ™tere, ajungând la 34,6...cu noduli pe lobul drept al tiroidei....

(21 Septembrie 2011 19:39) sireteanu ana a spus

Articol deosebit de interesant, documentat, care pune in lumina noua, moderna, o vitamina traditionala,dovedita a fi pluribenefica, cu sperante pentru pacientii cu diverse boli.Felicitari autorului.Cum poate fi contactat? Cu multumiri,dr.AMS







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii